WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος και διατροφή: Καταρρίπτουμε τους πιο κοινούς μύθους


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιουνίου 2024

Καρκίνος και διατροφή: Καταρρίπτουμε τους πιο κοινούς μύθους
pexels
Μπορεί αυτό που τρως να αποτρέψει τον καρκίνο;

Αν αναζητήσετε "καρκίνος και διατροφή" στο διαδίκτυο, θα λάβετε άρθρα με πληροφορίες που μπορεί να είναι ή να μην είναι ιατρικά ακριβείς. Δυστυχώς, η παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει σε περιττές και μερικές φορές επιβλαβείς αλλαγές στη διατροφή σας, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας.

Οι πιο κοινοί μύθοι σχετικά με τον καρκίνο και τη διατροφή

Τροφοδοτεί η ζάχαρη τον καρκίνο;

Αυτή είναι η κορυφαία ερώτηση που κάνουν οι περισσότεροι. Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν μπορείτε να αποτρέψετε τον καρκίνο εξαλείφοντας τη ζάχαρη. Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ζάχαρη προκαλεί καρκίνο ή ότι η κατανάλωσή της κάνει τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται ταχύτερα. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση ζάχαρης, ιδιαίτερα των προστιθέμενων σακχάρων σε ποτά και τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο.

Μακροπρόθεσμες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι εάν καταναλώνετε πολλή ζάχαρη, υπάρχει μια μικρή αύξηση στις πιθανότητες να έχετε καρκίνο. Αλλά αυτές οι πιθανότητες είναι μικρές σε σύγκριση με προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η οποία έχει πολύ, πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο από το να καταναλώνετε επιπλέον ζάχαρη.

Οι λόγοι που η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου είναι περίπλοκοι, αλλά γνωρίζουμε ότι τα άτομα που είναι παχύσαρκα έχουν μεγαλύτερες αποθήκες λίπους. Αυτές οι μεγαλύτερες αποθήκες λίπους συχνά συνδέονται με συστηματική φλεγμονή. Όταν έχετε περισσότερη φλεγμονή, διατρέχετε υψηλότερο κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου.

Μπορούν τα τεχνητά γλυκαντικά να προκαλέσουν καρκίνο;

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται άμεσα με τον κίνδυνο καρκίνου.

Πρέπει να αποφεύγονται τα επεξεργασμένα κρέατα;

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων που είναι αλατισμένα, καπνιστά, ωριμασμένα ή έχουν προσθήκη χημικών συντηρητικών αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, και συγκεκριμένα καρκίνου του παχέος εντέρου . Παραδείγματα επεξεργασμένων κρεάτων περιλαμβάνουν:

  • Μπέικον
  • Ζαμπόν
  • Λουκάνικα

Προσπαθήστε να βρείτε εναλλακτικές λύσεις, όπως ψητό στήθος κοτόπουλου, χούμους ή φυστικοβούτυρο αντί για αλλαντικά. Δεν χρειάζεται να εξαλείψετε εντελώς τα επεξεργασμένα κρέατα, απλά προσπαθήστε να τα καταναλώνετε όσο λιγότερο μπορείτε.

Μπορούν τα συμπληρώματα να βοηθήσουν;

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν υποστηρίζουν τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής ως αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν ελέγχονται από τον FDA και ενδέχεται να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με τη θεραπεία του καρκίνου. Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, δεν χρειάζεται να πάρετε συμπλήρωμα. Εάν όμως αισθάνεστε ότι χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα διατροφής, συζητήστε το με τον γιατρό σας.

Είναι τα βιολογικά τρόφιμα καλύτερα από τα συμβατικά;

Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι καλύτερα για την πρόληψη του καρκίνου από τα μη βιολογικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν μικρές έως μέτριες αυξήσεις σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Η ουσία είναι ότι όσο περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορείτε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας - βιολογικά, συμβατικά ή κατεψυγμένα - τόσο το καλύτερο. Τα οφέλη υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων που σχετίζονται με φυτοφάρμακα ή τα λιπάσματα.

Χρήσιμες στρατηγικές

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο όλων των καρκίνων κατά σχεδόν 42% υιοθετώντας μια ισορροπημένη διατροφή και παραμένοντας δραστήριοι. Πιο συγκεκριμένα:

  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή με μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
  • Ασκηθείτε τακτικά. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά στους ενήλικες να λαμβάνουν από 150 έως 300 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης δραστηριότητα ή από 75 έως 150 λεπτά την εβδομάδα έντονης δραστηριότητας έντονης έντασης ή συνδυασμό και των δύο.
  • Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.
  • Μειώστε το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Προτείνω να κοιτάξετε το πιάτο σας και να ρωτήσετε τον εαυτό σας, «Πού είναι το χρώμα μου». Σκεφτείτε τη σαλάτα με σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, καρότα και κόκκινες πιπεριές, μαζί με καστανό ρύζι, ένα ψητό στήθος κοτόπουλου και ένα μπολ γεμάτο μούρα. Το να τρώτε το ουράνιο τόξο μπορεί να είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.