WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν τη σχολική επίδοση ενός εφήβου


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Σεπτεμβρίου 2024

Οι διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν τη σχολική επίδοση ενός εφήβου
pexels
Πώς η διατροφή μπορεί να βοθήσει έναν έφηβο να έχει καλή σχολική επίδοση .

Οι άνθρωποι έχουν αναγνωρίσει τη σχέση μεταξύ διατροφής και σχολικής επίδοσης εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Πιστεύεται ότι το πρώτο σχολικό μεσημεριανό πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε στη Φιλαδέλφεια το 1894, όπου χρέωναν στις οικογένειες μια δεκάρα για μεσημεριανό γεύμα σε ένα πρόγραμμα που είχε σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα παιδιά να συγκεντρωθούν στο σχολείο.

Ένα παιδί που πεινάει δεν μπορεί να συγκεντρωθεί σε αυτά που λέει ο δάσκαλος και δεν θα μπορεί να θυμηθεί πολλά από αυτά που συζητήθηκαν στην τάξη.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι τα σχολικά γεύματα συνδέονται με τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Ωστόσο, πολλοί δεν συμφωνούν πάντα για το τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά. Πρόκειται για μια συζήτηση που συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό, με απόψεις που έχουν αλλάξει αρκετά συχνά. Εξάλλου δεν υπάρχει «ένα μέγεθος για όλους», καθώς οι επιλογές τροφίμων και η διατροφή ποικίλλουν σε απίστευτα μεγάλο βαθμό σε όλο τον κόσμο, μεταξύ πολιτισμών, θρησκευτικών πεποιθήσεων και οικογενειακών παραδόσεων.

Πώς η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την επίδοση των εφήβων στο σχολείο.

Γνωρίζουμε ότι η διατροφή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους εφήβους, καθώς ο εγκέφαλος αλλάζει συνεχώς κατά την εφηβεία. Είναι μια ηλικία που η μνήμη, η προσοχή και οι περιοχές επίλυσης προβλημάτων του εγκεφάλου αναπτύσσονται πολύ.

Αλλά οι έφηβοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά την υγιεινή διατροφή:

  • Μπορεί να παραλείπουν γεύματα, ειδικά το πρωινό, λόγω του πολυάσχολου προγράμματος ή των διατροφικών τους συνηθειών.

  • Συχνά τρώνε πολύ γρήγορο φαγητό ή επεξεργασμένα τρόφιμα.

  • Μπορεί να μην πίνουν αρκετό νερό.

Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι έφηβοι για να έχουν καλή σχολική επίδοση

Όπως οι άνθρωποι όλων των ηλικιών, έτσι και οι έφηβοι είναι σημαντικό να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή η οποία περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία τροφών. Λαχανικά, φρούτα και τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες - κρέατα καθώς και επιλογές για χορτοφάγους και vegan - είναι σημαντικές. Χρειάζονται επίσης πηγές φυτικών ινών, υδατάνθρακες και υγιή λίπη.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των εφήβων:

  • Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για τη μνήμη και τη μάθηση. Βρείτε τα σε: Λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί και πέστροφα.

  • Αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και E, καθώς και φυτοχημικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες. Βρείτε τα σε: Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, όπως βατόμουρα, φράουλες, σπανάκι και λάχανο.

  • Η πρωτεΐνη παρέχει αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία για τις χημικές ουσίες που στέλνουν και λαμβάνουν σήματα στον εγκέφαλο που επηρεάζουν τη διάθεση, την εστίαση και την απόδοση του εγκεφάλου. Βρείτε τη σε: Πουλερικά, τόφου, όσπρια και άπαχα κομμάτια μοσχάρι ή χοιρινό.

  • Οι σύνθετοι υδατάνθρακες δίνουν στον εγκέφαλο ενέργεια και υποστηρίζουν τη συγκέντρωση και τη σχολική επίδοση. Βρείτε τους σε: Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι, κινόα, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και βρώμη.

Jenny.Gr
pexels

Στρατηγικές για ισορροπημένη διατροφή

Πώς μπορούν οι γονείς και άλλοι ενήλικες να ενθαρρύνουν τους εφήβους να κάνουν υγιείς επιλογές; Αυτές οι συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν:

Ενθαρρύνετε τα ισορροπημένα γεύματα που περιέχουν μια ποικιλία τροφών: Ετοιμάστε σπιτικά γεύματα όταν μπορείτε. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχετε τα συστατικά.

Εφοδιάστε την κουζίνα σας με υγιεινά σνακ: Τα σνακ μπορούν να δώσουν στους εφήβους την ενέργεια που χρειάζονται για να παραμείνουν συγκεντρωμένοι ενώ μελετούν και να έχουν καλές σχολικές επιδόσεις. Καλές επιλογές είναι οι ξηροί καρποί και σπόροι, τα φρούτα, τα λαχανικά, το γιαούρτι και μέτριες ποσότητες μαύρης σοκολάτας.

