Φαίνεται ότι υπάρχουν χημικές ουσίες και μικροπλαστικά σε όλα όσα τρώμε αυτές τις μέρες- Πόσο πρέπει να ανησυχούμε γι' αυτό;
Τζουλιάννα Καρνέζη
25 Αυγούστου 2024
Είναι αρκετά εύκολο να αγοράσετε κονσέρβες, κατεψυγμένα τρόφιμα και άλλα συσκευασμένα είδη. Αλλά μια ματιά στης λίστα συστατικών μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε: Τι ακριβώς τρώτε; Αυτό ισχύει ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, όταν τα πρωτοσέλιδα αναφέρουν άγνωστα συστατικά, και χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο.
Πολλά κοινά συστατικά σε τρόφιμα, όπως το ασκορβικό οξύ, τα νιτρικά, τα σουλφίδια, το βενζοϊκό νάτριο και το σορβικό κάλιο, μπορούν να μοιάζουν σαν μια ξένη γλώσσα. Αυτά τα συστατικά είναι συνήθως συντηρητικά τροφίμων, τα οποία επιτρέπουν στα τρόφιμα να διαρκούν περισσότερο. Και μερικές φορές είναι λιγότερο εκφοβιστικά όταν μεταφράζονται στην καθημερινή γλώσσα: το ασκορβικό οξύ, για παράδειγμα, είναι βιταμίνη C.
Οποιοδήποτε πρόσθετο περιλαμβάνεται στα τρόφιμα έχει περάσει από έρευνα και έχει επιτραπεί η ένταξη του στα προϊόντας από ειδικούς φορείς για τα τρόφιμα. Η ποσότητα ενός συστατικού έχει επίσης σημασία. Ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί να είναι επικίνδυνες σε υψηλά επίπεδα, γι' αυτό και επιτρέπονται μόνο η ποσότητα που θεωρείται ασφαλής.
Τι είναι τα μικροπλαστικά
Δεν θα δείτε μικροπλαστικά - γνωστά και ως μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού - να αναφέρονται ως συστατικό στο φαγητό σας, αλλά είναι πιθανό να τα τρώτε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μικροπλαστικά βρίσκονται στο νερό, στα ψάρια, στα οστρακοειδή, στα άλατα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα και στα φυτά, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Ιουλίου 2022 στο International Journal of Food Contamination. Και είναι πιθανό αυτά τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού να βλάψουν την υγεία μας,, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.
Λοιπόν, είναι επιβλαβείς οι χημικές ουσίες στα τρόφιμα; Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;
Εξαρτάται από το είδος των τροφών που τρώτε. Γενικά, συνιστώ να ακολουθείτε τρεις κανόνες για υγιεινή διατροφή:
Ο κανόνας 1 είναι να τρώτε αληθινό φαγητό. Φάτε φαγητό που οι παππούδες σας θα έλεγαν ότι είναι φαγητό. Εάν τρώτε τα πράγματα που τρώνε οι άνθρωποι εδώ και χιλιάδες χρόνια, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα μικροπλαστικά ή για άλλες χημικές ουσίες στο φαγητό σας, επειδή τρώτε την πραγματική τροφή και όχι μια επεξεργασμένη μορφή της.
Ο κανόνας 2 είναι να τρώτε ισορροπημένα.
Και ο κανόνας 3 είναι να τρώτε κυρίως φυτά. Δεν λέω να μην τρώτε κρέας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής μας θα ήταν καλό να είναι φυτικής προέλευσης.
Υπάρχει μια λίστα με τρόφιμα που είναι γνωστά ως «βρώμικη δωδεκάδα». Αυτά είναι τρόφιμα που πιθανότατα θα πρέπει να αγοράζονται βιολογικά λόγω της τάσης τους να απορροφούν και να συγκρατούν τα φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες. Η βρώμικη δεκάδα περιλαμβάνει τρόφιμα όπως φράουλες, σκούρα φυλλώδη πράσινα, ροδάκινα, μήλα και βατόμουρα.
Αν παρατηρήσετε, τα περισσότερα από αυτά είναι φυτά που έχουν πολύ λεπτή φλούδα ή που τα τρώτε με το δέρμα. Ανησυχώ περισσότερο για αυτά, παρά για κάποια τροφή σαν τη μπανάνα ή το αβοκάντο, γιατί λόγω του παχύ εξωτερικού φλοιού, είναι απίθανο να επηρεαστούν από τα φυτοφάρμακα.
Η κατανάλωση ολόκληρων τροφών - όπως τα φρούτα και τα λαχανικά - περισσότερο από τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι ένας τρόπος για να περιορίσετε την πρόσληψη δυνητικά επιβλαβών χημικών ουσιών. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι συνήθως λαμβάνετε ποσότητες από αυτά τα συστατικά πολύ κάτω από τα επίπεδα στα οποία μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία σας.
Εάν έχετε ανησυχίες σχετικά με συγκεκριμένα τρόφιμα που τρώτε και πώς μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε στον γιατρό σας για περισσότερες συμβουλές.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.