WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γευστική ρινίτιδα: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Αυγούστου 2024

Γευστική ρινίτιδα: Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσεις
pexels
Τι σχέση μπορεί να έχει η ρινίτιδα με το φαγητό;

Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας ιατρικός όρος για την καταρροή που προκαλείται από τα τρόφιμα: Γευστική ρινίτιδα. Και ο ακριβής μηχανισμός του γιατί συμβαίνει παραμένει ασαφής. Παρόλα αυτά, κάποιοι άνθρωποι νιώθουν ότι τρέχει η μύτη τους λίγο μετά την κατανάλωση κάποιων τροφών.

Γιατί συμβαίνει αυτό: Το μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο από τα 12 κρανιακά νεύρα, το τρίδυμο νεύρο είναι υπεύθυνο για τις αισθήσεις στο πρόσωπο, στους βλεννογόνους και σε άλλα μέρη του κεφαλιού. Με άλλα λόγια, η διέγερσή του θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτή την ακατάλληλη ρινίτιδα, όταν προσπαθείτε να απολαύσετε το γεύμα σας με ηρεμία.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη γευστικής ρινίτιδας από άλλους. Η ύπαρξη άλλων μορφών ρινίτιδας, όπως η αλλεργική ρινίτιδα, μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στη γευστική ρινίτιδα.

Τροφές που προκαλούν γευστική ρινίτιδα

Συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά συνδέονται συχνότερα με τη γευστική ρινίτιδα, επομένως μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψή τους. Ωστόσο, μια μελέτη του 2008 στο Annals of Allergy, Asthma & Immunology διαπίστωσε ότι το 65 τοις εκατό των συμμετεχόντων επέλεξαν να μην αποφύγουν τις τροφές που τους προκαλούν ρινίτιδα και σχεδόν οι μισοί δεν ενοχλήθηκαν από τα συμπτώματά τους.

Jenny.Gr
pexels

Τα πικάντικα φαγητά είναι τα πιο κοινά ερεθίσματα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 στο Journal of Clinical Medicine , οι πιο συνηθισμένοι διατροφικοί υποκινητές περιέχουν καψαϊκίνη, συμπεριλαμβανομένων:

  • Καυτερό τσίλι και κόκκινες πιπεριές

  • Κόκκινο πιπέρι

  • Σάλτσα ταμπάσκο

  • Κρεμμύδια

  • Ξύδι

  • Μουστάρδα

Θεραπεία γευστικής ρινίτιδας

Η γευστική ρινίτιδα είναι μια καλοήθης κατάσταση, αλλά αν είναι ενοχλητική, θα πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από έναν ωτορινολαρυγγολόγο. Τυπικά, μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκετά εύκολα με ρινικό σπρέι. Υπάρχει επίσης μια διαδικασία για τη θεραπεία και είναι η αφαίρεση του οπίσθιου ρινικού νεύρου, η οποία είναι επίσης αποτελεσματική. Και οι δύο είναι καλές επιλογές αν θέλετε να σταματήσετε την ενοχλητική ρινίτιδα λόγω του φαγητού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.