WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να πώς οι διατροφικές συμβουλές για την ακμή μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές


Τζουλιάννα Καρνέζη

3 Σεπτεμβρίου 2024

Να πώς οι διατροφικές συμβουλές για την ακμή μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές
pexels
Πώς η προσπάθεια να απαλλαγεί κάποιος από την ακμή μπορεί να οδηγήσει σε διατροφική διαταραχή και τι να κάνετε για να αποδεχτείτε το δέρμα σας.

Η ακμή είναι η πιο κοινή δερματοπάθεια στον δυτικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα επηρεάζει σχεδόν το 10% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο - και το 35-100% των εφήβων σε ορισμένες χώρες. Συνήθως ξεκινά στην εφηβεία, παράλληλα με την αύξηση των ορμονών, αλλά μπορεί να επιμείνει στην ενήλικη ζωή και για μερικούς ανθρώπους μπορεί να αναπτυχθεί για πρώτη φορά ως ενήλικες.

Η ακμή ροκύπτει λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης παραγωγής λιπαρότητας στο πρόσωπο, της φλεγμονής και της ανισορροπίας των μικροβίων στο δέρμα. Αν και η ακμή δεν είναι απειλητική για τη ζωή, μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη και μπορεί να προκαλέσει σημαντική συναισθηματική δυσφορία και χαμηλή αυτοεκτίμηση, με αποτέλεσμα πολλοί να κάνουν τα πάντα για να σταματήσουν την εμφάνισή της- όπως να περιορίζουν τη διατροφή.

Στο όνομα του καθαρού δέρματος, πολλοί είναι εκείνοι που περιορίζουν τη γλουτένη, τους υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά, τη ζάχαρη, τα όσπρια, τον καφέ και το σπορέλαιο. Αλλά αντί να αποκτήσουν μια λαμπερή, τέλεια επιδερμίδα, μπορεί να καταλήξουν με διατροφική διαταραχή.

Μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε το φαγητό ως εχθρό. Σαν να μην ήταν η ακμή αρκετά σκληρή για την ψυχική ας υγεία, οι δίαιτες αποβολής μπορεί να την κάνουν χειρότερη.

Εάν λοιπόν διαπιστώσετε ότι η ακμή επηρεάζει τη σχέση σας με το φαγητό είναι σημαντικό να δουλέψετε αυτά τα συναισθήματα και να μιλήσετε με ένα ειδικό, έτσι ώστε καταρχάς να αποδεχτείτε και να αγαπήσετε το δέρμα σας.

Πώς η ακμή επηρεάζει την ψυχική υγεία

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ακμή αναπτύσσεται κατά την εφηβεία - μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από τεράστιες ορμονικές, σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Αυτές οι αλλαγές μπορούν επίσης να επηρεάσουν το δέρμα σας.

Επίσης η εφηβεία είναι μια περίοδο που πολλοί αρχίζουν να αγωνίζονται με την εικόνα του σώματός τους και το πώς παρουσιάζονται στον κόσμο. Είναι μια περίοδος ορμονικής αναταραχής, όπου το σώμα και ο εγκέφαλος αρχίζουν να υφίστανται έντονες και ανατρεπτικές αλλαγές. Ωστόσο, πολλοί συνεχίζουν να παλεύουν με την ακμή μέχρι τα 20 και τα 30 τους.

Με άλλα λόγια, η ακμή κατά την εφηβεία περιγράφεται ως φυσιολογικό ορμονικό φαινόμενο. Αλλά όταν έχετε ακμή ως ενήλικας, συχνά θεωρείται ότι φταίτε εσείς. Αυτό μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την αυτοεκτίμησή σας, δημιουργώντας μια επιπλέον απόγνωση και ντροπή.

Μπορεί να αρχίσετε να αναρωτιέστε εάν οι διατροφικές σας επιλογές είναι αυτές που προκαλούν δερματικά προβλήματα και εάν θα καταφέρετε ποτέ να έχετε λαμπερή επιδερμίδα.

Εξάλλου δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι έχουν ακμή είναι πιο πιθανό να έχουν άγχος, κατάθλιψη και στρες, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Ιανουαρίου 2023 στο Cureus .

Πολλοί αγωνίζονται με το να αισθάνονται αποδεκτοί, ειδικά αν κανένας από τους φίλους ή τους συνομηλίκους τους δεν έχει παρόμοια προβλήματα με το δέρμα του. Η ακμή φέρνει αισθήματα απομόνωσης και ανασφάλειας που μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις, ειδικά σε μια κοινωνία που ασκεί τεράστια πίεση όσο αφορά την εξωτερική εμφάνιση.

Jenny.Gr
pexels

Μπορεί η διατροφή κατά της ακμής να σας χαρίσει πραγματικά λαμπερή επιδερμίδα;

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι η κατάσταση του δέρματός σας αντανακλά αυτό που συμβαίνει μέσα στο σώμα σας. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας, και συγκεκριμένα, τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (τροφές που δεν τείνουν να αυξάνουν απότομα σάκχαρο στο αίμα, όπως λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, φασόλια και δημητριακά ολικής αλέσεως) έχουν συνδεθεί με λιγότερα προβλήματα ακμής, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD).

Για παράδειγμα, τα άτομα με ακμή που κατανάλωναν περισσότερες τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είχαν λιγότερα δερματικά προβλήματα, σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν δίαιτες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Αυγούστου 2020 στο American Journal of Clinical Dermatology .

Μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (τα οποία βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια και ιχθυέλαιο, ξηρούς καρπούς και σπόρους και φυτικά έλαια) μπορεί επίσης να βοηθήσει με την ακμή.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ορισμένες μελέτες δεν έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ δίαιτας υψηλού γλυκαιμικού δείκτη και ακμής, σύμφωνα με την AAD, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να επιδεινώσουν την ακμή. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της χαμηλότερης πρόσληψης γαλακτοκομικών και του καθαρότερου δέρματος. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε κυμαινόμενα επίπεδα ινσουλίνης 3 και αυξητικού παράγοντα τύπου ινσουλίνης (IGF)-1.

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει την παραγωγή λαδιού στο δέρμα και τις επακόλουθες εξάρσεις.

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει μόνο μια σχέση μεταξύ ακμής και γάλακτος, αλλά καμία σημαντική σχέση μεταξύ γιαουρτιού και τυριού.

Όμως σύμφωνα με την AAD, χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα σχετικά με τα τρόφιμα και την ακμή πριν μπορέσουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ειδικά επειδή αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Γι' αυτό η AAD συνιστά να δίνετε προσοχή στα ξεσπάσματα της ακμής και να σημειώνετε εάν ορισμένα τρόφιμα ή ποτά φαίνεται να τα προκαλούν ή να τα επιδεινώνουν.

Και να έχετε κατά νου: Η δίαιτα δεν είναι το μόνο πράγμα που προκαλεί ξεσπάσματα. Υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που επηρεάζουν την ακμή, από τις ορμόνες, τη γενετική μέχρι μυκητιάσεις και τα βρώμικα ρούχα/σεντόνια.

Αυτό που τρώτε μπορεί να επηρεάσει το δέρμα σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοβάστε ορισμένες τροφές- ειδικά επειδή τροφές όπως το γάλα και τα προϊόντα με υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως οι πατάτες, είναι εξαιρετικά θρεπτικές. Όσο περισσότερα φαγητά κόβετε, τόσο περισσότερο μπορεί να διαταραχθεί η διατροφή σας.

Αντί λοιπόν να βγάλετε κάποια τρόφιμα από τη διατροφή σας, μπορείτε να προσθέσετε θρεπτικές τροφές. Αυξήστε την πρόσληψη λαχανικών και φρούτων, προσπαθήστε να τρώτε ψάρι και προσθέστε ξηρούς καρπούς στα σνακ σας.

Συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποδεχτείτε το δέρμα σας

Στη μέση ενός ξεσπάσματος, είναι εύκολο να εστιάσετε στα αρνητικά. Πώς μπορείτε λοιπόν να μάθετε να αποδέχεστε το δέρμα σας;

Παύση και αναστοχασμός : Αν το δέρμα σας, σας προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα, όπως θλίψη, άγχος ή απομόνωση, είναι καλό να κάνετε ένα βήμα πίσω και να προσπαθήσετε να καταλάβετε ποια είναι η ρίζα αυτού του συναισθήματος. Σας ενοχλεί μόνο η ακμή ή υπάρχει κάποιο βαθύτερο ζήτημα;

Σημειώστε τις σκέψεις σας: Γνωρίζουμε ότι το ημερολόγιο είναι χρήσιμο για πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής υγείας. Μπορείτε λοιπόν να πάρετε ένα ημερολόγιο και να αρχίσετε να καταγράφετε τα ασυνείδητα μηνύματα που έχετε λάβει και σας λένε πώς πρέπει να μοιάζει το δέρμα σας.

Αξιολογήστε τις συσχετίσεις σας με το δέρμα : Ποια είναι τα βαθιά ριζωμένα προβλήματα; «Τι σας έρχεται όταν ακούτε τη λέξη δέρμα; Ποιες είναι οι συσχετίσεις σας με το «δέρμα» ή την «ακμή»; Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε αυτές τις λέξεις;. Ίσως ακούσατε έναν συγγενή να κάνει αγενείς παρατηρήσεις σχετικά με την ακμή κάποιου άλλου και ως εκ τούτου να έχετε εσωτερικεύσει το μήνυμα ότι η ακμή είναι ανυπόφορη. Υπάρχει πάντα κάτι περισσότερο…

Σκεφτείτε τον εαυτό σας : Εστιάστε στις ικανότητες και τα επιτεύγματα του σώματός σας. Η απομόνωση του «προβλήματος» προκαλεί μόνο περαιτέρω αγωνία και εμμονή, αλλά αν κοιτάξετε τον εαυτό σας ως σύνολο, μπορείτε να δείτε ότι έχετε πολλά περισσότερα από τις ατέλειες του δέρματος.

Εξασκηθείτε στη συνείδηση: Οι δραστηριότητες όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός και η αναπνοή μπορεί να είναι χρήσιμες. Ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα ενσυνειδητότητας για να γειωθείτε και να συνδεθείτε με ένα βαθύτερο μέρος του εαυτού σας. Οι δραστηριότητες που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι μειώνουν τις αγχωτικές σκέψεις και προάγουν την αυτοσυμπόνια.

Φυσικά οι αλλαγές δεν γίνονται εν μία νυκτί, χρειάζεται χρόνος και υπομονή, αλλά στο τέλος αξίζει τον κόπο. Το σημαντικό είναι να αγαπήσετε τον εαυτό σας έτσι ακριβώς όπως είναι...

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.