WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά, η διαλειμματική νηστεία βοηθά πραγματικά στην απώλεια βάρους;


JTeam

20 Σεπτεμβρίου 2024

diet
Η διαλειμματική νηστεία είναι σίγουρη μια μάχη με τον αυτοέλεγχό μας. Αδυνατίζει όμως; 

Η διαλειμματική νηστεία είναι μια διατροφική προσέγγιση που εναλλάσσει περιόδους όπου τρώμε με περιόδους νηστείας. Δεν πρόκειται για μια κανονική δίαιτα, αλλά για έναν ιδιαίτερο τρόπο προγραμματισμού των γευμάτων.
Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο το τι τρώμε, αλλά το πότε τρώμε.


Υπάρχουν διάφορες μορφές διαλειμματικής νηστείας. Οι πιο δημοφιλείς είναι οι εξής:


Πλάνο 16/8: γνωστό και ως μέθοδος Lean Gains. Αυτό το πλάνο διαιρεί την ημέρα σε δύο μέρη: 8 ώρες όπου τρώμε και 16 ώρες νηστείας. Μπορεί να θεωρηθεί ως μια παράταση των ωρών νηστείας που κάνουμε αυτόματα όταν κοιμόμαστε, παραλείποντας επιπλέον το πρωινό και καταναλώνοντας το πρώτο γεύμα το μεσημέρι. Βασικό είναι επίσης, να τρώμε μέχρι τις 20:00.

Πλάνο 5:2: η ιδέα αυτού του μοντέλου είναι ότι για δύο μη διαδοχικές ημέρες την εβδομάδα, μειώνουμε την πρόσληψη θερμίδων σε ένα μέγιστο 500/600 θερμίδων, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε.

Πλάνο Eat Stop Eat: αυτή η μέθοδος συνίσταται στην επιλογή μιας ή δύο μη διαδοχικών ημερών την εβδομάδα, όπου νηστεύουμε. Τις υπόλοιπες ημέρες μπορούμε να τρώμε ό,τι θέλουμε.
Χαμηλοθερμιδικά ποτά όπως καφές και τσάι χωρίς ζάχαρη επιτρέπονται ακόμα και κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Τα πραγματικά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας


Ο στόχος της διαλειμματικής νηστείας δεν είναι απλώς η μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Στην πραγματικότητα, στοχεύει να επαναπροσδιορίσει την ορμονική ισορροπία, ώστε το σώμα να μάθει να χρησιμοποιεί καλύτερα τα αποθέματα λίπους. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την απώλεια βάρους.
Συγκεκριμένα:

  • Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ειδικά όταν συνδυάζεται με τη σωματική άσκηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος, διότι όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι χαμηλά, καίμε λίπος πιο αποτελεσματικά.
  • Η έκκριση της αυξητικής ορμόνης (GH) αυξάνεται, επιταχύνοντας τη σύνθεση πρωτεϊνών, κάνοντας το λίπος διαθέσιμο ως πηγή ενέργειας: αυτό σημαίνει ότι καίμε λίπος και παράγουμε μυϊκή μάζα πιο γρήγορα.
  • Ενεργοποιεί την αυτοφαγία, δηλαδή το σύνολο των κυτταρικών, μοριακών και βιοχημικών διαδικασιών που επιτρέπουν την εξάλειψη των κατεστραμμένων κυττάρων, συμβάλλοντας στην ανανέωση των κυττάρων και υποστηρίζοντας τις διαδικασίες αναγέννησης. Με άλλα λόγια μειώνει τις διαδικασίες γήρανσης.

Πότε πρέπει να αποφεύγεται η διαλειμματική νηστεία;


Τα άτομα με τις παρακάτω παθήσεις δεν πρέπει να ακολουθούν τη στρατηγική της διαλειμματικής νηστείας:

  • Διαβήτης και άλλες μεταβολικές διαταραχές
  • Καρδιαγγειακά νοσήματα
  • Καρκίνος

Επίσης, η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κατάλληλη για:

  • Παιδιά
  • Έγκυες γυναίκες
  • Θηλάζουσες γυναίκες
  • Όποιον έχει ιστορικό διατροφικών διαταραχών
  • Ηλικιωμένους

Συνοψίζοντας: η διαλειμματική νηστεία κρύβει κάποιους κινδύνους στους οποίους πρέπει να δοθεί προσοχή: πριν την εφαρμόσεις, συμβουλέψου έναν διατροφολόγο ή τον προσωπικό σου γιατρό.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.