WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 αλήθειες για την απώλεια βάρους που δεν γνώριζες μέχρι σήμερα


Τζουλιάννα Καρνέζη

6 Ιουλίου 2024

7 αλήθειες για την απώλεια βάρους που δεν γνώριζες μέχρι σήμερα
unsplash
Θέλετε να χάσετε βάρος; Να είστε έτοιμοι να εξισορροπήσετε τις προσδοκίες σας σχετικά με το πώς λειτουργεί πραγματικά η διαρκής διαχείριση βάρους.

Η κατανόηση του γιατί η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε να κατηγορείτε τον εαυτό σας σε κάθε μικρή αποτυχία και να αυξήσετε τις πιθανότητές σας για επιτυχία. Ξεχάστε τα τεχνάσματα και αντιμετωπίστε τα γεγονότα σχετικά με την απώλεια βάρους.

7 αλήθειες για την απώλεια βάρους

Διαπιστώνετε ότι, όσο και να προσπαθείτε, δεν μπορείτε να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά; Ξεχάστε τις δίαιτες της μόδας και αντιμετωπίστε την αλήθεια για το τι λειτουργεί και τι όχι.

Το σώμα σας λειτουργεί εναντίον σας

Δεν είναι της φαντασίας σας. Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος , καταπολεμάτε όχι μόνο τις λιγούρες σας αλλά και το ίδιο σας το σώμα. Η απώλεια βάρους μειώνει την ορμόνη λεπτίνη, η οποία δίνει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι είστε χορτάτοι και αυξάνει την ορμόνη γκρελίνη, η οποία διεγείρει την πείνα. Αυτή η ορμονική ανισορροπία συνεχίζεται πολύ καιρό αφότου καταφέρετε να χάσετε βάρος, καθιστώντας σας ακόμα πιο δύσκολο να κρατήσετε τα κιλά μακριά.

Επιπλέον, εάν κόψετε πάρα πολλές θερμίδες πολύ γρήγορα, ο μεταβολισμός σας θα επιβραδυνθεί. Αν μειώσετε τις θερμίδες δραστικά και ως αποτέλεσμα χάσετε πολύ βάρος αρκετά γρήγορα, είναι πιθανό να χάσετε και μυϊκή μάζα. Οι μύες είναι πραγματικά η μηχανή του μεταβολισμού.

Το να τρώτε πολύ λίγο μπορεί να σας κάνει να πάτε προς την αντίθετη κατεύθυνση, στην υπερκατανάλωση τροφής, επειδή περιορίζατε τον εαυτό σας για τόσο καιρό. Συνιστώ λοιπόν να κάνετε τα πράγματα με μέτρο.

Δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις

Το να εύχεστε να ήσασταν 30 κιλά ελαφρύτεροι εγκαίρως τον επόμενο μήνα, δεν μπορεί να γίνει και δεν υπάρχουν τέλειες λύσεις που μπορούν να το κάνουν να συμβεί. Ορισμένα νεότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα απώλειας βάρους μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη απώλεια βάρους, αλλά έχουν δυσάρεστες παρενέργειες. Επιπλέον, δεν είναι κατάλληλα για όλους. Έπειτα, υπάρχουν ακραίες δίαιτες, που μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στον μεταβολισμό σας και να βλάψουν τις προσπάθειές σας για απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα.

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, είναι δύσκολο να είστε υπομονετικοί. Όμως εάν θέλετε να χάσετε κιλά με υγιή τρόπο, είναι σημαντικό να το κάνετε με αργό και σταθερό ρυθμό, έτσι ώστε η διατήρηση του βάρους να είναι πιο βιώσιμη. Στόχος να χάσετε μισό με ένα κιλό την εβδομάδα, καθώς αυτός ο ρυθμός είναι πιο εύκολο να διατηρηθεί.

Η άσκηση δεν μπορεί να τα κατακτήσει όλα

Ναι, η άσκηση σας βοηθά να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε. Έρευνα έχει βρει ότι οι άνθρωποι που διατηρούν την απώλεια βάρους ασκούνται για τουλάχιστον 60 λεπτά τις περισσότερες μέρες. Αλλά σημειώστε επίσης ότι είναι σχεδόν αδύνατο να χάσετε βάρος μόνο από την άσκηση. Είναι σημαντικό να συνδυάσετε την άσκηση με τη διατροφή.

Jenny.Gr
unsplash

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν λειτουργούν

Αυτά τα μικρά χάπια που ισχυρίζονται ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό σας είναι δελεαστικά, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι λειτουργούν. Μια ανασκόπηση του 2021 περισσότερων από 1.700 άρθρων για διάφορα συμπληρώματα και εναλλακτικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου τσαγιού, του βελονισμού και της καφεΐνης, διαπίστωσε ότι υπήρχαν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία υψηλής ποιότητας που να υποστηρίζουν την αξία τους στην υποβοήθηση της απώλειας βάρους. Αντί να χρησιμοποιείτε αυτά τα συμπληρώματα μόδας, δοκιμάστε να εστιάσετε σε καλύτερα υποστηριζόμενες στρατηγικές απώλειας βάρους, όπως το να τρώτε ισορροπημένα και να ασκείστε περισσότερο.

Οι δίαιτες της μόδας δεν λειτουργούν για πολύ

Λάχανο. Μηλόξυδο. Χυμοί. Όλες αυτές οι «θαυματουργές» δίαιτες υποτίθεται ότι θα σας βοηθήσουν να λιώσετε τα κιλά και να πυροδοτήσετε την καύση λίπους. Όμως οι δίαιτες της μόδας λειτουργούν βραχυπρόθεσμα μέσω του περιορισμού των θερμίδων, αλλά αποτυγχάνουν να προσφέρουν μακροχρόνια αποτελέσματα.

Μια δίαιτα δεν ταιριάζει σε όλους

Το σώμα του καθενός είναι μοναδικό, επομένως η δίαιτα που λειτουργεί για τον φίλο σας, τον συνάδελφό σας, τη μητέρα σας μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς. Όταν εξετάζετε τον καλύτερο τρόπο για να χάσετε βάρος, λάβετε υπόψη το ιστορικό της υγείας και της οικογένειάς σας, τον μεταβολισμό σας, το επίπεδο δραστηριότητάς σας, την ηλικία σας, το φύλο σας και τις προτιμήσεις σας.

Όταν κάνετε δίαιτα, είναι σημαντικό να επιτρέπετε στον εαυτό σας τα φαγητά που απολαμβάνετε, διαφορετικά θα νιώσετε στέρηση και θα είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσετε ένα συνολικό πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής.

Δεν είναι δίαιτα, είναι αλλαγή τρόπου ζωής

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε, πρέπει να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας όχι μόνο μέχρι να φτάσετε το βάρος που θέλετε, αλλά για τους μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί μόλις σταματήσετε τη «δίαιτά» σας, είναι πιθανό να ξαναπάρετε τα κιλά για τα οποία προσπαθήσατε τόσο σκληρά να χάσετε. Για να είστε επιτυχείς στην απώλεια βάρους, πρέπει να κάνετε βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως να κάνετε υγιεινές επιλογές διατροφής σχεδόν σε κάθε γεύμα και να κάνετε άφθονη άσκηση κάθε εβδομάδα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.