WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 6 οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β12


Τζουλιάννα Καρνέζη

13 Αυγούστου 2024

Τα 6 οφέλη για την υγεία της βιταμίνης Β12
pexels
Από την πρόληψη της αναιμίας και την αύξηση των επιπέδων ενέργειας έως τη διατήρηση της συγκέντρωσης, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η βιταμίνη Β12 θεωρείται βασικό θρεπτικό συστατικό.

Η βιταμίνη Β12 , ή κοβαλαμίνη, είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που παίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των εγκεφαλικών και νευρικών κυττάρων και στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και DNA.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν άφθονη βιταμίνη Β12 μέσω της τροφής, είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλής ως συμπλήρωμα διατροφής. Περίπου το 24 τοις εκατό των ανδρών και το 29 τοις εκατό των γυναικών αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει Β12.

Για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετή Β12, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές όπως αυγά, εμπλουτισμένα δημητριακά, κρέατα και σολομό και ρωτήστε το γιατρό σας εάν χρειάζεστε συμπλήρωμα.

Ανεξάρτητα από το πώς λαμβάνετε τη Β12 σας, η εκπλήρωση της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη. Δείτε τι δείχνει η έρευνα σχετικά με τα πιθανά πλεονεκτήματα για την υγεία που συνδέονται με αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό.

Βοηθά στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας

Εάν επισκεφτείτε τον γιατρό σας επειδή αισθάνεστε χρόνια κόπωση, πιθανότατα θα ερωτηθείτε για τη διατροφή σας. Ένα πράγμα που μπορεί να εξετάσει είναι εάν η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12 μπορεί να συμβάλλει στην κούρασή σας.

Αν και η λήψη αρκετής βιταμίνης Β12 δεν οδηγεί άμεσα σε αίσθηση περισσότερης ενέργειας, μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία. Η λέξη κλειδί είναι η «υποστήριξη», καθώς η Β12 βοηθά πραγματικά στον μεταβολισμό των τροφών που τρώμε: υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες. Πιο συγκεκριμένα η βιταμίνη Β12 παίζει βασικό ρόλο στο να βοηθά τα κύτταρά μας να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για να παράγουν ενέργεια και χωρίς επαρκείς ποσότητες αυτής της βιταμίνης, οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται κουρασμένοι.

Αν και δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που έχουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Β12 θα βιώσουν μια ώθηση στην ενέργεια από τη λήψη συμπληρωμάτων Β12, η ​​έρευνα έχει δείξει ότι η ανεπάρκεια αυτής της σημαντικής θρεπτικής ουσίας μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι και η κούραση είναι ένα κοινό σύμπτωμα ανεπάρκειας βιταμίνης Β12. Επομένως, η λήψη επαρκών ποσοτήτων από τη διατροφή σας και, εάν είναι απαραίτητο, συμπληρωμάτων, είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας

Ο ρόλος της βιταμίνης Β12 στην πρόληψη της αναιμίας ήταν θεμελιώδης για την ανακάλυψή της. Ερευνητές στη δεκαετία του 1920 παρατήρησαν ότι η κατανάλωση κρέατος από συκώτι βελτίωσε την κακοήθη αναιμία , έναν τύπο αναιμίας, που συμβαίνει όταν το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετή βιταμίνη Β12. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια παρέχουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας του σώματός σας. Τελικά, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι αυτό το κρέας περιέχει υψηλές ποσότητες Β12, η ​​οποία βοηθάει να σχηματιστούν σωστά τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο μυελό των οστών.

Η Β12 είναι ένας συμπαράγοντας στην ανάπτυξη των ερυθρών αιμοσφαιρίων, επομένως η ανάπτυξη και παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων επηρεάζεται άμεσα όταν η Β12 είναι ανεπαρκής.

Αν και η κακοήθης αναιμία δεν είναι συχνή, η ύπαρξη ορισμένων παθήσεων, όπως η νόσος του Crohn ή η κοιλιοκάκη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου αναιμίας, η οποία μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο για μια σειρά προβλημάτων υγείας, από διάρροια ή δυσκοιλιότητα έως δύσπνοια κατά την άσκηση, σύγχυση, απώλεια μνήμης, ευερεθιστότητα και μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια σας.

Υποστηρίζει τη λειτουργία των νεύρων

Τα νεύρα σας μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα μεταξύ του εγκεφάλου σας και του υπόλοιπου σώματος σας, διατηρώντας σημαντικές λειτουργίες όπως η αναπνοή και η πέψη. Άρα διατήρησή των νευρών σε καλή κατάσταση είναι κρίσιμη για τη συνολική υγεία.

