WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κακά νέα: Αν πίνεις πάνω από 1 ποτό την ημέρα, βάζεις την υγεία σου σε κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα


JTeam

10 Ιουλίου 2024

Κακά νέα: Αν πίνεις πάνω από 1 ποτό την ημέρα, βάζεις την υγεία σου σε κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα
Μας κόβουν ΚΑΙ το αλκοόλ

Το αλκοόλ βλάπτει σοβαρά την υγεία μας –δυστυχώς, το γνωρίζουμε. Μπορεί να βλάψει το συκώτι, να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων, να επηρεάσει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αν κάτι μας κρατούσε, ήταν πως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, έκανε καλό στην καρδιά μας. Κι ήρθε νέα έρευνα να μας το πάρει, επειδή αυτή είναι η ζωή μας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, το αλκοόλ όχι απλός αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τις αρρυθμίες, αλλά αποκαλύπτει ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γυναίκες. Σε μελέτη του Kaiser Permanente Northern California, η οποία εξέτασε 432.265 άτομα (περίπου 234 χιλιάδες άντρες και 189 χιλιάδες γυναίκες) ηλικίας 18 έως 65 ετών, βρέθηκε ότι οι γυναίκες που έπιναν κατά μέσο όρο ένα ποτό την ημέρα, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Η στεφανιαία καρδιακή νόσος, ή απλά στεφανιαία νόσος, προκαλείται όταν οι αθηρωματικές πλάκες πληρώνουν, δηλαδή γεμίζουν, στον αυλό των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς (λέγονται στεφανιαίες αρτηρίες), και εμποδίζουν τη ροή του αίματος στην καρδιά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή και πόνο στο στήθος. Για πολλούς, όμως, το έμφραγμα είναι το πρώτο που τους θορυβεί.

Οι γυναίκες που πίνουν 8 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιοπαθειών

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Kaiser Permanente Northern California σημείωσαν το αλκοόλ που κατανάλωσαν την περίοδο 2014-2015. Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα ποσοστά εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και βρήκαν ότι διαγνώστηκαν 3.108 άτομα.

Χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ έκαναν τα άτομα που έπιναν ένα με δύο ποτά την εβδομάδα. Από τρία έως επτά για τις γυναίκες και τρία ως 14 για τους άνδρες ήταν μεσαία κατανάλωση. Οτιδήποτε περισσότερο, χαρακτηρίστηκε υψηλή κατανάλωση αλκοόλ.

Βρέθηκε, λοιπόν, ότι τα άτομα που έκαναν υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, είχαν 33% ως 51% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων σε μικρή ηλικία. Η ομάδα υψηλότερου κινδύνου, βέβαια, ήταν οι γυναίκες που έπιναν πολύ περισσότερο από 8 ποτά την εβδομάδα, κι αυτό γιατί, βιολογικά, μεταβολίζουν το αλκοόλ διαφορετικά από τους άνδρες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.