WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η No1 βιταμίνη που είναι καλό να παίρνεις εάν είσαι άνω των 50


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Αυγούστου 2024

Η No1 βιταμίνη που είναι καλό να παίρνεις εάν είσαι άνω των 50
pexels
Αυτή είναι η μοναδική βιταμίνη που παρακαλώ όλους άνω των 50 ετών να πάρουν

Οι γονείς σας μπορεί να επέμεναν να φάτε μπιζέλια και καρότα. Ίσως ως γονείς δίνατε στα παιδιά σας κολλώδεις βιταμίνες, και μπορεί να κάνετε το ίδιο και στα εγγόνια σας.

Ωστόσο, σκεφτείτε και τον εαυτό σας, ειδικά αν είστε άνω των 50. Η λήψη αρκετών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών είναι κρίσιμη καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κεριών στην τούρτα γενεθλίων σας, γιατί αυξάνονται και οι κίνδυνοι για χρόνιες ασθένειες και τραυματισμούς.

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας υφίσταται αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών και τον τρόπο χρήσης τους στο σώμα μας. Οι επαρκείς βιταμίνες και μέταλλα στη διατροφή σας μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας, στη στήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Επίσης, το να προσέχετε την πρόσληψη βιταμινών σας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας των οστών, της γνωστικής λειτουργίας και της συνολικής ζωτικότητας.

Ακούγεται καλό; Ναι, μάλλον. Υπάρχουν τόνοι βιταμινών εκεί έξω, και συνήθως παίρνουμε αρκετές μέσω της διατροφής. Ωστόσο, υπάρχει μια βιταμίνη που τα άτομα άνω των 50 συχνά δεν παίρνουν και είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία. Και αυτή είναι η βιταμίνη D.

Σε αντίθεση με ορισμένα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε μέσω της διατροφής, πολλοί ενήλικες έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Μια μελέτη του 2023 ανέφερε στοιχεία ότι 1 στους 5 μεσήλικες και μεγαλύτερους ενήλικες είχαν έλλειψη βιταμίνης D.

Και αυτό είναι πρόβλημα γιατί η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών βοηθώντας το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Υποστηρίζει επίσης τη μυϊκή λειτουργία, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των πτώσεων και είναι σημαντική για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι οι ενήλικες άνω των 60 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πεθάνουν από πτώση. Το NCOA αναφέρει επίσης ότι σχεδόν όλοι (95%) των ατόμων 60+ ζουν με τουλάχιστον μία χρόνια ασθένεια, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης μελέτης του 2022 σε περισσότερους από 307.000 ανθρώπους ηλικίας 37 έως 70 ετών ανέφεραν έναν αιτιολογικό ρόλο μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και των πιθανοτήτων πρόωρου θανάτου.

Ωστόσο, η φροντίδα της ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι ένας τρόπος για να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους. Άλλωστε, μια άλλη μελέτη του 2022 σε άτομα ηλικίας 50 έως 113 ετών διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν αρκετή βιταμίνη D (ακόμα κι αν είχαν προηγουμένως έλλειψη) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Jenny.Gr
pexels

Πόση βιταμίνη D χρειάζεστε

Για ενήλικες άνω των 50 ετών, η παρούσα σύσταση κατευθυντήριας γραμμής είναι 600 έως 800 IU. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, οι IU σημαίνουν "Διεθνείς Μονάδες". Επίσης, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη βιταμίνη D από τη συνιστώμενη ποσότητα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν υψηλότερες δόσεις, ειδικά εάν το επίπεδο του αίματός τους είναι χαμηλό ή εάν έχουν περιορισμένη έκθεση στον ήλιο, επομένως πριν πάρετε αυτή τη βιταμίνη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για το ποια δόση μπορεί να είναι η καταλληλότερη για εσάς.

Τρόφιμα με βιταμίνη D περιλαμβάνουν:

  • Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες

  • Κρόκοι αυγών

  • Εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  • Εμπλουτισμένα δημητριακά

Πρέπει να πάρετε συμπλήρωμα βιταμίνης D;

Αυτή η απόφαση λαμβάνεται καλύτερα μαζί με τον γιατρό σας, ειδικά εάν παίρνετε άλλα φάρμακα. Η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμινών μπορεί να είναι απαραίτητη εάν δεν λαμβάνετε αρκετή από αυτή τη βιταμίνη από τη διατροφή σας ή εάν οι ατομικές ανάγκες είναι υψηλότερες λόγω ορισμένων συνθηκών υγείας.

Όμως η λήψη άσκοπων υψηλών δόσεων μιας βιταμίνης μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία. Τα σημάδια ότι μπορεί να χρειαστείτε περισσότερη απο τη συγκεκριμένη βιταμίνη περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία. Ωστόσο, είναι σημαντικό ο γιατρός σας να κάνει αιμοληψία για να δει εάν έχετε ή όχι κάποια έλλειψη.

Θυμηθείτε: Είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα οφέλη και τους κινδύνους από τη λήψη βιταμινών και συμπληρωμάτων, επειδή παρόλο που μπορείτε να τα πάρετε χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να έχουν κάποιους κινδύνους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.