WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τελικά οι βιταμίνες για την τριχόπτωση λειτουργούν πραγματικά;


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Οκτωβρίου 2024

Τελικά οι βιταμίνες για την τριχόπτωση λειτουργούν πραγματικά;
pexels
Οι βιταμίνες για την τριχόπτωση χρησιμοποιούνται για την προώθηση της υγιούς ανάπτυξης και αναγέννησης των μαλλιών.

Τα πλούσια και λαμπερά μαλλιά είναι κάτι που επιθυμούν πολλοί. Όμως εξαιτίας διαφόρων παραγόντων όπως η γενετική, το στρες, ορισμένες ιατρικές παθήσεις (όπως ο υποθυρεοειδισμός) και η λήψη ορισμένων φαρμάκων, τα πλούσια μαλλιά δεν είναι πάντα εφικτά.

Εξαιτίας αυτού, πολλοί άνθρωποι μπορεί να στραφούν σε βιταμίνες για την ανάπτυξη των μαλλιών, ώστε να τους δώσουν μια ώθηση.

Αλλά οι βιταμίνες που διατίθενται στο εμπόριο ως λύση για τα μαλλιά που πέφτουν μας βοηθούν πραγματικά ή μπορείτε απλά να τις παραλείψετε; Οι απαντήσεις μπορεί να σας εκπλήξουν.

Ποιες βιταμίνες βοηθάνε τα μαλλιά που πέφτουν

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι μια αντιοξειδωτική βιταμίνη που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της οξειδωτικής βλάβης. Το οξειδωτικό στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των μαλλιών, καθιστώντας τη βιταμίνη Ε ένα εξαιρετικό θρεπτικό συστατικό που είναι καλό να συμπεριλάβετε στη ρουτίνα σας για να μην πέφτουν τα μαλλιά σας.

Βιταμίνη Α

Τη βιταμίνη Α τη χρειάζεται το σώμα σας για να δημιουργήσει ένα έλαιο που είναι γνωστό ως σμήγμα, το οποίο βοηθά να διατηρείται το τριχωτό της κεφαλής υγιές. Εάν υπάρχει λίγο σμήγμα τότε το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να ερεθιστεί ή να έχετε φαγούρα και τα μαλλιά σας να γίνουν ξηρά και εύθραυστα. Ένα προ-στάδιο της βιταμίνης Α βρίσκεται σε πορτοκαλί ή κίτρινα λαχανικά όπως τα καρότα ή οι κολοκύθες.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα να απορροφήσει τον σίδηρο και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα βατόμουρα, τα ακτινίδια, η γλυκοπατάτα και τα πορτοκάλια.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D είναι μια βιταμίνη που βοηθά στη μείωση του στρες και της κατάθλιψης και για να έχετε υγιή τριχοθυλάκια. Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή αναπαραγωγή των κυττάρων, γι' αυτό είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών. Βρίσκεται στα λιπαρά ψάρια, τα αυγά και τα μανιτάρια.

Το 2022, η Αμερικανική Ιατρική Ένωση δημοσίευσε μια συστηματική ανασκόπηση επικεντρωμένη στα συμπληρώματα μαλλιών στο περιοδικό JAMA Dermatology . Μετά την αξιολόγηση 30 μελετών που είχαν δημοσιευθεί προηγουμένως, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία υψηλότερης ποιότητας έδειξαν το πιθανό όφελος από τη λήψη ορισμένων επώνυμων βιταμινών για τα μαλλιά.

Βρήκαν επίσης ότι τα συμπληρωματικά καψαϊκίνη, ισοφλαβόνη, ωμέγα 3 και 6 με αντιοξειδωτικά, ο ψευδάργυρος, το κοτριενόλη και το έλαιο κολοκύθας πρόσφεραν επίσης ορισμένα οφέλη για την ανάπτυξη των μαλλιών. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες ήταν σπάνιες και ήπιες για όλες τις θεραπείες που αξιολογήθηκαν.

Λειτουργούν πραγματικά οι βιταμίνες για τα μαλλιά που πέφτουν;

Ενώ σε πολλούς θα άρεσε να πάρουν ένα χάπι για την ανάπτυξη των μαλλιών και να είχε σαν αποτέλεσμα ένα κεφάλι γεμάτο με πυκνά και υγιή μαλλιά, δυστυχώς, αυτά τα χάπια δεν θα είναι μια μαγική σφαίρα για όλους.

Οι βιταμίνες μαλλιών μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της ανάπτυξης και της υγείας της τρίχας σε άτομα που έχουν ανεπάρκεια ή μειωμένα επίπεδα ορισμένων θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, τα συμπληρώματα μαλλιών δεν είναι μια μαγική λύση για όλα τα προβλήματα και η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη γενετική, τον τρόπο ζωής και τη γενική υγεία του ατόμου. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι τα συμπληρώματα βιταμινών δεν πρέπει να αντικαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ενώ ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών για την ανάπτυξη των μαλλιών μπορεί να προσφέρουν κάποια οφέλη, πρέπει να σκεφτούμε τη μεγαλύτερη εικόνα. Όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι σημαντικό να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα εκείνα που υποστηρίζουν την υγεία των μαλλιών.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να δοκιμάσουν να ενσωματώσουν ήπιες πρακτικές περιποίησης μαλλιών, όπως η αποφυγή σκληρών χημικών ουσιών και η ελαχιστοποίηση του θερμικού styling. Όσον αφορά την τριχόπτωση, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την υποκείμενη αιτία και να μιλήσετε με έναν δερματολόγο για πιθανές επιλογές θεραπείας, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνει τοπικά ή από του στόματος φάρμακα.

Μπορούν τα συμπληρώματα βιταμινών να ενισχύσουν τα μαλλιά σας;

Όπως και με τη λήψη συμπληρωμάτων για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών, το να στηρίζεστε αποκλειστικά σε συμπληρώματα βιταμινών για την ενίσχυση των μαλλιών δεν είναι η καλύτερη πρακτική. Για την προώθηση πιο πυκνών μαλλιών, η υγιεινή διατροφή και οι ήπιες πρακτικές περιποίησης είναι σημαντικές.

Jenny.Gr
pexels

Πώς να μάθετε εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμινών

Το να γνωρίζετε εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμινών, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη των μαλλιών. Τα σημάδια ανεπάρκειας βιταμινών μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το εν λόγω θρεπτικό συστατικό, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αδυναμία, απώλεια μαλλιών, εύθραυστα νύχια και δερματικά εξανθήματα.

Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι έχει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, θα πρέπει να μιλήσει με έναν δερματολόγο για να κάνει εξετάσεις. Η συζήτηση με έναν ειδικό είναι πάντα η ασφαλέστερη και πιο αξιόπιστη διαδρομή για να καταλάβετε καλύτερα εάν σας λείπει ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό στην καθημερινή σας κατανάλωση.

Το να έχουμε υγιή μαλλιά είναι κάτι που πολλοί—αν όχι όλοι—θέλουμε και φαίνεται ότι θα κάναμε τα πάντα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Αν και τα συμπληρώματα βιταμινών για την ανάπτυξη των μαλλιών έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλή, η λήψη τους δυστυχώς δεν εγγυάται αποτελέσματα για κάθε άτομο, καθώς τα προβλήματα για την υγεία των μαλλιών μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες πέρα ​​από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η υγεία των μαλλιών είναι πολυπαραγοντική και ότι η διατροφή είναι μόνο μια πτυχή της προώθησης της υγιούς ανάπτυξης της τρίχας και της πρόληψης της τριχόπτωσης.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.