Δώστε το παράδειγμα: Όταν κάνετε μοντελοποίηση των υγιεινών διατροφικών επιλογών, τα παιδιά σας είναι πιο πιθανό να σας ακολουθήσουν.

Ζητήστε από τους εφήβους σας να σας βοηθήσουν να προγραμματίσετε γεύματα και να ψωνίσετε μαζί: Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη διατροφή και να κάνουν πιο ισορροπημένες επιλογές. Η συμπερίληψη των εφήβων στις αποφάσεις επιλογής τροφίμων και στην προετοιμασία του φαγητού είναι σημαντική.

Υπογραμμίστε πόσο σημαντική είναι η ισορροπία: Εάν ο έφηβός σας ελκύεται από αυστηρές δίαιτες, διδάξτε του ότι είναι εντάξει να τρώει λιχουδιές με μέτρο, μαζί με επιλογές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Όλα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Και τονίστε ότι οι αυστηρές δίαιτες είναι δύσκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα και μπορούν να οδηγήσουν σε ανθυγιεινούς τρόπους διατροφής.

Κάντε ανοιχτές, ειλικρινείς συζητήσεις με τον έφηβό σας: Ενθαρρύνετέ τον να κάνει ερωτήσεις και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας μαζί του, εάν ανησυχείτε για τα διατροφικά του πρότυπα ή την έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Εάν έχετε σοβαρές ανησυχίες ή πιστεύετε ότι ο έφηβος μπορεί να έχει μια διατροφική διαταραχή, μιλήστε με ένα ειδικό.

Είναι σημαντικό να εξισορροπείτε την καθοδήγηση και την ανεξαρτησία χωρίς να είστε αυταρχικοί. Μπορείτε να δίνετε το παράδειγμα, να προσφέρετε ήπια καθοδήγηση, να βεβαιωθείτε ότι έχετε υγιεινές επιλογές στο σπίτι σας και να ενθαρρύνετε τον έφηβο να πάρει ισορροπημένες αποφάσεις σχετικά με τη διατροφή. Σε λογικά πλαίσια, σεβαστείτε τις διατροφικές τους επιλογές.

Μην παραβλέπετε τη σημασία του νερού

Η ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την εστίαση, τη συγκέντρωση και τη ρύθμιση της διάθεσης. Όταν είστε σωστά ενυδατωμένοι, έχετε σταθερή ροή αίματος στον εγκέφαλο. Αυτή η ροή αίματος θρέφει τον εγκέφαλο με το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.

Όταν πίνετε άφθονο νερό, σας βοηθά επίσης να ισορροπήσετε τους ηλεκτρολύτες σας. Οι ηλεκτρολύτες όπως το νάτριο και το κάλιο βοηθούν στη λειτουργία των νεύρων, κάτι που με τη σειρά του σας βοηθά να συγκεντρωθείτε. Το πόσιμο νερό βοηθά επίσης στην πρόληψη της υπερθέρμανσης, η οποία μπορεί να κάνει δύσκολη την εστίαση.

Ενθαρρύνετε τους εφήβους να πίνουν νερό, εξηγώντας πώς τα ζαχαρούχα ποτά μπορούν να μειώσουν την ενέργειά τους και να τους δυσκολέψουν να συγκεντρωθούν. Εξηγήστε τους επίσης ότι είναι πιθανό να μπερδέψουν την πείνα με τη δίψα. Παρέχετε νερό με όλα τα γεύματα και τα σνακ και βεβαιωθείτε ότι οι έφηβοι έχουν άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Εάν ο έφηβος σας δυσκολεύεται να πιει αρκετό νερό, μπορείτε επίσης:

  • Να του δώσετε ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερό για να έχει πάντα πρόσβαση στο νερό.

  • Προτείνετε του να προσθέσει λεμόνι ή αγγούρι στο νερό εάν δεν του αρέσει η γεύση του απλού νερού.

  • Προτείνετε του να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του για να ορίσει υπενθυμίσεις για να πίνει νερό.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι βασικό μέρος των καλών ακαδημαϊκών επιδόσεων για τους εφηβους. Οι γονείς και άλλοι ενήλικες μπορούν να προωθήσουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στη διατροφή, να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους επικοινωνίας και να παρακολουθούν αθόρυβα τις διατροφικές συνήθειες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να καθοδηγήσουν τους εφήβους προς τις πιο υγιεινές επιλογές και προς μια καλή σχέση με το φαγητό που θα τους βοηθήσει σε όλη τους τη ζωή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.