WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς το αμινοξύ ταυρίνη μπορεί να υποστηρίξει την προπόνησή σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Αυγούστου 2024

Πώς το αμινοξύ ταυρίνη μπορεί να υποστηρίξει την προπόνησή σου
pexels
Η ταυρίνη είναι ένα αμινοξύ που παράγεται φυσικά από το σώμα, αλλά η συμπλήρωσή του μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της φυσικής κατάστασης.

Ενώ μπορεί να σκέφτεστε αυτόματα τα squats και τα kettlebell swings όταν ακούτε τις λέξεις "προπόνηση ρουτίνας", υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν έξω από το γυμναστήριο και που επιτρέπουν στο σώμα σας να δυναμώνει (σκεφτείτε: ύπνος, διατροφή, αποκατάσταση και πολλά άλλα). Μεταξύ αυτών είναι και οι ενώσεις που υποστηρίζουν τη φυσική σας κατάσταση σε κυτταρικό επίπεδο - όπως η ταυρίνη.

Γενικά τα αμινοξέα είναι σημαντικά για το σώμα για διάφορους λόγους — παρέχουν τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και απαιτούνται για την ανάπτυξη των κυττάρων, την επιβίωση και τη διατροφή.

Η ταυρίνη είναι ένα από τα αμινοξέα που έχει πολλές λειτουργίες μέσα στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που μπορούν να υποστηρίξουν μια υγιεινή ρουτίνα προπόνησης, όπως η καταπολέμηση της φλεγμονής , η αύξηση της απόδοσης οξυγόνου κατά την άσκηση και συνεπώς η αύξηση της αντοχής, η προστασία της καρδιάς από την υπερπροσπάθεια ρυθμίζοντας το ασβέστιο, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των μυών και εξισορροπώντας τους ηλεκτρολύτες για την υποστήριξη της ενυδάτωσης, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων (περισσότερα για αυτά αργότερα).

Αν και η ταυρίνη παράγεται φυσικά από το σώμα, η συμπλήρωσή της δεν είναι επιβλαβής. Επιπλέον, μια ανασκόπηση του Δεκεμβρίου 2012 στο Amino Acids​​ συνέδεσε τα συμπληρώματα ταυρίνης με χαμηλότερες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων σε ζωικά και εργαστηριακά μοντέλα. Οι πιο κοινές πηγές τροφίμων ταυρίνης είναι ζωικά προϊόντα όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Jenny.Gr
pexels

Συνεχίστε για να μάθετε ακόμα περισσότερους τρόπους με τους οποίους αυτό το αμινοξύ μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τις προπονήσεις σας.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η άσκηση ξεκινά μια σειρά αντιδράσεων που πυροδοτούν την απελευθέρωση ορισμένων προφλεγμονωδών δεικτών που είναι ευεργετικοί για τη μυϊκή αποκατάσταση, αλλά μόνο εάν υπάρχουν αντιφλεγμονώδεις παράγοντες για να τους αντισταθμίσουν. Η ταυρίνη είναι γνωστό ότι μειώνει τους δείκτες της προ-φλεγμονής και επομένως εξισορροπεί αυτήν την εξίσωση.

Αντοχή

Η ταυρίνη βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στις οξειδωτικές μυϊκές ίνες, οι οποίες υποστηρίζουν την αερόβια δραστηριότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του Αυγούστου 2010 στο ​Journal of Biomedical Science ​. Η επίδραση της ταυρίνης στην απόδοση αντοχής μπορεί να οφείλεται στο ότι ρυθμίζει το ασβέστιο.

Μείωση του οξειδωτικού στρες

Η άσκηση αυξάνει το οξειδωτικό στρες , το οποίο συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα ελεύθερων ριζών στο σώμα ή η αδυναμία να ρυθμιστούν αυτές οι ελεύθερες ρίζες. Η ταυρίνη αυξάνει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων στους σκελετικούς μύες και μειώνει το οξειδωτικό στρες μειώνοντας την παραγωγή ελεύθερων ριζών.

Είτε θέλετε να ενισχύσετε την ενέργειά σας είτε να υποστηρίξετε την ανάκαμψη (ή όλα τα παραπάνω), τώρα γνωρίζετε λίγα περισσότερα για το πώς μπορεί να βοηθήσει η ταυρίνη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.