WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η κετογονική δίαιτα προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Αυγούστου 2024

Γιατί η κετογονική δίαιτα προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη
pexels
Τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα της κετογονικής δίαιτας μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Τα άτομα που υιοθετούν μια κετογονική δίαιτα μπορεί να εμφανίσουν μικρά, βραχυπρόθεσμα συμπτώματα όπως ναυτία, κόπωση και πονοκεφάλους κατά την έναρξη, καθώς το σώμα εισέρχεται σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση.

Τα βραχυπρόθεσμα συμπτώματα της κετογονικής δίαιτας προκύπτουν επειδή το διατροφικό πρόγραμμα με χαμηλούς υδατάνθρακες αναγκάζει το σώμα να κάψει λίπη αντί για υδατάνθρακες για ενέργεια. Αυτή η μεταβατική περίοδος, που συχνά αποκαλείται «κετο-γρίπη».

Τι είναι ακριβώς η «κετο-γρίπη»

Η «κετο-γρίπη» είναι κάποια συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε όταν ξεκινάτε την κετογονική δίαιτα, καθώς το σώμα σας προσαρμόζεται σε μια δραστική μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων. Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης δίαιτας μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικά συμπτώματα για τον καθένα, αλλά μερικά κοινά σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Εγκεφαλική ομίχλη

  • Δυσκοιλιότητα

  • Δυσκολία στον ύπνο

  • Ζάλη

  • Κούραση

  • Πονοκέφαλο

  • Ευερέθιστο

  • Μυϊκές κράμπες

  • Ναυτία

  • Λαχτάρα για ζάχαρη

Αυτά τα συμπτώματα προκύπτουν από τη μετάβαση του σώματός σας από τη χρήση γλυκόζης (ζάχαρης) ως κύριας πηγής ενέργειας στην καύση λίπους για καύσιμο, το οποίο παράγει ενώσεις που ονομάζονται κετόνες.

Γιατί συμβαίνει η «κετο-γρίπη»

Όταν το σώμα σας χρησιμοποιεί το λίπος αντί της γλυκόζης ως την κύρια πηγή καυσίμου, μπορεί να δημιουργηθεί σε μια προσωρινή διαταραχή της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών που προκαλεί αφυδάτωση, την κύρια αιτία συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη. Ενώ η «κετο-γρίπη» διαρκεί συνήθως από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα , η ενυδάτωση, η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών και η σταδιακή μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων (έναντι της πολύ γρήγορης μείωσης τους) μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση αυτών των παρενεργειών.

Πώς να απαλλαγείτε από την «κετο-γρίπη»

Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα είναι σημαντικό να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι και να τρώτε μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των αναγκών σας σε νάτριο, κάλιο και μαγνήσιο. Η επιβράδυνση του πόσο γρήγορα μειώνετε την πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί επίσης να βοηθήσει το σώμα σας να προσαρμοστεί πιο ομαλά. Τέλος, ξεκουραστείτε πολύ και κάντε ελαφριά άσκηση για να υποστηρίξετε το σώμα σας και τη γενική υγεία σας κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

Ενυδατωθείτε

Η ενυδάτωση βοηθά στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των ηλεκτρολυτών , αποτρέποντας τους πονοκεφάλους, τη ζάλη και την κόπωση που συχνά έρχονται με τη μετάβαση στην κετογονική δίαιτα. Η σωστή ενυδάτωση βοηθάει επίσης τη λειτουργεία των νεφρών, η οποία είναι απαραίτητη για την επεξεργασία της υψηλότερης πρόσληψης λίπους (και της παραγωγής κετόνης) σε την κετογονική δίαιτα.

Κάντε ελαφριά σωματική δραστηριότητα

Από την άλλη μεριά οι προπονήσεις υψηλής έντασης μπορούν να επιδεινώσουν συμπτώματα όπως κόπωση και ζάλη όταν, εξαντλώντας περαιτέρω την ενέργειά σας και αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο να κάνετε καθιστική ζωή. Αντ 'αυτού, επιλέξτε ελαφριές δραστηριότητες όπως περπάτημα ή γιόγκα για να κρατήσετε μακριά τα συμπτώματα.

Αντικαταστήστε τους ηλεκτρολύτες

Η μετάβαση στην κετογονική δίαιτα μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη αποβολή ηλεκτρολυτών όπως το νάτριο, το κάλιο και το μαγνήσιο. Γι αυτό και η αναπλήρωσή τους μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της «κετο-γρίπης», όπως πονοκεφάλους, κούραση και μυϊκές κράμπες.

Κοιμηθείτε

Ο ύπνος είναι η ώρα του σώματός σας για ξεκούραση, αποκατάσταση και αναζωογόνηση. Ο επαρκής ύπνος υποστηρίζει τη φυσική ανάκαμψη και προσαρμογή του σώματός σας κατά τη μετάβαση στην κέτωση. Η ποιοτική ανάπαυση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης, της ευερεθιστότητας και της ομίχλης του εγκεφάλου που συνήθως σχετίζονται με την «κετο-γρίπη».

Δώστε προτεραιότητα σε τρόφιμα με θρεπτικά συστατικά

Η διατροφή παραμένει κορυφαία προτεραιότητα ενώ κάνετε την κετογονική δίαιτα. Η κατανάλωση επαρκών υγιεινών λιπών και φυτικών ινών είναι σημαντική για να νιώθετε υγιείς.

Jenny.Gr
pexels

Γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν«κετο-γρίπη» και κάποιοι άλλοι όχι;

Το αν αντιμετωπίζετε «κετο-γρίπη» εξαρτάται από το πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης δίαιτας και στη δραστική διακοπή των υδατανθράκων.

Τα άτομα που έχουν συνηθίσει να τρώνε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν δυσμενείς παρενέργειες από τη μείωση της πρόσληψης των υδατανθράκων, σε σύγκριση με άτομα που δεν χρειάζεται να μειώσουν την πρόσληψη τους τόσο πολύ για να ευθυγραμμιστούν με ένα μοτίβο της κετογονικής διατροφής.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορεί επίσης να εμπλέκονται, όπως η γενετική και η κατάσταση ενυδάτωσης, καθώς και τυχόν υπάρχουσες συνθήκες υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στη δίαιτα.

Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Η «κετο-γρίπη» διαρκεί γενικά από μερικές ημέρες έως περίπου μία εβδομάδα, αλλά μπορεί να επηρεάσει τον καθένα διαφορετικά και εξαρτάται από το πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας στη διατροφική αλλαγή. Φροντίζοντας να παραμένετε ενυδατωμένοι και να λαμβάνετε αρκετούς ηλεκτρολύτες, ενώ μειώνετε αργά την πρόσληψη υδατανθράκων, μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε τα συμπτώματα στο ελάχιστο.

Τέλος είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν έχει δείξει ότι η κετογονική δίαιτα είναι καλύτερη από κάποια άλλη δίαιτα. Επίσης δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένο σχήμα για να χάσετε κιλά. Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε αυτό που επιθυμείτε με πιο υγιή τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.