WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 τροφές που μας κάνουν (πιο) χαρούμενους, σύμφωνα με την επιστήμη


JTeam

18 Αυγούστου 2024

7 τροφές που μας κάνουν (πιο) χαρούμενους, σύμφωνα με την επιστήμη
Freepik
Αυτές οι τροφές αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης της ευτυχίας

Η προσωπική ευτυχία δεν πρέπει να συγκαταλέγεται στους μακροπρόθεσμους στόχους μας, αλλά σε αυτούς που θέτουμε κάθε πρωί για την ημέρα που ξεκινάει. Γι’ άλλους η ευτυχία βρίσκεται στην επαγγελματική επιτυχία, γι’ άλλους στα πρόσωπα των παιδιών του, γι’ άλλους στο καλοκαίρι, ενώ γι’ άλλους στα ταξίδια.

Και πριν συμπληρώσεις πως για κάποιους ανθρώπους η ευτυχία «κρύβεται» στο φαγητό, πρέπει να μάθεις πως υπάρχουν 7 τροφές στην κουζίνα σου που φημίζονται για την τάση τους να αυξάνουν τη σεροτονίνη - την ορμόνη της ευτυχίας - στον εγκέφαλό μας. Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής μας, καθώς σε χαμηλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια στη διάθεσή μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί διάφορες έρευνες που συνδέουν τη διατροφή με την ψυχική υγεία, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες τροφές έχουν την ικανότητα να βοηθούν στη ρύθμιση του άγχους και να μας κάνουν να αισθανόμαστε καλύτερα καταναλώνοντας τες.

Jenny.Gr
Pexels

7 τροφές που ενισχύουν την ευτυχία μας

  • 1.Μαύρη σοκολάτα

H μαύρη σοκολάτα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεση κάποιου και αυτό γιατί μερικά συστατικά της σχετίζονται με το αίσθημα της ευτυχίας. Με την κατανάλωσή της ο εγκέφαλός μας παράγει σεροτονίνη, βελτιώνοντας αισθητά τη διάθεσή μας.

  • 2.Μπανάνα

Η μπανάνα αυξάνει τη σεροτονίνη στον οργανισμό μας με έμμεσο τρόπο. Ειδικότερα, το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη Β6 για να δημιουργήσει σεροτονίνη και οι μπανάνες είναι πλούσιες σε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους περιέχει έως και 0,4 mg βιταμίνης Β6, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

  • 3.Καρύδα

Η καρύδα είναι πλούσια σε τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση της ενέργειάς μας. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί πως το γάλα καρύδας μειώνει το άγχος, βοηθώντας μας να χαλαρώσουμε και συνεπώς να νιώσουμε καλύτερα.

Jenny.Gr
Unsplash
  • 4.Καφές

Περίπου το 1 δισεκατομμύριο ανθρώπων που ζει σε αυτόν τον πλανήτη πίνει καφέ. Και απ’ ότι φαίνεται πράττει πολύ σωστά. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης λόγω των ευεργετικών συστατικών που περιέχει.

  • 5.Αβοκάντο

Ένα είναι σίγουρο: Το αβοκάντο μας κάνει πιο χαρούμενους! Αυτό το φρούτο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Β, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, την οποία το σώμα σας χρησιμοποιεί για να ρυθμίσει το νευρικό σύστημα και γενικότερα τη διάθεσή μας. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα υγιή λίπη στο αβοκάντο συνδέονται με μειωμένο άγχος στις γυναίκες.

  • 6.Μούρα

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την ψυχική υγεία μας. Τα μούρα, συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ακόμα, η συχνή κατανάλωσή τους μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

  • 7.Μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη D, η οποία έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσής μας. Το μυστικό για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από την κατανάλωση των μανιταριών είναι να τα αφήσετε στον ήλιο λίγες ώρες πριν τα καταναλώσετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.