WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 + 1 μύθοι για την αόρατη ορθοδοντική με διαφανείς νάρθηκες


JTeam

20 Σεπτεμβρίου 2024

Διαφανείς νάρθηκες
Η ορθοδοντικός Πηνελόπη Γιακουμάκη απαντά σε έξι μύθους για την αόρατη ορθοδοντική

Οι περισσότεροι έχουμε ζήσει το δίλημμα «στραβά δόντια ή χαμόγελο με σιδεράκια» όταν ήμασταν μικροί. Ευτυχώς, οι νέες γενιές παιδιών και ενηλίκων έχουν και άλλες επιλογές αφού πριν από μια τριακονταετία, οι σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία επέτρεψαν την ανάπτυξη νέας μεθόδου αποκατάστασης ορθοδοντικών ανωμαλιών, της Αόρατης Ορθοδοντικής, χωρίς την χρήση των κλασικών αγκίστρων. Ναι, τα σιδεράκια εννοούμε.

«Αόρατη ορθοδοντική αποκαλείται η διαδικασία αποκατάστασης των ορθοδοντικών ανωμαλιών με τη χρήση σειράς λεπτών, διάφανων ναρθήκων, οι οποίοι τοποθετούμενοι διαδοχικά στο στόμα μετακινούν προοδευτικά τα δόντια προς την επιθυμητή κατεύθυνση. Είναι η εναλλακτική και περισσότερο αποδεκτή αισθητική λύση για όσους θέλουν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία αλλά τα κλασικά «σιδεράκια» τους αποθαρρύνουν», εξηγεί η κα Πηνελόπη Γιακουμάκη, ορθοδοντικός του Athens Dental Care, την οποία ρωτήσαμε για να μάθουμε περισσότερα για τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Παρακάτω, η κα Γιακουμάκη απαντάει σε 6 μύθους για την αόρατη ορθοδοντική με διαφανείς νάρθηκες.

5 + 1 μύθοι για την αόρατη ορθοδοντική με διαφανείς νάρθηκες

«Δεν χρειάζομαι ορθοδοντικό για να ισιώσω ένα ή δύο μόνο δόντια»

ή «Έχω μικρό ορθοδοντικό πρόβλημα, δεν χρειάζομαι ορθοδοντικό»

Οι συνεχόμενες διαφημίσεις και η υπερπληροφόρηση έχει δημιουργήσει μια τεράστια παρεξήγηση που αφορούν στις θεραπείες αόρατης ορθοδοντικής. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μια ορθοδοντική θεραπεία γίνεται απλά φορώντας τους αόρατους νάρθηκες. Κάθε τεχνική, παλιά ή νέα, είναι ΕΡΓΑΛΕΙΟ στα χέρια του γιατρού. Το αποτέλεσμα της θεραπείας εξαρτάται από τις γνώσεις και ικανότητά του. Ορθοδοντική δεν είναι μόνον στο αισθητικό ίσιωμα των δοντιών, είναι πολύ περισσότερα. Οι μετακινήσεις των δοντιών επηρεάζουν τη σύγκλειση, τα οστά των γνάθων, τα ούλα, την ομιλία, τους μαλακούς ιστούς, το προφίλ του προσώπου και κυρίως την υγεία των δοντιών.

Οι ειδικοί ορθοδοντικοί έχουν:

  • τριετή επιπλέον εκπαίδευση από τους απλούς οδοντιάτρους, καθώς και
  • επίσημη πιστοποίηση για τις τεχνικές της αόρατης Ορθοδοντικής που εφαρμόζουν.

Μην εμπιστεύεστε, λοιπόν, τη θεραπεία σας σε γενικές διαβεβεβαιώσεις, επικοινωνιακές «μηντιακές» υποσχέσεις και θαύματα. Αναζητήστε κι εμπιστευθείτε ειδικούς ορθοδοντικούς.

Διαφανείς νάρθηκες

«Βρήκα πολύ οικονομικά τη θεραπεία μου»

"Το φθηνό καταλήγεις να το πληρώνεις ακριβά" έλεγε η γιαγιά μου. Μια σωστή θεραπεία με αόρατους νάρθηκες από πιστοποιημένο ειδικό ορθοδοντικό έχει ένα σημαντικό ανελαστικό κόστος εργαστηρίου, καθώς οι νάρθηκες κατασκευάζονται ψηφιακά από μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, με ψηφιακές προσομοιώσεις, 3D printers κ.α. Διαρκούν αρκετό χρονικό διάστημα κι απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις από τον ορθοδοντικό. Ενημερωθείτε, λοιπόν, υπεύθυνα και κρατήστε επιφυλάξεις και αποστάσεις σε προτεινόμενες "γρήγορες και φθηνές" προτάσεις. Ένα απλό "ίσιωμα" των δοντιών, θα σας οδηγήσει πιθανόν σε αδιέξοδο αισθητικό, οικονομικό και ψυχολογικό με αποτέλεσμα την επανάληψη της όλης διαδικασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Όλοι οι νάρθηκες που ισιώνουν δόντια είναι INVISALIGN»

Όλοι οι διαφανείς νάρθηκες που κυκλοφορούν δεν είναι ΙNVISALIGN. Η Invisalign είναι κατοχυρωμένο σήμα κι ονομασία συγκεκριμένης αμερικανικής εταιρείας που κατασκευάζει ψηφιακά διαφανείς νάρθηκες. Είναι από τις πρώτες εταιρίες που εμφανίστηκαν στην αγορά και σήμερα είναι leader στον τομέα της. Ο όρος Invisalign χρησιμοποιείται καταχραστικά και παραπλανητικά κατά κόρον για κάθε είδους διαφανείς νάρθηκες, που φτιάχνονται ακόμη και σε απλά ελληνικά οδοντοτεχνικά εργαστήρια, με αποτέλεσμα ημιτελείς θεραπείες, ελάχιστες δυνατότητες τέλειου ορθοδοντικού αποτελέσματος, πιθανές πρόκλησεις φθορών και προβλημάτων στα δόντια και τα οστά των γνάθων.

