WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η καλύτερη ώρα μέσα στην ημέρα για να γυμναστείς


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Ιουλίου 2024

Ποια είναι η καλύτερη ώρα μέσα στην ημέρα για να γυμναστείς
pexels
Πρωί ή βράδυ - ποια είναι η καλύτερη ώρα για προπόνηση; Η αλήθεια είναι ότι πραγματικά δεν υπάρχει «σωστός» ή «λάθος» χρόνος για άσκηση.

Πραγματικά δεν έχει σημασία ποια ώρα της ημέρας αποφασίζετε να ασκηθείτε. Η καλύτερη στιγμή για άσκηση είναι η ώρα που μπορείτε να τηρήσετε μακροπρόθεσμα. Γνωρίζουμε ότι η άσκηση γενικά προάγει την υγεία. Αυτά τα οφέλη για την υγεία θα έρθουν όταν οι προπονήσεις είναι συνεπείς, είτε είναι νωρίς το πρωί είτε αργότερα μέσα στην ημέρα. Ανάλογα τον τρόπο ζωής σας, μπορεί να υπάρχουν μοναδικά οφέλη τόσο στην πρωινή όσο και στη βραδινή σωματική δραστηριότητα.

Τα οφέλη της πρωινής άσκησης

Ίσως είναι πιο εύκολο να είστε συνεπείς

Πολλά άτομα προτιμούν την πρωινή προπόνηση επειδή είναι λιγότερο πιθανό να διακοπεί από άλλες δεσμεύσεις ή περισπασμούς. Οι συναντήσεις της τελευταίας στιγμής και τα αυτοσχέδια σχέδια για δείπνο είναι μόνο μερικές από τις πολλές απροσδόκητες καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν αργότερα μέσα στην ημέρα.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν υπάρχει λόγος να αισθάνεστε ενοχές εάν προκύψει κάτι κατά την προγραμματισμένη ώρα της προπόνησής σας. Συμβαίνει. Είναι υπέροχο να έχετε μια ρουτίνα προπόνησης, αλλά όχι τόσο ωραίο να νιώθετε άγχος που χάνετε μια προπόνηση που και που. Προσπαθήστε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Η ντροπή και η ενοχή σπάνια οδηγούν σε μακροπρόθεσμες αλλαγές.

Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και την ενέργειά σας κατά τη διάρκεια της ημέρας

Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η πρωινή προπόνηση ενισχύει τη διάθεσή τους και τα επίπεδα ενέργειάς τους για το υπόλοιπο της ημέρας. Αυτό πιθανότατα προκαλείται από την απελευθέρωση ενδορφινών που διεγείρεται από τη σωματική δραστηριότητα.

Εάν προτιμάτε να ασκηθείτε έξω, μπορεί να διαπιστώσετε ότι το φως του ήλιου και ο καθαρός αέρας λίγο μετά το ξύπνημα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεσή σας και τα επίπεδα ενέργειας.

Λιγότερος κόσμος

Ανάλογα με το πού προπονείστε, μπορεί να υπάρχουν λιγότερα άτομα, εάν γυμνάζεστε νωρίς το πρωί. Τα περισσότερα γυμναστήρια τείνουν να είναι πιο πολυσύχναστα μετά τις τυπικές ώρες εργασίας. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Εάν όμως απολαμβάνετε να συναντάτε ανθρώπους και να συζητάτε κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, μπορεί να απολαμβάνετε πραγματικά να πηγαίνετε στο γυμναστήριο που προτιμάτε κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων ωρών.

Οφέλη από την απογευματινή/βραδινή άσκηση

Μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για το πρόγραμμά σας

Ανάλογα με το πρόγραμμα και τον τρόπο ζωής σας, η απογευματινή ή/και βραδινή σωματική δραστηριότητα μπορεί απλώς να είναι καλύτερη για εσάς.

Μπορεί να ταιριάζει καλύτερα στα επίπεδα ενέργειάς σας

Εάν διαπιστώσετε ότι η πρωινή άσκηση σας προκαλεί υπνηλία την υπόλοιπη ημέρα, ίσως να επιλέξετε να γυμναστείτε αργότερα μέσα στην ημέρα. Και πάλι, συνιστώ να δώσετε προτεραιότητα στις συνήθειες ύπνου σας, καθώς αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα συνολικά επίπεδα ενέργειας σας.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να επιλέξετε την καλύτερη ώρα για άσκηση

Αξιολογήστε τα επίπεδα ενέργειας σας

Είστε εξαντλημένοι στο τέλος της ημέρας; Ίσως θα επωφεληθείτε από τις πρωινές προπονήσεις. Διαπιστώνετε ότι το να ξυπνάτε νωρίς για προπόνηση σας κάνει να νυστάζετε την υπόλοιπη μέρα; Ίσως είστε άτομο της απογευματινής/βραδινής προπόνησης. Εάν δεν είστε σίγουροι για το πού βρίσκεστε, δοκιμάστε τόσο πρωινές όσο και μεταγενέστερες προπονήσεις και δείτε ποια σας αρέσει περισσότερο.

Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά τον καθορισμό της καλύτερης ώρας για να ασκηθείτε είναι η ρουτίνα του ύπνου σας. Εάν αποφασίσετε να γυμναστείτε το πρωί, θα είναι σημαντικό να κοιμηθείτε καλά το βράδυ. Δεν συνιστώ να θυσιάσετε τον ύπνο για μια προπόνηση.

Σκεφτείτε το πρόγραμμά σας

Ο καθένας έχει διαφορετικό πρόγραμμα ανάλογα με τον τρόπο ζωής του. Παράγοντες όπως οι ώρες εργασίας σας, το πού/πόσο μετακινείστε, εάν έχετε παιδιά στο σπίτι, η ώρα αφύπνισης/ώρα ύπνου και άλλες υποχρεώσεις και δραστηριότητες μπορούν να καθορίσουν την ιδανική ώρα για να γυμναστείτε.

Καθορίστε τις προτιμήσεις σας

Μπορεί πραγματικά να είναι τόσο απλό όσο να ρωτάς τον εαυτό σου τι σου αρέσει περισσότερο. Η άσκηση προορίζεται να σας φέρνει χαρά, όχι να είναι κάτι που φοβάστε.

Σκεφτείτε πότε και τι τρώτε

Ως διαιτολόγος, φυσικά συνιστώ πάντα να λαμβάνετε υπόψη τις διατροφικές σας συνήθειες πριν και μετά την προπόνηση. Εάν διαπιστώσετε ότι δεν είστε σε θέση να τροφοδοτείτε το σώμα σας με καύσιμα πριν από την πρωινή προπόνηση, ίσως θα ωφεληθείτε από την άσκηση αργότερα μέσα στην ημέρα, αφού καταφέρατε να φάτε μερικά γεύματα και σνακ.

Άρα λοιπόν η καλύτερη στιγμή για άσκηση είναι αυτή που μπορείτε να εντάξετε στο πρόγραμμά σας. Όταν πρόκειται να αποκομίσετε τα οφέλη της προπόνησης, η συνέπεια είναι αυτό που μετράει περισσότερο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.