WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο λόγος για τον οποίο τόσες πολλές γυναίκες έχουν έλλειψη σιδήρου


Τζουλιάννα Καρνέζη

27 Ιουλίου 2024

Ο λόγος για τον οποίο τόσες πολλές γυναίκες έχουν έλλειψη σιδήρου
pexels
Οι γυναίκες, ειδικά στην αναπαραγωγική ηλικία, έχουν περισσότερες πιθανότητες για έλλειψη σιδήρου. Η βαριά έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη και η διατροφή μπορούν να παίξουν ρόλο στη μείωση των αποθεμάτων σιδήρου στο σώμα.

Δεν υπάρχει τυπική σύσταση για τον έλεγχο των επιπέδων σιδήρου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εκτός από την εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη σιδήρου συχνά παραμένει αδιάγνωστη, παρόλο που μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία σωματικών και γνωστικών συμπτωμάτων.

Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία;

Η αναιμία - η οποία είναι χαμηλή συγκέντρωση ερυθρών αιμοσφαιρίων - μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Η έλλειψη αρκετού σιδήρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι έχουν αναιμία. Αυτός ο τύπος ονομάζεται σιδηροπενική αναιμία.

Ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονές σας στο υπόλοιπο σώμα. Ο σίδηρος αποθηκεύεται επίσης με τη μορφή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται φερριτίνη. Εάν το σώμα σας καταναλώνει τα αποθέματα και δεν αναπληρώνονται πλήρως, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων».

Συμπτώματα έλλειψης σιδήρου

Ο σίδηρος είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • Εγκεφαλική ομίχλη

  • Κούραση

  • Αίσθημα παλμών της καρδιάς

  • Αυξημένη ευαισθησία σε χαμηλές θερμοκρασίες

  • Λιποθυμία

  • Διαταραχές ύπνου

  • Βαριές περίοδοι και έλλειψη σιδήρου

Η βαριά περίοδος είναι η πιο κοινή αιτία χαμηλού σιδήρου στις γυναίκες. Έως και το ένα τρίτο των γυναικών εμφανίζουν βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία.

Αν δεν έχετε βαριές περιόδους, αλλά αντιμετωπίζετε συμπτώματα χαμηλού σιδήρου, μιλήστε με τον γιατρό σας. Οι λιγότερο κοινές αιτίες χαμηλού σιδήρου μπορεί να είναι σοβαρές και μπορεί να περιλαμβάνουν καρκίνο ή αιμορραγία στο γαστρεντερικό σας σύστημα.

Jenny.Gr
pexels

Γιατί δεν διαγιγνώσκονται οι περισσότερες γυναίκες με έλλειψη σιδήρου;

Τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου μπορεί να είναι ασαφή και εύκολα να μπερδευτούν με άλλες καταστάσεις και αυτό μπορεί να δυσκολέψει τη διάγνωση. Μέρος του προβλήματος είναι ότι τα επίπεδα σιδήρου δεν αποτελούν μέρος της συνήθους ετήσιας αιματολογικής εξέτασης - εκτός εάν ο γιατρός σας υποψιαστεί ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια.

Εάν έχετε βαριές περιόδους, ακολουθείτε μια vegan διατροφή ή έχετε συμπτώματα - όπως ζαλάδα ή κόπωση - μιλήστε με τον γιατρό σας σχετικά με τον έλεγχο των επιπέδων σιδήρου σας.

Αντιμετώπιση χαμηλού σιδήρου

Μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα σιδήρου σας εάν καταναλώνετε τρόφιμα που είναι πλούσιες πηγές σιδήρου, φροντίστε επίσης να τα καταναλώνετε μαζί με πηγές βιταμίνης C για να βοηθήσετε στην απορρόφηση.

Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν:

  • Φασόλια

  • Εμπλουτισμένα ψωμιά, ζυμαρικά και δημητριακά

  • Φακές

  • Κρέας

  • Ολικής αλέσεως

Η λήψη συμπληρώματος σιδήρου μπορεί να είναι η καλύτερη προσέγγιση για ορισμένες γυναίκες με βαριές περιόδους ή για εκείνες που έχουν χαμηλό σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το ποιος τύπος συμπληρώματος σιδήρου μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός για εσάς. Εάν ανησυχείτε για τα επίπεδα σιδήρου σας, μην υποφέρετε σιωπηλά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.