WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η σχέση του θυρεοειδούς και της τριχόπτωσης και τι να κάνεις γι’ αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

19 Ιουνίου 2024

Ποια είναι η σχέση του θυρεοειδούς και της τριχόπτωσης και τι να κάνεις γι’ αυτό
unsplash
Μπορούν τα προβλήματα του θυρεοειδούς να προκαλέσουν τριχόπτωση;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους σημαντικότερους ενδοκρινείς αδένες του ανθρώπινου σώματος. Έχει σχήμα πεταλούδας και αποτελείται από δύο λοβούς. Παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό, τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία του σώματος και πολλά άλλα.

Είναι όμως ενδιαφέρον ότι εάν η λειτουργία του θυρεοειδούς σας γίνει υποτονική ή υπερδραστήρια, μπορεί να διαταράξει τη φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών σας, οδηγώντας σε τριχόπτωη, αραίωση ή αδύναμη εμφάνιση.

Ας δούμε λοιπόν πώς οι συνθήκες του θυρεοειδούς επηρεάζουν την ανάπτυξη των μαλλιών και ας ανακαλύψουμε πιθανές λύσεις για την αποκατάσταση υγιών και ζωντανών μαλλιών.

Η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τον θυρεοειδή μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους. Στον υποθυρεοειδισμό, τα μαλλιά σας μπορεί να γίνουν ξηρά και τραχιά σαν άχυρο. Επίσης δεν έχουν τη φυσική λάμψη και γίνονται επιρρεπή στο σπάσιμο.

Πώς οι παθήσεις του θυρεοειδούς προκαλούν τριχόπτωση

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι θυρεοειδικές ορμόνες κινητοποιούν τα αδρανοποιημένα βλαστοκύτταρα. Και μόλις κινητοποιηθούν, εργάζονται για την παραγωγή νέων τριχοθυλακίων. Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη νέων τριχοθυλακίων ανοίγει το δρόμο για υγιή και ζωντανά μαλλιά.

Ωστόσο, τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός) βλάπτουν τη λειτουργία των βλαστοκυττάρων, επηρεάζοντας αρνητικά τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών σας.

Ο υποθυρεοειδισμός αναφέρεται σε έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα, που σημαίνει ότι ο θυρεοειδής σας αποτυγχάνει να παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Ο υπερθυρεοειδισμός είναι το αντίθετο του υποθυρεοειδισμού και αναφέρεται σε υπερδραστήριο θυρεοειδή αδένα με υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορούν επίσης να οδηγήσουν έμμεσα σε απώλεια μαλλιών προκαλώντας αυτοάνοσες ασθένειες που προσβάλλουν τους θύλακες της τρίχας σας. Για παράδειγμα, η γυροειδής αλωπεκία είναι μια αυτοάνοση ασθένεια που προκαλεί αποσπασματική τριχόπτωση και είναι πιο συχνή σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Αυτό είναι επίσης ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί υποθυρεοειδισμό. Αυτή η σύνδεση υπογραμμίζει την πιθανότητα ανάπτυξης πολλαπλών αυτοάνοσων νοσημάτων ταυτόχρονα και τον αντίκτυπό τους στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Ένα άλλο παράδειγμα όπου η νόσος του θυρεοειδούς προκαλεί απώλεια μαλλιών μέσω μιας αυτοάνοσης νόσου είναι όταν συνοδεύεται από κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι επίσης μια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία το σώμα σας δεν μπορεί να διαχειριστεί τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη στο σιτάρι και άλλα δημητριακά. Η γλουτένη μπορεί να βλάψει το λεπτό έντερο σας, επηρεάζοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών όπως ο σίδηρος. Η έλλειψη σιδήρου, με τη σειρά της, οδηγεί σε απώλεια μαλλιών. Επιπλέον, η κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να προκαλέσει γυροειδή αλωπεκία. Επομένως, το να έχετε τόσο Hashimoto όσο και κοιλιοκάκη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο απώλειας μαλλιών.

Πώς θα καταλάβετε εάν η τριχόπτωση σας οφείλεται στον θυρεοειδή

Η τριχόπτωση από διαταραχές του θυρεοειδούς είναι συνήθως ευρέως διαδεδομένη, επηρεάζοντας ολόκληρο το τριχωτό της κεφαλής και όχι εντοπισμένες περιοχές. Ωστόσο, η Hashimoto μπορεί να προκαλέσει αποσπασματική απώλεια μαλλιών, γνωστή ως γυροειδής αλωπεκία. Αυτή η τριχόπτωση μπορεί επίσης να συμβεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπως τα φρύδια και οι βλεφαρίδες. Επιπλέον, τα συμπτώματα της τριχόπτωσης εκδηλώνονται προοδευτικά καθώς οι διαταραχές του θυρεοειδούς αναπτύσσονται σταδιακά.

Εκτός από την τριχόπτωση, τα προβλήματα του θυρεοειδούς προκαλούν επίσης αλλαγές στην υφή των μαλλιών, όπως ξηρότητα, τραχύτητα και ευθραυστότητα. Αλλά αυτά τα συμπτώματα σπάνια εμφανίζονται ως μεμονωμένο φαινόμενο του θυρεοειδούς. Για να μάθετε αν ο θυρεοειδής ευθύνεται για την τριχόπτωση σας, θα πρέπει να προσέχετε για άλλα ενδεικτικά σημεία και συμπτώματα.

