WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η υψηλή χοληστερόλη έχει μια απροσδόκητη σύνδεση με αυτήν την επώδυνη κατάσταση


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιουνίου 2024

Η υψηλή χοληστερόλη έχει μια απροσδόκητη σύνδεση με αυτήν την επώδυνη κατάσταση
unsplash
Όλοι πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους, ακόμα και όταν είστε νέοι.

Η χοληστερόλη είναι ένα βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών των ζώων. Και ανεξάρτητα από το κακό της όνομα, η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη ζωή. Ωστόσο, όταν υπάρχει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η χοληστερόλη, μαζί με άλλες ουσίες, όπως το λίπος και το ασβέστιο, συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών. Με τον καιρό αυτή η συσσώρευση στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.

Μια άλλη πάθηση που μπορεί να μην συνειδητοποιείτε ότι μπορεί να επιδεινωθεί από την υψηλή χοληστερόλη είναι η ουρική αρθρίτιδα. Αν και η ουρική αρθρίτιδα σχετίζεται με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, η ουρική αρθρίτιδα και η υψηλή χοληστερόλη σχετίζονται και τα δύο με τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας μεταβολίζει τα τρόφιμα, ιδιαίτερα το λίπος.

Η σχέση μεταξύ ουρικής αρθρίτιδας και υψηλής χοληστερόλης

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που αναπτύσσεται όταν οι νεφροί σας δεν μπορούν να διαχειριστούν την υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος στο σύστημά σας. Μια κρίση ουρικής αρθρίτιδας εμφανίζεται όταν σχηματίζονται κρύσταλλοι ουρικού οξέος και εγκαθίστανται στις αρθρώσεις σας, συνήθως στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Οι κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να διαρκέσουν μια ή δύο εβδομάδες και μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες για τους πάσχοντες.

Τα υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα σας συνδέονται με περισσότερες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας. Ένα άρθρο του 2019 στο BMJ μελέτησε 68 ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα – ορισμένοι είχαν υψηλή χοληστερόλη και υψηλά τριγλυκερίδια, ενώ άλλοι είχαν φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων.

Τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη είχαν σημαντικά περισσότερες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας από εκείνα με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Ομοίως, τα υψηλά τριγλυκερίδια αυξάνουν τον κίνδυνο να έχετε περισσότερες κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας.

Jenny.Gr
pexels

Μια μελέτη του 2022 στο Journal of Personalized Medicine ταίριαξε με τα δεδομένα υγείας περισσότερων από 16.000 ατόμων που είχαν ουρική αρθρίτιδα με περισσότερα από 66.000 άτομα που δεν είχαν. Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν επίσης ιστορικό υψηλής χοληστερόλης από τα άτομα χωρίς ουρική αρθρίτιδα.

Μπορεί να είναι πιθανό τα υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής χοληστερόλης, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο International Journal of Cardiology . Μετά την προσαρμογή για την ηλικία, το ΔΜΣ, το κάπνισμα και τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, τα υγιή άτομα που είχαν υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στον ορό είχαν περισσότερες πιθανότητες να δουν υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης πέντε χρόνια αργότερα.

Η διαχείριση της ουρικής αρθρίτιδας είναι παρόμοια με τη διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης

Η ουρική αρθρίτιδα συχνά συνδέεται με καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Η παχυσαρκία, η χρόνια νεφρική νόσος και η ψωρίαση μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας. Ο έλεγχος της ουρικής αρθρίτιδας ή ο περιορισμός του ουρικού οξέος στο σώμα σας ξεκινά με τη μείωση των πουρινών στη διατροφή σας.

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα (ειδικά το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη), τα κρέατα οργάνων, το κόκκινο κρέας και ορισμένα θαλασσινά έχουν πουρίνες. Και εάν καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα πουρινών μέσω της διατροφής, ή εάν το σώμα σας δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτό το υποπροϊόν πέψης αρκετά γρήγορα, τότε το ουρικό οξύ μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα σας.

Η διαχείριση τόσο της ουρικής αρθρίτιδας όσο και της υψηλής χοληστερόλης απαιτεί τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, ειδικά επειδή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο σώμα.

Θα χρειαστεί επίσης να ασκείστε τακτικά για να ελέγξετε την ουρική αρθρίτιδα και την υψηλή χοληστερόλη. Το κάπνισμα επιδεινώνει και τις δύο καταστάσεις, επομένως η εγγραφή σε ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας.

Τέλος το αλκοόλ έχει πουρίνες και εμποδίζει επίσης την ικανότητα των νεφρών σας να απομακρύνουν το ουρικό οξύ από το σύστημά σας. Το αλκοόλ αυξάνει και τα επίπεδα χοληστερόλης και τελικά αποδυναμώνει την ικανότητα του ήπατος να τη μεταβολίζει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.