Επιμείνετε να ενημερωθείτε τι πρόβλημα ακριβώς έχετε, ποιας επώνυμης εταιρείας θα είναι οι νάρθηκές σας, ποιες είναι οι δυνατότητες αυτής της συγκεκριμένης εταιρείας και τι μπορεί να διορθώσει. Δεν έχουν όλες οι εταιρείες που κυκλοφορούν στην αγορά τις ίδιες δυνατότητες και βέβαια δεν συζητούμε για τους ανώνυμους νάρθηκες που παρασκευάζονται από ιδιώτες οδοντοτεχνίτες.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα μιας ελλειπούς και πρόχειρης ενημέρωσης; Μακροχρόνιες κι ατελείς θεραπείες που καταλήγουν στην εξαρχής επανάληψή τους από ειδικό ορθοδοντικό με επιπλέον οικονομικό και ψυχολογικό κόστος.

Διαφανείς νάρθηκες

«Το δικό μου στόμα δεν διορθώνεται με νάρθηκες, μόνο με σιδεράκια»

Συχνά φθάνουν ασθενείς στο ιατρείο μας έχοντας λάβει την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα τους ΔΕΝ διορθώνεται με αόρατους νάρθηκες. Λάθος! Οι δυνατότητες πλέον της ορθοδοντικής με νάρθηκες είναι τέτοιες που στα χέρια ενός άριστα εκπαιδευμένου ορθοδοντικού έχει τα ιδανικά αποτελέσματα που έχουν και τα παραδοσιακά σιδεράκια.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα και υπάρχει αυτή η παραπληροφόρηση; Οδοντίατροι ανεπαρκώς ή καθόλου εκπαιδευμένοι επιχειρούν θεραπείες με αόρατους νάρθηκες αφήνοντας όλη την εξέλιξη της θεραπείας στο εργαστήριο και μη γνωρίζοντας να ελέγξουν την πολυπλοκότητα της θεραπείας καταφεύγουν στην καλύτερη περίπτωση στο ότι «δεν διορθώνεται το στόμα σου με νάρθηκες» ή στη χειρότερη εκδοχή αναλαμβάνουν περιστατικά τα οποία δεν τελειώνουν σωστά παρά τις αρχικές τους διαβεβαιώσεις.

Διαφανείς νάρθηκες

«Τώρα έχω ίσια δόντια, άρα θα έχω ίσια δόντια και για όλη μου τη ζωή»

Όπως τα πάντα αλλάζουν στο σώμα μας με την πάροδο του χρόνου, έτσι συμβαίνει και με την θέση των δοντιών μας. Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα δόντια μας μετακινούνται καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας, ασχέτως εάν έχουμε κάνει ή όχι ορθοδοντική θεραπεία στο παρελθόν. Ιδιαίτερα δε, αν τα δόντια μας έχουν υποστεί ορθοδοντικές μετακινήσεις, έχουν την τάση να επανέλθουν στην προηγούμενη θέση τους.

Για να διατηρηθεί ένα τέλειο χαμόγελο χρειάζεται μόνιμη ορθοδοντική συγκράτηση ΔΙΑ ΒΙΟΥ, διαφορετικά παίρνουμε το ρίσκο να έχουμε υποτροπή με αποτέλεσμα 2η και 3η επανάληψη της ορθοδοντικής θεραπείας.

«Μόνο οι ενήλικες μπορούν να κάνουν ορθοδοντική με νάρθηκες»

Κι όμως, γίνεται αόρατη ορθοδοντική πλέον ΚΑΙ για τα παιδιά. Τέλος στα σιδεράκια και τα μασελάκια!

Η ορθοδοντική του μέλλοντος είναι εδώ. Μπορούμε πλέον να θεραπεύουμε με διαφανείς νάρθηκες και τα παιδιά από την ηλικία των 6-7 ετών. Τόσο η ορθοδοντική πρόληψη όσο και η πλήρης ορθοδοντική θεραπεία γίνεται με την τεχνική της Αόρατης Ορθοδοντικής. Τα παιδιά μπορούν πλέον να τρώνε και να βουρτσίζουν άνετα, να έχουν κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους μια πιο εύκολη, υγιεινή και πολύ πιο αποδεκτή αισθητικά καθημερινότητα και να μας χαμογελούν πλατιά.

Ευχαριστούμε την κα Πηνελόπη Γιακουμάκη για τις πληροφορίες.

Info: Μελίνα Μωραΐτη, Καθηγητής Ορθοδοντικής Πάμπλο Λίριο & Πηνελόπη Γιακουμάκη www.athensdentalcare.gr | @athensdentalcare, Βασ. Σοφίας 92, Αθήνα | 210 729 3211 | 6942 620 072

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.