WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπορεί το μωρό σου να είναι αλλεργικό στο μητρικό γάλα;


Τζουλιάννα Καρνέζη

16 Οκτωβρίου 2024

Μπορεί το μωρό σου να είναι αλλεργικό στο μητρικό γάλα;
Υπάρχει λόγος που το μητρικό γάλα θεωρείται η καλύτερη πηγή τροφής για το μωρό σας...

Γνωρίζουμε ότι ο θηλασμός παρέχει τη βέλτιστη διατροφή για τα μωρά και μια σειρά από άλλα οφέλη τόσο για τους γονείς όσο και για τα βρέφη.

Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν είναι πάντα εύκολο να θηλάζει μια γυναίκα. Ενώ μπορεί επίσης να σας κάνει να αναρωτιέστε τι είδους τρόφιμα πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε ενώ θηλάζετε και πώς αυτά θα επηρεάσουν το μωρό σας.

Με όλη τη συζήτηση για τις τροφικές αλλεργίες στα παιδιά να αυξάνεται, μπορεί να αναρωτιέστε πώς αυτό επηρεάζει τη διατροφή σας για τον θηλασμό. Για παράδειγμα, πρέπει να αποφεύγετε γνωστά αλλεργιογόνα όπως τα φιστίκια ή τα αυγά; Μπορούν τα μωρά να έχουν αλλεργική αντίδραση στο μητρικό γάλα; Ή μήπως το κλάμα, τα υπερβολικά αέρια και η διάρροια του μωρού σας δεν είναι τίποτα άλλο παρά τροφική δυσανεξία;

Αλλεργίες νεογνών vs τροφική δυσανεξία και ευαισθησία

Συχνά υπάρχει μεγάλη σύγχυση σχετικά με τις τροφικές δυσανεξίες και τις τροφικές αλλεργίες. Ενώ οι τροφικές αλλεργίες είναι μια επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι πολύ πιο σοβαρές, οι τροφικές δυσανεξίες (γνωστές και ως τροφικές ευαισθησίες) είναι δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα που συμβαίνουν επειδή το μικρό σώμα του μωρού σας δυσκολεύεται να διασπάσει τις πρωτεΐνες μιας συγκεκριμένης τροφής.

Τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας είναι γαστρεντερικά και είναι:

  • Υπερβολικό κλάμα

  • Διάρροια , μερικές φορές με αίμα στα κόπρανα

  • Φτύσιμο

  • Αέρια

  • Φούσκωμα

  • Στομαχόπονος

Επίσης μόνο 2 έως 3 μωρά στα 100 βρέφη εμφανίζουν συμπτώματα που σχετίζονται με τροφική δυσανεξία. Όταν εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα, είναι επειδή ίχνη μικροσκοπικών πρωτεϊνών των τροφίμων, που έχουν απομείνει από αυτά έχετε φάει ή πιεί, μπορεί μερικές φορές να μεταβούν στο μητρικό γάλα.

Ο λόγος που είναι τόσο σημαντικό να προσδιορίζονται ότι αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με δυσανεξίες και όχι με αλλεργικές αντιδράσεις είναι επειδή οι αλλεργικές αντιδράσεις από μόνες τους μπορούν να προκαλέσουν πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα - και είναι εξαιρετικά σπάνιο, αν όχι αδύνατο, ένα μωρό να εμφανίσει αλλεργική αντίδραση στο μητρικό γάλα.

Αλλεργία στο γάλα σε βρέφη

Το αγελαδινό γάλα είναι η πιο κοινή τροφική αλλεργία στα παιδιά, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να μεταβεί στο μητρικό γάλα και να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Τα μωρά δεν είναι αλλεργικά στο μητρικό γάλα. Επίσης η πρωτεΐνη τροφής περνάει μέσω του μητρικού γάλακτος απευθείας στο μωρό είναι πολύ λίγη, επομένως οι πιθανότητες το μωρό σας να έχει αληθινή αλλεργική αντίδραση σε κάτι που τρώτε είναι πολύ, πολύ μικρές.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι λιγότεροι από 1 στους 1.000 γονείς που θηλάζουν έχουν ανιχνεύσιμες ποσότητες πρωτεϊνών αγελαδινού γάλακτος στο μητρικό γάλα τους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε μωρά που θηλάζουν. Έτσι, η πιθανότητα να συμβεί μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση ή αναφυλαξία είναι πολύ μικρή.

Απλώς δεν μπορούν να περάσουν αρκετές πρωτεΐνες τροφής στο μητρικό γάλα για να προκαλέσουν μια τέτοια αντίδραση. Αλλά μπορεί να περάσουν αρκετές για να προκαλέσουν εντερικά προβλήματα. Έτσι έαν το παιδί σας είναι αλλεργικό στο αγελαδινό γάλα, για να παρουσιάσει συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης, θα πρέπει να πιει μόνο του αγελαδινό γάλα.

