WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κατακράτηση υγρών: 7 διατροφικά tips για άμεση ανακούφιση και λιγότερο φούσκωμα


JTeam

13 Οκτωβρίου 2024

Κατακράτηση υγρών: 7 διατροφικά tips για άμεση ανακούφιση και λιγότερο φούσκωμα
Pexels
Έτσι θα της πεις αντίο και θα αισθανθείς άμεσα καλύτερα

Η κατακράτηση υγρών είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει πολλές γυναίκες, προκαλώντας φούσκωμα, δυσφορία, ακόμη και πρήξιμο.

Αν έχεις αισθανθεί ξαφνικά τα ρούχα σου να σε στενεύουν ή το πρόσωπό σου να δείχνει πιο "φουσκωμένο", πιθανότατα έχεις βιώσει τα αποτελέσματά της.

Τα καλά νέα; Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην ανακούφιση από αυτά τα συμπτώματα.

Δες 7 τρόπους για να πεις "αντίο" στην κατακράτηση υγρών και να αισθανθείς καλύτερα σε χρόνο μηδέν

Jenny.Gr
Pexels

Μείωσε το αλάτι

Το αλάτι είναι ο βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών. Όταν το σώμα σου λαμβάνει πολύ, προσπαθεί να ισορροπήσει τα επίπεδα νατρίου, κρατώντας περισσότερο νερό.

Για να μειώσεις το φούσκωμα, περιόρισε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, σάλτσες και έτοιμα γεύματα που περιέχουν κρυμμένο αλάτι και αντικατέστησέ το με μυρωδικά και μπαχαρικά για γεύση χωρίς τα αρνητικά αποτελέσματα.

Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε κάλιο

Το κάλιο είναι το απόλυτο αντίβαρο στο νάτριο. Βοηθά στη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα, διευκολύνοντας την αποβολή του περιττού νερού.

Τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως οι μπανάνες, το αβοκάντο, το σπανάκι και οι γλυκοπατάτες είναι εξαιρετικές για να μειώσεις την κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα.

Jenny.Gr
Pexels

Υιοθέτησε το μότο: Ενυδάτωση, Ενυδάτωση, Ενυδάτωση

Αν και ακούγεται αντιφατικό, όσο περισσότερο νερό πίνεις, τόσο λιγότερη κατακράτηση υγρών θα έχεις.

Το σώμα κατακρατεί νερό όταν νιώθει ότι δεν λαμβάνει αρκετό. Εάν πίνεις καθημερινά περίπου 8 ποτήρια, ο οργανισμός σου θα αποβάλει τα περιττά υγρά, διατηρώντας την ισορροπία των ηλεκτρολυτών.

Φρόντισε επίσης να μην παραλείπεις φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως το αγγούρι, το καρπούζι και το σέλινο.

Ενσωμάτωσε διουρητικά τρόφιμα στη διατροφή σου

Ορισμένα τρόφιμα λειτουργούν ως φυσικά διουρητικά, βοηθώντας το σώμα να αποβάλει το περιττό νερό και να μειώσει το πρήξιμο.

Ανάμεσά τους ο μαϊντανός, το αγγούρι, το πράσινο τσάι και τα σπαράγγια που είναι εξαιρετικά για τη μείωση της κατακράτησης υγρών.

Μπορείς να τα ενσωματώσεις στη διατροφή σου σε σαλάτες, smoothies ή τσάι για άμεση ανακούφιση.

Πρόσθεσε μαγνήσιο στα γεύματά σου

Το μαγνήσιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο που ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης.

Βρίσκεται σε τροφές όπως οι σπόροι κολοκύθας, το σπανάκι, τα αμύγδαλα και η μαύρη σοκολάτα (ναι, σοκολάτα).

Η πρόσληψη αρκετού μαγνησίου θα σε βοηθήσει να νιώσεις λιγότερο "πρησμένη" και θα βελτιώσει τη συνολική σου ευεξία.

Jenny.Gr
Pexels

Απόφυγε τα ανθρακούχα αναψυκτικά

Τα ανθρακούχα αναψυκτικά, ακόμη και τα light, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια. Επιπλέον, πολλά περιέχουν υψηλά επίπεδα αλάτων και ζάχαρης, που συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών.

Αντ' αυτού, προτίμησε φυσικά ροφήματα όπως νερό με λεμόνι, πράσινο τσάι ή αφεψήματα βοτάνων που έχουν διουρητική δράση και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Μην ξεχνάς τις φυτικές ίνες

Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στη ρύθμιση του πεπτικού συστήματος και στη μείωση του φουσκώματος που προέρχεται από κατακράτηση υγρών και δυσκοιλιότητα.

Φρόντισε να καταναλώνεις καθημερινά τρόφιμα όπως βρώμη, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Jenny.Gr
Pexels

Πώς να βάλεις αυτές τις αλλαγές σε πράξη:

Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις μικρές, σταδιακές προσθήκες στη διατροφή σου. Αντί να αλλάξεις όλα τα γεύματά σου από τη μια μέρα στην άλλη, ξεκίνα αφαιρώντας τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και πες ναι σε πιο υγιεινές επιλογές όπως φρούτα, λαχανικά και κτλ.

Μείνε συνεπής με την ενυδάτωσή σου και πρόσθεσε φυσικά διουρητικά στην καθημερινότητά σου για να δεις άμεσα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.