WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι πραγματικά πιο δύσκολο για τις γυναίκες να χάσουν βάρος (και τι να κάνουν γι 'αυτό)


Τζουλιάννα Καρνέζη

17 Οκτωβρίου 2024

Γιατί είναι πραγματικά πιο δύσκολο για τις γυναίκες να χάσουν βάρος (και τι να κάνουν γι 'αυτό)
pexels
Ποιοι παράγοντες μπορούν να κάνουν την απώλεια βάρους πιο δύσκολη στις γυναίκες.

Το ακούμε συνεχώς και μπορεί να είναι απογοητευτικό, αλλά δυστυχώς, είναι αλήθεια: Η γενετική σύνθεση των γυναικών μπορεί να κάνει την απώλεια βάρους λίγο πιο δύσκολη. Ας δούμε λοιπόν πόσο δύσκολο είναι πραγματικά αυτό το θέμα και γιατί.

Σύσταση σώματος και μεταβολισμός

Οι γυναίκες έχουν συνήθως περισσότερο σωματικό λίπος και λιγότερους μυς από τους άνδρες. Αυτό επηρεάζει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό (BMR) ή πόσες θερμίδες καίει το σώμα σας ενώ βρίσκεται σε ηρεμία.

Ο μεταβολικός ρυθμός καθορίζεται, εν μέρει, από τη μυϊκή σας μάζα και όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι περισσότερες γυναίκες έχουν λιγότερους μύες και περισσότερο λίπος από τους άνδρες. Είναι όμως σημαντικό να έχετε κατά νου ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο οι γυναίκες έχουν περισσότερο σωματικό λίπος από τους άνδρες. Είναι μια εξελικτική προσαρμογή: Αυτά τα περιττά κιλά μπορούν να φανούν χρήσιμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σχήμα έχει σημασία. Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές δομές των οστών και τείνουν να αποθηκεύουν λίπος σε διαφορετικά μέρη του σώματός τους, με την αποθήκευση λίπους στις γυναίκες να είναι συνήθως πιο απλωμένη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χάσουν περισσότερα κιλά για να δουν την ίδια αλλαγή στην εμφάνισή τους με τους άνδρες.

Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση

Οι γυναίκες υφίστανται επίσης πολλαπλά διαφορετικά είδη ορμονικών διακυμάνσεων κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Εκτός από την εφηβεία - την οποία βιώνουν και τα δυο φύλα, αν και με διαφορετικούς τρόπους - οι γυναίκες περνούν επίσης από την εμμηνόπαυση. Επίσης πολλές γυναικείες ορμόνες παρουσιάζουν διακυμάνσεις ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης. Και όλες αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν το σωματικό βάρος.

Ορμονικές ανισορροπίες όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Μερικές ορμονικές ανισορροπίες είναι προσωρινές, αλλά άλλες, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), μπορεί να είναι μια δια βίου μάχη. Το PCOS είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια ορμονική ανισορροπία που κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους και προκαλεί διαταραχές της εμμήνου ρύσεως .

Πώς να ξεπεράσετε τα εμπόδια απώλειας βάρους

Παρά τις προκλήσεις που δημιουργεί η βιολογία για τις γυναίκες που προσπαθούν να χάσουν βάρος, είναι πάντα δυνατό να γίνουν βήματα προς την κατάλληλη κατεύθυνση.

Συμπεριλάβετε προπόνηση με αντιστάσεις και βάρη

Το να έχετε περισσότερη μυϊκή μάζα σας βοηθά να κάψετε θερμίδες , ακόμα και όταν κάθεστε ή είστε σε ηρεμία. Μπορείτε να διατηρήσετε τους μυς σας δυνατούς κάνοντας προπόνηση αντίστασης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για 20 έως 30 λεπτά ανά συνεδρία. Επίσης αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μεγαλώνετε. (Ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται και χάνετε μυϊκή μάζα καθώς μεγαλώνετε.)

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης της προπόνησης με αντιστάσεις. Μπορείτε:

  • Να χρησιμοποιήσετε μηχανήματα στο γυμναστήριο ή στο σπίτι

  • Να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα βάρη ή ζώνες αντίστασης

  • Να συμμετέχετε σε ένα ομαδικό μάθημα γυμναστικής, όπως το Pilates.

  • Να χρησιμοποιήσετε το σώμα σας για αντίσταση κάνοντας push-ups, squats και lunges

Οι γυναίκες είναι σημαντικό να ασκούνται με βάρη για να κερδίσουν τα οφέλη της μυϊκής οικοδόμησης, όπως ο αυξημένος μεταβολικός ρυθμός και η πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Jenny.Gr
pexels

Βρείτε το διατροφικό μοτίβο που σας ταιριάζει καλύτερα

Ας πούμε ότι ένας μεσήλικας άνδρας και μια μεσήλικη γυναίκα ενδιαφέρονται και οι δύο να χάσουν βάρος. Η ποσότητα θερμίδων που χρειάζεται ένας άνδρας για απώλεια βάρους είναι περίπου 1.500 την ημέρα (ανάλογα με το ύψος/βάρος/επίπεδο σωματικής δραστηριότητας), αλλά οι θερμιδικές ανάγκες της γυναίκας θα είναι πολύ λιγότερες — συνήθως περίπου 1.200 θερμίδες την ημέρα.

Φυσικά, εάν και οι δύο κάνουν τακτική σωματική δραστηριότητα, αυτές οι θερμίδες μπορεί να μετατοπιστούν. Για τις γυναίκες, η διατήρηση της απώλειας βάρους μπορεί να σημαίνει ότι τρώνε λιγότερο από τους άνδρες μακροπρόθεσμα.

Συνιστώ συχνά ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα όπως η μεσογειακή διατροφή. Όμως η έρευνα για την απώλεια βάρους δεν δείχνει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο διατροφής για όλους. Το σχέδιο που θα επιλέξετε πρέπει να εξατομικεύεται στις ανάγκες σας και στην υγεία σας. Όποιο όμως πρόγραμμα κι αν ακολουθήσετε είναι σημαντικό τα γεύματά σας να είναι ισορροπημένα και θρεπτικά.

Να έχετε υπομονή

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, είναι πραγματικά σημαντικό να είστε υπομονετικές. Οι άνδρες τείνουν να χάνουν βάρος πιο γρήγορα στην αρχή, αλλά οι γυναίκες τους προλαβαίνουν, Είναι κάτι σαν τη χελώνα και τον λαγό. Θα περάσετε και οι δύο στη γραμμή τερματισμού τελικά, αλλά είναι καλύτερο να μην συγκρίνετε τα αποτελέσματά σας με άλλα άτομα, γιατί κάποιος θα καταλήξει αποθαρρυμένος και κανείς δεν το χρειάζεται αυτό.

Και να θυμάστε: Η υγιής απώλεια βάρους τείνει να είναι σταδιακή. Στην πραγματικότητα εκείνοι που χάνουν ένα έως δύο κιλά την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να αποφύγουν να τα ξαναπάρουν, σε σχέση με εκείνους που χάνουν πιο γρήγορα βάρος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αυστηρές δίαιτες δεν είναι βιώσιμες. Η αργή αλλά σταθερή απώλεια βάρους προωθεί ευρύτερες (και πιο υγιεινές) αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.