WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γλουταμινικό μονονάτριο: Τι είναι και γιατί να μειώσεις την κατανάλωση τροφίμων που το περιέχουν


Τζουλιάννα Καρνέζη

24 Ιουλίου 2024

Γλουταμινικό μονονάτριο: Τι είναι και γιατί να μειώσεις την κατανάλωση τροφίμων που το περιέχουν
pexels
Το γλουταμινικό μονονάτριο είναι ένα ενισχυτικό που προσθέτει μια πέμπτη γεύση στο φαγητό που ονομάζεται «umami» και μια αλμυρή γεύση που μοιάζει με ζωμό.

Το γλουταμινικό μονονάτριο (MSG) μπορεί να σχετίζεται συχνότερα με τα κινέζικα τρόφιμα, αλλά αυτό το άοσμο, κρυσταλλικό συστατικό χρησιμοποιείται στη βιομηχανία εστιατορίων και προστίθεται ακόμη και σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα που μπορεί να τρώτε. Τι είναι όμως ακριβώς το MSG; Και γιατί ίσως είναι καλύτερο να μειώσετε την κατανάλωση τροφών που το περιέχουν;

Τι είναι το MSG;

Το MSG είναι ένα ενισχυτικό γεύσης που προστίθεται συχνά σε κονσέρβες λαχανικών, σούπες, αλλαντικά και φαγητά εστιατορίων για να προσδώσει μια αλμυρή, πλούσια γεύση. Είναι φτιαγμένο από νάτριο και L-γλουταμινικό οξύ, ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που απαντάται φυσικά σε τροφές όπως οι ντομάτες, ο γαύρος, τα μανιτάρια και το τυρί παρμεζάνα.

Ένας Ιάπωνας χημικός ονόματι Kikunae Ikeda εξήγαγε γλουταμικό από ένα ζωμό φυκιών πλούσιο σε umami , για να παράγει το πρώτο τεχνητό MSG το 1908. Σήμερα, το MSG παράγεται με ζύμωση αμύλου, ζαχαρότευτλων, ζαχαροκάλαμου ή μελάσας σε μια άοσμη λευκή σκόνη που μπορεί να πασπαλιστεί στο φαγητό σας σαν επιτραπέζιο αλάτι. Και ενώ το MSG συνδέεται συχνά με τη μαγειρική της Νοτιοανατολικής Ασίας, είναι ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σε διάφορους τύπους μαγειρικής σε όλο τον κόσμο.

Το MSG εντείνει και ενισχύει τις γεύσεις σε σούπες, σάλτσες, ζωμούς και άλλα τρόφιμα. Το MSG από μόνο του δεν έχει γεύση, αλλά προσδίδει μια αλμυρή γεύση στα φαγητά στα οποία προστίθεται.

Ποιες τροφές είναι πιο πιθανό να περιέχουν MSG;

Παρόλο που τα κινέζικα πιάτα συνδέονται συχνά με το MSG, πολλά μη έθνικ εστιατόρια (και fast food) χρησιμοποιούν επίσης το MSG για να αρωματίσουν το φαγητό τους. Το MSG βρίσκεται επίσης σε πολλά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα. Τα καρυκεύματα όπως το ντρέσινγκ σαλάτας, η μαγιονέζα, η κέτσαπ και η σάλτσα μπάρμπεκιου περιέχουν επίσης συχνά MSG, όπως και τα συσκευασμένα μείγματα καρυκευμάτων, οι κατεψυγμένες πίτσες και τα στιγμιαία νουντλς.

Jenny.Gr
pexels

Είναι το MSG ασφαλές;

Στη δεκαετία του 1990, ο FDA ζήτησε από την Ομοσπονδία Αμερικανικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας (FASEB) να εξετάσει την ασφάλεια του MSG. Η FASEB κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το MSG είναι ασφαλές. Παρατήρησαν ότι οι όποιες παρενέργειες ήταν ήπιες και βραχύβιες και συνήθως σχετίζονταν με μεγάλες δόσεις (πάνω από 3 γραμμάρια) MSG που καταναλώνονταν χωρίς φαγητό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταναλώνουν το MSG μόνο του και δεδομένου ότι οι περισσότερες συνταγές απαιτούν ελάχιστη ποσότητα - 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού ανά κιλό κρέατος (αρκετό για τέσσερα έως έξι άτομα) - είναι απίθανο να το καταναλώσετε σε αρκετά υψηλές ποσότητες.

Ποιος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητης αντίδρασης στο MSG;

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να φάνε ένα γεύμα με MSG χωρίς προβλήματα, ένα μικρό υποσύνολο - λιγότερο από το 1% του γενικού πληθυσμού - μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο MSG. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως τις πρώτες δύο ώρες μετά την κατανάλωση τροφών με MSG και μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, έξαψη του δέρματος, εφίδρωση, ναυτία, μούδιασμα και κόπωση. Ένα ακόμη μικρότερο υποσύνολο ανθρώπων έχει σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Γιατί να εξετάσετε τον περιορισμό των τροφών με MSG

Ενώ το ίδιο το MSG πιθανότατα δεν είναι τοξικό, υπάρχουν κάποιοι λόγοι για να αποφύγετε την κατανάλωσή του. Τα τρόφιμα που περιέχουν MSG είναι συχνά εξαιρετικά επεξεργασμένα και περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, λίπους και άλλα εξευγενισμένα συστατικά που σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σας.

Βλέποντας το γλουταμινικό μονονάτριο σε μια λίστα συστατικών θα πρέπει να σας ωθήσει να εξετάσετε και τα άλλα συστατικά που περιλαμβάνονται στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Εάν φυσικά καταναλώνετε το MSG σε μικρές ποσότητες και ως μέρος ενός γεύματος, πιθανότατα δεν θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα, εφόσον δεν ανήκετε σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι σε αυτό. Επειδή όμως χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με άλλα, λιγότερο υγιεινά ή εξαιρετικά επεξεργασμένα συστατικά, ίσως θελήσετε να περιορίσετε την κατανάλωσή του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.