Η λήψη αρκετής Β12 υποστηρίζει αυτές τις νευρολογικές λειτουργίες. Η προστατευτική επικάλυψη γύρω από τα νεύρα, γνωστή ως θήκη μυελίνης, βασίζεται στη βιταμίνη Β12 για να τη βοηθήσει να σχηματιστεί. Η βιταμίνη Β12 βοηθά επίσης στη διατήρηση του νωτιαίου μυελού και των νεύρων σε όλο το σώμα.

Ενώ η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας Β12 μπορεί να είναι δυνητικά ευεργετική για όλους, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα με νευρικά προβλήματα ή τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI), όπως διάσειση . Όσοι υποφέρουν από εγκεφαλικό τραύμα μπορεί να επωφεληθούν από θεραπείες με βιταμίνη Β12, καθώς βοηθά στην αναγέννηση των νευρικών κυττάρων και στην ενίσχυση του νευρικού αυξητικού παράγοντα.

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, ωστόσο μια ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θεραπεία της ΤΒΙ με συμπληρώματα βιταμινών, ιδιαίτερα το συντομότερο δυνατό μετά τον τραυματισμό, μπορεί να είναι χρήσιμη. Σύμφωνα με την ανασκόπηση, μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η χορήγηση Β12 μετά από TBI ενίσχυσε την αποκατάσταση των νεύρων και βελτίωσε την ανάρρωση.

Jenny.Gr
pexels

Προωθεί την υγεία των οστών των γυναικών, την εγκυμοσύνη και τη γαλουχία

Αν και οι συστάσεις για τη διατροφική πρόσληψη για αυτό το βασικό θρεπτικό συστατικό είναι οι ίδιες για όλους τους ενήλικες, υπάρχουν περισσότερα οφέλη της βιταμίνης Β12 για τις γυναίκες. Η Β12 είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας, καθώς μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά από τη μητέρα στο βρέφος.

Εξαιτίας αυτού, και επειδή τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 τείνουν να πέφτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ημερήσια ποσότητα για τις έγκυες και τις θηλάζουσες γυναίκες είναι υψηλότερη από ό,τι για τον γενικό πληθυσμό. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 έχουν συνδεθεί με ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στα βρέφη, γεγονός που καθιστά τη λήψη επαρκών επιπέδων ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αργότερα στη ζωή, οι γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν από τη Β12 για άλλους λόγους. Έρευνες δείχνουν ότι η χαμηλή Β12 σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, ο οποίος είναι 4 φορές πιο συχνός στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Βοηθά δυνητικά στη διατήρηση της ψυχικής και γνωστικής υγείας

Τα οφέλη της βιταμίνης Β12 δεν είναι μόνο σωματικά. Η ψυχική και γνωστική υγεία εξαρτάται επίσης από την επαρκή λήψη αυτής της βιταμίνης Β. Μια μελέτη αναγνώρισε τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 ως αιτία της γνωστικής έκπτωσης και άνοιας, διαπιστώνοντας ότι η θεραπεία υποκατάστασης θα μπορούσε να βελτιώσει τα γνωστικά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους. Έως και το 84 τοις εκατό από τα 202 άτομα στη μελέτη παρουσίασαν βελτίωση στα γνωστικά συμπτώματα μετά από συμπλήρωμα με Β12 για τρεις μήνες.

Η λήψη επαρκούς ποσότητας Β12 μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν ότι η βιταμίνη Β12 μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, τα χαμηλότερα επίπεδα στο σώμα σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης.

Συμβάλλει στην υγιή επιδερμίδα

Για να έχετε υγιές δέρμα, μην τσιγκουνεύεστε να τρώτε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12. Δεδομένου ότι αυτή η βιταμίνη εμπλέκεται στη σύνθεση του DNA, προάγει τον κυτταρικό κύκλο εργασιών. Τα κύτταρα δεν θα αναπαραχθούν καλά χωρίς επαρκή Β12. Έτσι, όλα τα όργανα που εξαρτώνται από την κυτταρική αναπαραγωγή (συμπεριλαμβανομένου του δέρματος) θα υποστούν βλάβη στη δομή και τη λειτουργία τους όταν τα επίπεδα Β12 είναι χαμηλά. Σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης, πολλές δερματικές παθήσεις, όπως η λεύκη, η ακμή και η ατοπική δερματίτιδα, συνδέονται με υπερβολική ή πολύ λίγη βιταμίνη Β12.

Ενώ υπάρχει έλλειψη στοιχείων που να δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 θα οδηγήσει σίγουρα σε οφέλη για την υγεία, όπως αυξημένη ενέργεια, πολλές έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη αυτής της βασικής θρεπτικής ουσίας συνδέεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη της Β12, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές όπως βοδινό κρέας, αυγά, εμπλουτισμένα δημητριακά, κρέατα οργάνων, σολομό και διατροφική μαγιά και μιλήστε με τον γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να μην τρώτε αρκετά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.