WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 μύθοι που σε κάνουν να τρως περισσότερο αλάτι από όσο φαντάζεσαι


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιουνίου 2024

4 μύθοι που σε κάνουν να τρως περισσότερο αλάτι από όσο φαντάζεσαι
pexels
Μάθετε για τις κοινές παρανοήσεις σχετικά με το νάτριο που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

Για δεκαετίες, οι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για την υψηλή πρόσληψη αλατιού στη μέση δυτική δίαιτα και προειδοποιούν για την επίδραση της υπερβολικής ποσότητας στην υγεία. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί είναι εκείνοι που δεν συνειδητοποιούν ότι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα νατρίου.

Το συνιστώμενο μέγιστο όριο νατρίου για ενήλικες είναι 2.300 mg, αλλά ο μέσος άνθρωπος τρώει περισσότερα από 3.400 mg ημερησίως, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η πρόσληψη νατρίου σε αυτό το επίπεδο αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

4 μύθοι για την κατανάλωση αλατιού

Μύθος 1: Η υψηλή πρόσληψη αλατιού προκαλείται από το αλάτισμα του φαγητού σας στο τραπέζι

Στην πραγματικότητα, το επιτραπέζιο αλάτι είναι μόνο ένα μικρό μέρος της πρόσληψης νατρίου. Η συντριπτική πλειοψηφία της πρόσληψης νατρίου προέρχεται από τα επεξεργασμένα, συσκευασμένα τρόφιμα (όπως κατεψυγμένη πίτσα) και γεύματα εστιατορίων.

Μύθος 2: Η υψηλή πρόσληψη αλατιού προκαλείται μόνο από την κατανάλωση αλμυρών σνακ

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται το αλάτι, σκέφτονται αλμυρά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, πατατάκια και κουλουράκια. Ωστόσο, τα αλμυρά σνακ αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό της πρόσληψης του στη μέση δυτική διατροφή, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές.

Αυτό δεν είναι ασήμαντο, αλλά αν θέλετε πραγματικά να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε από πού προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου.

Jenny.Gr
pexels

Μύθος 3: Μπορείτε να αποφύγετε τα φαγητά εστιατορίων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι παραγγέλνοντας «υγιεινές» επιλογές

Κατά κάποιο τρόπο, ακόμη και οι σαλάτες εστιατορίων μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Ορισμένες σαλάτες αλυσίδων εστιατορίων μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι από ένα cheeseburger με μπέικον. Το αλάτι μπορεί να κρύβεται στο dressing της σαλάτας, σε πρόσθετα όπως κρουτόν ή σε πρωτεΐνες όπως αλλαντικά ή τηγανητό κοτόπουλο. Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα νατρίου, ελέγξτε τις διατροφικές πληροφορίες ή ρωτήστε τον σερβιτόρο.

Μύθος 4: Ο καλύτερος τρόπος για να μην τρώτε πολύ αλάτι είναι να στραφείτε σε προϊόντα μειωμένου νατρίου

Πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να μην τρώνε πολύ αλάτι θα στραφούν σε τροφές με μειωμένο νάτριο . Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε κονσερβοποιημένα φασόλια χωρίς προσθήκη αλατιού, ζωμό κοτόπουλου με μειωμένο νάτριο, ξηρούς καρπούς με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, σούπα από κονσέρβα με μειωμένο αλάτι και ούτω καθεξής.

Τα προϊόντα με μειωμένο νάτριο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συνολικής πρόσληψης. Ωστόσο, ένας ακόμη πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι η κατανάλωση λιγότερων επεξεργασμένων γευμάτων. Για παράδειγμα, η παρασκευή της δικής σας σπιτικής σούπας συχνά έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, από τη σούπα σε κονσέρβα μειωμένου νατρίου.

Το να τρώτε λιγότερο αλάτι μπορεί να είναι δύσκολο εάν δεν γνωρίζετε τις πραγματικές πηγές στη διατροφή σας. Μπορεί να είναι χρήσιμο να παρακολουθείτε την πρόσληψη νατρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να έχετε μια πιο ακριβή εικόνα της διατροφής σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.