WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζεαξανθίνη: Σε ποιες τροφές θα βρεις την αντιφλεγμονώδη ένωση που βοηθά τα οστά και την καρδιά σου να παραμείνουν δυνατά


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Αυγούστου 2024

Ζεαξανθίνη: Σε ποιες τροφές θα βρεις την αντιφλεγμονώδη ένωση που βοηθά τα οστά και την καρδιά σου να παραμείνουν δυνατά
pexels
Η ζεαξανθίνη είναι μια αντιφλεγμονώδης ένωση που βοηθά τα οστά και την καρδιά σας να παραμείνουν δυνατά - και θα μπορούσαμε όλοι να τρώμε περισσότερο από αυτήν.

Οι περισσότεροι από εμάς μαθαίνουμε ελάχιστα για τα αντιοξειδωτικά στο σχολείο (εκτός από εκείνους τους αξιότιμους ανθρώπους που ακολουθούν πτυχίο διατροφής ή διαιτολογίας). Τούτου λεχθέντος, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο ισχυρά είναι αυτά τα θρεπτικά συστατικά στην προστασία από μια σειρά χρόνιων προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν περισσότερους από τους μισούς ενήλικες .

Ενώ υπάρχουν πολλά είδη αντιοξειδωτικών, μια σημαντική ομάδα που πρέπει να γνωρίζουμε είναι τα καροτενοειδή . Το Ινστιτούτο Linus Pauling στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον περιγράφει τα καροτενοειδή ως μια ομάδα περισσότερων από 750 φυσικών χρωστικών (σε κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί) που μπορούν να συντεθούν από φυτά και φύκια. Τα φρούτα και τα λαχανικά δείνουν τα περισσότερα καροτενοειδή στη διατροφή μας και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που μας προσφέρουν κάποια σοβαρή αντιοξειδωτική δύναμη.

Οφέλη για την υγεία της ζεαξανθίνης

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τη ζεαξανθίνη είναι ότι, όπως και άλλα μέλη της οικογένειας των καροτενοειδών, μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας. Ενώ συχνά συνδέουμε τη βιταμίνη Α με την υγεία των ματιών - η έρευνα δείχνει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των καροτενοειδών εξυπηρετούν και πολλούς άλλους σημαντικούς σκοπούς σε όλο το σώμα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την υποστήριξη της ανοσίας και τη διατήρηση της ακεραιότητας της επένδυσης του εντέρου μας.

Έρευνες δείχνουν ότι τα καροτενοειδή μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις , εκτός από τη βελτίωση της γονιδιακής ρύθμισης και της αγγειογένεσης —μια διαδικασία που μας βοηθά να προσφέρουμε καλύτερα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε διάφορους ιστούς για την προώθηση της επούλωσης και την πρόληψη ασθενειών κάθε είδους.

Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση έρευνας που διεξήχθη το 2021 διαπίστωσε ότι η ζεαξανθίνη φαίνεται επίσης να βοηθά στην προστασία από νευρολογικές διαταραχές λόγω της ικανότητάς της να καταπολεμά τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην προστασία από κάθε είδους άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις, από αλλεργίες έως χρόνιες προβλήματα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η ζεαξανθίνη έχει βρεθεί ότι προστατεύει από διαφορετικούς τύπους καρκίνου και οστεοπόρωσης , καθώς και από άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα οστά για να μας κρατά υγιείς και δυνατούς για τα επόμενα χρόνια.

Jenny.Gr
pexels

Οι καλύτερες πηγές τροφίμων ζεαξανθίνης

Όλα αυτά τα εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία πιθανότατα σας κάνουν να αναρωτιέστε ποιες είναι οι καλύτερες πηγές της ζεαξανθίνης. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό βρίσκεται σε πολλά είδη λαχανικών όπως πορτοκαλί και κόκκινες πιπεριές, καλαμπόκι, μαγειρεμένα κρεμμύδια και μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένα φρούτα όπως το μάνγκο. Επιπλέον, μπορείτε να τη βρείτε σε αυγά και φύκια.

Αν και δεν έχω δει μια ακριβή σύσταση για κατανάλωση ζεαξανθίνης από μόνη της, παρόλα αυτά οι περισσότερες έρευνες που σχετίζονται με τη θρεπτική ουσία δείχνουν ότι τα υψηλότερα οφέλη βρίσκονται όταν καταναλώνεται μαζί με άλλα καροτενοειδή, μικροθρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Επίσης τα διαιτητικά λίπη είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη σωστή απορρόφηση της ζεαξανθίνης, καθώς μια ποικιλόμορφη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά και άλλες ουσίες μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Είναι ενδιαφέρον, ότι η απορρόφηση των καροτενοειδών μπορεί να επηρεαστεί από τη θερμοκρασία - τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Οι μέθοδοι επεξεργασίας σε υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειώσουν τη συγκέντρωση ζεαξανθίνης σε ωμά τρόφιμα, αλλά θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη βιοδιαθεσιμότητά της σε άλλα.

Μερικοί απλοί τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη ζεαξανθίνης είναι να ξεκινήσετε το πρωί με ομελέτα και θα έχετε έξτρα μπόνους πόντους αν τη σερβίρετε και με μερικές σοταρισμένες πιπεριές μαγειρεμένες σε ελαιόλαδο.

Θα μπορούσατε επίσης να αποκτήσετε διπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη κάνοντας ένα smoothie με μάνγκο και αβοκάντο για ένα νόστιμο και θρεπτικό ορεκτικό. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε σπιρουλίνα στο πρωινό σας smoothie για να του δώσετε ένα ζωντανό χρώμα και να σας βοηθήσει να νιώσετε και εσείς πιο ζωντανοί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.