WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρως κάθε μέρα βατόμουρα; Να πώς θα επηρεαστεί η υγεία σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Αυγούστου 2024

Τρως κάθε μέρα βατόμουρα; Να πώς θα επηρεαστεί η υγεία σου
unsplash
Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία.

Εκτός από την παροχή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, τα βατόμουρα είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές χρωστικών ανθοκυανίνης, ενώσεις που έχουν ισχυρές κυτταροπροστατευτικές ιδιότητες.

Η συμπερίληψη των βατόμουρων στη διατροφή σας είναι ένας νόστιμος τρόπος για να φροντίζετε την υγεία σας- η τακτική κατανάλωση αυτών των φρούτων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πολλών παθήσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Τι θα συμβεί εάν τρώτε κάθε μέρα βατόμουρα

Θα έχετε πιο υγιές έντερο

Ένα από τα κύρια οφέλη για την υγεία των βατόμουρων είναι ότι είναι περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Μόνο ένα φλιτζάνι βατόμουρα περιέχει σχεδόν 8 γραμμάρια φυτικών ινών, που καλύπτει το 28,5% της Ημερήσιας Αξίας (DV) για αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να ωφελήσει την υγεία του εντέρου σας τροφοδοτώντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, υποστηρίζοντας έναν υγιή φραγμό του εντέρου και ενθαρρύνοντας τις τακτικές κενώσεις. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φυτικές ίνες μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από πεπτικές παθήσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η εκκολπωματίτιδα .

Θα πάρετε πολλές βιταμίνες και μέταλλα

Τα βατόμουρα παρέχουν επίσης μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνη C , φυλλικό οξύ, μαγγάνιο, βιταμίνη Κ και μαγνήσιο, τα οποία παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην υγεία.

Για παράδειγμα, το φυλλικό οξύ είναι μια βιταμίνη του συμπλέγματος Β απαραίτητη για την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, την κυτταρική διαίρεση και άλλες κρίσιμες διεργασίες. Οι ανάγκες σε φυλλικό οξύ αυξάνονται κατά 50% κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω του ρόλου αυτής της βιταμίνης στην ανάπτυξη του εμβρύου. Για το λόγο αυτό, τα βατόμουρα αποτελούν εξαιρετική επιλογή φρούτων για εγκύους.

Jenny.Gr

Μπορεί να μειωθεί η φλεγμονή

Τα βατόμουρα περιέχουν μια ποικιλία φυτικών ενώσεων που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη μειώνοντας τις αντιδραστικές ενώσεις που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και αναστέλλοντας τη φλεγμονή .

Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις όπως το ελλαγικό οξύ και η κερκετίνη , καθώς και σε χρωστικές ανθοκυανίνης, που τους δίνουν αυτό το μωβ χρώμα.

Η τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν επιβλαβείς ενώσεις, όπως οι ελεύθερες ρίζες, μειώνουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού.

Σε μια μελέτη του 2020 βρέθηκε ότι τα βατόμουρα είχαν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και ανθοκυανίνης, από όλα τα μούρα.

Μπορεί να προστατευτείτε από τις καρδιακές παθήσεις

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων γενετικών και παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως η υψηλή χοληστερόλη και η υψηλή αρτηριακή πίεση .

Ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε τρόφιμα που παρέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι προστατεύουν και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Τα μούρα είναι μια συμπυκνωμένη πηγή ενώσεων που προστατεύουν την καρδιά, όπως οι φυτικές ίνες και οι ανθοκυανίνες, και οι μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μούρων, όπως τα βατόμουρα, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς .

Σε μια μελέτη του 2015 που περιελάμβανε 72 άτομα με υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν 300 χιλιοστόλιτρα (ml) χυμού βατόμουρου με πολτό την ημέρα για οκτώ εβδομάδες, παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις σε ενώσεις που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Η θεραπεία με βατόμουρο αύξησε επίσης σημαντικά τα επίπεδα της προστατευτικής για την καρδιά χοληστερόλης HDL και της απολιποπρωτεΐνης Α, μιας πρωτεΐνης που βοηθά την HDL να απομακρύνει την κακή χοληστερόλη από την κυκλοφορία του αίματος.

Επιπλέον, μια ανασκόπηση του 2021 59 μελετών διαπίστωσε ότι η υψηλή διατροφική πρόσληψη τροφών πλούσιων σε ανθοκυανίνες, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, σχετιζόταν με 17% μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, 27% μειωμένο κίνδυνο συνολικής εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και 9 % χαμηλότερος κίνδυνος ολικού θανάτου από καρδιακή νόσο.

Η τακτική πρόσληψη φρούτων, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης μούρων, έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο αρκετών άλλων ασθενειών, όπως ορισμένων μορφών καρκίνου και διαβήτη τύπου.

Επί του παρόντος, συνιστάται οι ενήλικες γυναίκες και οι άνδρες κάτω των 50 ετών να καταναλώνουν 25 γρ. και 38 γρ. φυτικών ινών την ημέρα, αντίστοιχα. Δυστυχώς, η έρευνα δείχνει ότι ο μέσος ενήλικας καταναλώνει μόνο περίπου 15 γρ. φυτικών ινών την ημέρα, κάτι που είναι πολύ χαμηλότερο από τη συνιστώμενη πρόσληψη. Μόνο ένα φλιτζάνι βατόμουρα παρέχει σχεδόν οκτώ γραμμάρια φυτικών ινών, που καλύπτει ένα σημαντικό κομμάτι των ημερήσιων αναγκών σας σε φυτικές ίνες.

Κίνδυνοι

Τα βατόμουρα είναι μια θρεπτική τροφή και είναι ασφαλή για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχετε αλλεργία στα βατόμουρα. Επιπλέον, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενώσεις που ονομάζονται σαλικυλικά, μια ομάδα χημικών ουσιών που προέρχονται από το σαλικυλικό οξύ.

Και μερικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ενώσεις και αναπτύσσουν συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη, κοιλιακό άλγος και κνίδωση μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών. Η ευαισθησία στα σαλικυλικά είναι πιο συχνή σε άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος .

Εάν όμως μπορείτε να ανεχτείτε τα βατόμουρα, τότε μπορείτε να τα καταναλώνετε φρέσκα ή κατεψυγμένα και να τα προσθέσετε σε συνταγές όπως πλιγούρι βρώμης, smoothies και αρτοσκευάσματα για έναν γευστικό τρόπο φροντίδας της υγείας σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.