Αν για παράδειγμα το παιδί σας είναι ενός έτους και πίνει γάλα για πρώτη φορά και αμέσως εμφανίσει κνίδωση, κάνει εμετό και έχει δυσκολία στην αναπνοή — αυτό είναι αλλεργία. Αλλά ακόμα κι αν αυτό το παιδί είναι αλλεργικό στο γάλα, δεν υπάρχει αρκετή πρωτεΐνη γάλακτος στο μητρικό γάλα της μαμάς για να προκαλέσει τέτοιου είδους συμπτώματα.

Jenny.Gr
unsplash

Συμπτώματα αλλεργίας στα γαλακτοκομικά σε μωρά που θηλάζουν

Θυμηθείτε: Είναι απίθανο τα μωρά που θηλάζουν να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση στο αγελαδινό γάλα, εκτός και αν το πιούν μόνα τους εκτός του θηλασμού. Εάν το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα , το να πίνει μόνο του αγελαδινό γάλα μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορεί να επιδεινωθούν με κάθε έκθεση στο αγελαδινό γάλα. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν:

  • Κνίδωση ή δερματικό εξάνθημα

  • Ναυτία ή έμετος

  • Πόνος στην κοιλιά

  • Πρήξιμο του προσώπου, των χειλιών της γλώσσας ή του λαιμού

  • Ζάλη

  • Δύσπνοια

  • Δυσκολία στην κατάποση

  • Βήχας ή συριγμός που παραμένει για αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση γάλακτος

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να είναι σπάνιες, αλλά όταν συμβαίνουν, η γρήγορη δράση είναι το κλειδί για να σταματήσουν, επειδή μπορεί να είναι σοβαρές και μερικές φορές ακόμη και θανατηφόρες.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις δυσανεξίες στην πρωτεΐνη γάλακτος

Μην αφαιρείτε τα τρόφιμα από τη διατροφή σας μέχρι να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας. Ενώ οι τροφικές δυσανεξίες μπορούν να οδηγήσουν σε κλάμα αργά το βράδυ και γαστρεντερικές διαταραχές, η έρευνα προτείνει ότι η δίαιτα αποβολής τροφών ή η διακοπή τροφών μπορεί να προκαλέσει στην πραγματικότητα πιο επιβλαβείς επιπτώσεις από το να προσφέρει οφέλη για το παιδί σας.

Επιπλέον, οι δίαιτες αποβολής πρέπει να ακολουθούνται μόνο όταν συνταγογραφούνται από έναν γιατρό, ειδικά επειδή μπορεί να προκαλέσουν διατροφικές ανισορροπίες που στη συνέχεια οδηγούν σε χαμηλή παροχή γάλακτος.

Αυτό που είναι σημαντικό όταν θηλάζετε είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε να παράγετε αρκετό γάλα και να θηλάζετε όσο το επιθυμείτε. Αν αρχίσετε να κόβετε πολλά τρόφιμα, μπορεί να είναι δύσκολο να θηλάσετε επιτυχώς, επομένως δεν θέλουμε ποτέ να κόψετε άσκοπα τα τρόφιμα.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το μητρικό γάλα δεν είναι μόνο το κλειδί για την οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού σας, αλλά θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών αλλεργιών , εισάγοντας τα παιδιά σε ορισμένα αλλεργιογόνα νωρίτερα. Μια νέα ανάλυση 4.015 άρθρων και 32 συστηματικών ανασκοπήσεων διαπίστωσε ότι τα αλλεργιογόνα τρόφιμα πρέπει να εισάγονται στη διατροφή του παιδιού πριν από τους 11 μήνες για να αποφευχθεί η ανάπτυξη περαιτέρω αλλεργιών.

Εάν όμως δείτε ότι το μωρό σας δυσκολεύεται αρκετά να αφομοιώσει ορισμένες πρωτεΐνες, μπορεί να ωφεληθεί από το να κόψετε τις προσβλητικές τροφές.

Αν ο γιατρός σας, σας προτείνει να κόψετε το αγελαδινό γάλα, για παράδειγμα, πιθανότατα θα θέλετε να κόψετε το γάλα και από άλλα θηλαστικά, όπως το κατσικίσιο και το πρόβειο γάλα. Άλλα γάλατα όπως το γάλα καρύδας και το γάλα αμυγδάλου δεν χρειάζεται να αποφεύγονται στις περισσότερες περιπτώσεις. Επιπλέον, πολλά παιδιά ξεπερνούν τη δυσανεξία στο γάλα από τα πρώτα τους γενέθλια και το 95% των παιδιών την έχουν ξεπεράσει σε ηλικία 2 ή 3 ετών.

Στο τέλος της ημέρας, εάν ανησυχείτε για τις τροφικές αλλεργίες ή τη δυσανεξία, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό. Μερικά μωρά είναι ιδιότροπα. Μερικές φορές, τα μωρά έχουν αέρια. Μερικές φορές, τα μωρά κλαίνε. Δεν σχετίζονται όλα με το τι τρώνε και με το τι τρώει ο γονέας που θηλάζει. Αλλά το να λάβετε τη γνώμη ενός γιατρού μπορεί να σας προσφέρει λίγη ηρεμία και εργαλεία για να βοηθήσετε το μωρό σας να νιώσει καλύτερα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.