WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το τεστ των 60 δευτερολέπτων που μπορεί να αποκαλύψει την υγεία της καρδιάς σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Σεπτεμβρίου 2024

Το τεστ των 60 δευτερολέπτων που μπορεί να αποκαλύψει την υγεία της καρδιάς σου
pexels
Εάν μπορείτε να το κάνετε αυτό σε λιγότερο από ένα λεπτό, η καρδιά σας είναι σε καλή κατάσταση

Αναρωτηθήκατε ποτέ για την κατάσταση της υγείας της καρδιάς σας; Δεν είστε οι μόνοι. Αν και είναι σημαντικό να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να κάνουμε τακτικές εξετάσεις, μπορεί να μην έχουμε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της καρδιακής μας λειτουργίας.

Για πολλούς, η αβεβαιότητα γύρω από την υγεία της καρδιάς μπορεί να οδηγήσει σε άγχος. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα εισάγοντας μια απλή και οικονομικά αποδοτική μέθοδο γνωστή ως δοκιμή των σκαλοπατιών, με στόχο την αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας χωρίς την ανάγκη δαπανηρών εξετάσεων.

Τι είναι το τεστ των σκαλοπατιών;

Το τεστ της σκάλας δημιουργήθηκε από μια ομάδα ερευνητών στην Ισπανία για να αξιολογήσει την υγεία της καρδιάς. Η πεποίθηση είναι ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να ανέβετε 60 σκαλοπάτια μπορεί να είναι σε θέση να σας πει αν πρέπει να αναζητήσετε περαιτέρω εξετάσεις για την καρδιά σας.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη σε 165 συμμετέχοντες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι μπόρεσαν να ανέβουν 60 σκαλοπάτια σε λιγότερο από 1 λεπτό έδειξαν καλές ενδείξεις για την υγεία της καρδιάς.

Όσοι χρειάστηκαν περισσότερο από 1,5 λεπτό ενθαρρύνθηκαν να απευθυνθούν για περαιτέρω αξιολόγηση. Αν και αυτή η έρευνα δεν έχει αναθεωρηθεί ή δημοσιευτεί, δημιουργεί συζητήσεις, γιατί υπάρχει ανάγκη για απλές αλλά αποτελεσματικές δοκιμές που μπορούμε να κάνουμε για να προσδιορίσουμε τους κινδύνους για την υγεία.

Και επειδή η καρδιά είναι ένα από τα πιο βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα, η διατήρηση της υγείας της σημαίνει μακρά, ευτυχισμένη ζωή. Αλλά πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την καρδιά μας δυνατή και υγιή; Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί παράγοντες που θα ήταν καλό να λάβετε υπόψη.

Jenny.Gr
pexels

Ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Οι παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και της υψηλής χοληστερόλης, μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία της καρδιάς σας. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, συνιστάται να δώσετε έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, καλά λιπαρά, ψάρια και λιγότερο κρέας.

Άσκηση

Για τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς, καλό είναι να γυμνάζεστε κάνοντας τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση κάθε εβδομάδα. Αυτό μπορεί είναι 30 λεπτά κάθε μέρα αερόβιας άσκησης που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό. Οι αερόβιες ασκήσεις περιλαμβάνουν περπάτημα, τζόκινγκ, ποδηλασία, κολύμπι, χορό και άλλα.

Ή θα μπορούσατε να κάνετε 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα ή ένα μείγμα και των δύο. Συνιστάται επίσης να κάνετε τουλάχιστον 2 ημέρες την εβδομάδα μέτριας έως υψηλής έντασης δραστηριότητα μυϊκής ενδυνάμωσης.

Ακόμα κι αν ξεκινάτε τώρα τη γυμναστική, η ενσωμάτωση λίγων λεπτών κίνησης κάθε μέρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε μια δραστηριότητα που σας αρέσει στη ρουτίνα σας. Η καρδιά σας θα σας ευχαριστήσει.

Παράγοντες κινδύνου

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό είναι οι ακόλουθοι:

  • Υπέρταση

  • Υψηλή LDL χοληστερόλη

  • Κάπνισμα

  • Διαβήτης

  • Παχυσαρκία

  • Καθιστικός τρόπος ζωής

  • Μη ισορροπημένη διατροφή

Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης της καρδιακής νόσου ή του εγκεφαλικού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.