Τριχόπτωση που σχετίζεται με τον θυρεοειδή: Σημεία και συμπτώματα

Όταν υπάρχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή, επιπρόσθετα συμπτώματα συχνά συνοδεύουν την τριχόπτωση που μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την υποκείμενη διαταραχή του θυρεοειδούς, όπως

  • Αίσθημα υπερβολικού κρύου
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Ανεξήγητη αύξηση βάρους ή δυσκολία στην απώλεια βάρους
  • Ταχύς ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός
  • Κούραση και νωθρότητα
  • Ευαισθησία στη θερμότητα και υπερβολική εφίδρωση
  • Δέρμα πιο ξηρό από το συνηθισμένο
  • Τρέμουλο χεριών
  • Εύθραυστα νύχια
  • Άγχος και δυσκολία στον ύπνο
  • Ευθραυστότητα των μαλλιών
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Χαμηλή διάθεση
  • Πρήξιμο γύρω από τα μάτια με περιστασιακή προεξοχή των ματιών

Jenny.Gr
unsplash

Πώς να μειώσετε την τριχόπτωση λόγω προβλημάτων θυρεοειδούς

Μπορείτε να ακολουθήσετε τα ακόλουθα βήματα για να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση από παθήσεις του θυρεοειδούς και ενδεχομένως να βελτιώσετε την κατάσταση των μαλλιών σας:

Ζητήστε ιατρική συμβουλή

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε απώλεια μαλλιών με τους παραπάνω δείκτες θυρεοειδικής νόσου. Ο γιατρός σας θα εκτελέσει τις ακόλουθες εξετάσεις αίματος για να αξιολογήσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Λάβετε φάρμακα για τη σταθεροποίηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς

Η αντιμετώπιση της τριχόπτωσης που σχετίζεται με τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας - την αποκατάσταση της ισορροπίας του θυρεοειδούς. Ανάλογα με τη διάγνωσή σας, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει φάρμακα για τη ρύθμιση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών σας.

Ακολουθώντας το συνταγογραφούμενο σχέδιο θεραπείας και η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων των ορμονών σας μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και στην προώθηση της υγιέστερης ανάπτυξης των μαλλιών.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Συνεχίστε να θρέφετε το σώμα σας με μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως βιοτίνη, βιταμίνη D, σίδηρο και πρωτεΐνη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών και μπορούν να υποστηρίξουν τη βέλτιστη ανάπτυξή τους.

Περιποιηθείτε σωστά τα μαλλιά σας

Όπως με κάθε τύπο τριχόπτωσης, η απώλεια μαλλιών που σχετίζεται με τον θυρεοειδή περιλαμβάνει επίσης την ενσωμάτωση ήπιων πρακτικών περιποίησης μαλλιών. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή σκληρών εργαλείων styling, υπερβολικής θερμότητας και χημικών θεραπειών που μπορούν να αποδυναμώσουν περαιτέρω τα εύθραυστα μαλλιά. Χρησιμοποιήστε ειδικά σαμπουάν και μαλακτικά κατάλληλα για τον τύπο των μαλλιών σας και θρεπτικές μάσκες ή έλαια για να ενισχύσετε την υγρασία και τη δύναμη.

Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας

Η διαχείριση του στρες είναι ζωτικής σημασίας για κάθε θεραπεία τριχόπτωσης. Επειδή το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την τριχόπτωση, επομένως η υιοθέτηση υγιεινών στρατηγικών για την αντιμετώπιση των επιπέδων στρες είναι ζωτικής σημασίας. Ασχοληθείτε με τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η άσκηση ή τα χόμπι που σας φέρνουν χαρά και βοηθούν στην ανακούφιση του στρες.

Θα ξαναφυτρώσουν τα χαμένα μαλλιά από τα προβλήματα του θυρεοειδούς;

Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια μαλλιών που προκαλείται από έναν υπολειτουργικό ή υπερδραστήριο θυρεοειδή μπορεί συχνά να αντιστραφεί με την αποτελεσματική διαχείριση. Καθώς τα επίπεδα των ορμονών σταθεροποιούνται μέσω της κατάλληλης θεραπείας, ο κύκλος ανάπτυξης των μαλλιών σας μπορεί να ξαναρχίσει το κανονικό του πρότυπο, οδηγώντας σε εκ νέου ανάπτυξη. Καθώς η λειτουργία του θυρεοειδούς βελτιώνεται, οι θύλακες των τριχών λαμβάνουν τη τροφή που χρειάζονται, επιτρέποντας την εκ νέου ανάπτυξη.

Αλλά η υπομονή είναι το κλειδί εδώ, καθώς η διαδικασία ανάπτυξης των μαλλιών είναι αργή. Τα μαλλιά σας έχουν μεγάλο κύκλο ζωής και χρειάζονται χρόνο για να ανταποκριθούν στις αλλαγές στα επίπεδα ορμονών. Η συνεπής συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή και η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων του θυρεοειδούς μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις πιθανότητες αποκατάστασης των μαλλιών σας.

Ο θυρεοειδής σας παίζει πράγματι ρόλο στην τριχόπτωση, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου. Με έγκαιρη θεραπεία, μπορείτε να εξισορροπήσετε τον θυρεοειδή και αναζωογονήσετε τα μαλλιά σας. Θυμηθείτε, ο δρόμος για την αναγέννηση των μαλλιών σαςψ μπορεί να είναι μακρύς. Αλλά με υπομονή και επιμονή, αποκτήσετε ξανά λαμπερά και υγιή μαλλιά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.