WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι θα συμβεί στο στομάχι σου εάν πίνεις πολύ αλκοόλ


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Οκτωβρίου 2024

Τι θα συμβεί στο στομάχι σου εάν πίνεις πολύ αλκοόλ
pexels
Τι προκαλεί το πολύ αλκοόλ στο στομάχι.

Μια βραδινή έξοδος με φίλους μπορεί να είναι διασκεδαστική μέχρι την επόμενη μέρα, όταν συνειδητοποιήσετε ότι το να πιείτε λίγο παραπάνω δεν ήταν και η πιο σοφή απόφαση. Το κεφάλι σας είναι βαρύ από την αφυδάτωση του αλκοόλ και το στομάχι σας μοιάζει με τον Βεζούβιο.

Τι συμβαίνει στο στομάχι σας όταν πίνετε αλκοόλ

Το στομάχι σας χειρίζεται πολλά θέματα σε καθημερινή βάση, και ένα από αυτά είναι η διάσπαση των τροφών μέσω των γαστρικών υγρών του, ώστε το σώμα σας να μπορεί να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Επίσης οι αδένες στην επένδυση του στομάχου παράγουν βλέννα που προστατεύει το τοίχωμα του από υπερβολικό οξύ. Έτσι λοιπόν όταν πίνετε πολύ αλκοόλ, διαταράσσετε την ισορροπία οξέων και των αλκαλικών στο στομάχι σας.

Με απλά λόγια το αλκοόλ ερεθίζει και διαβρώνει την επένδυση του στομάχου και αυξάνει την απελευθέρωση οξέος και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί έχουν γαστρική παλινδρόμηση μετά τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Ενώ μια νύχτα με υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα μπορούσε να σας κάνει να σταματήσετε το αλκοόλ οριστικά (ή τουλάχιστον μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο), η υπερβολική κατανάλωση με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για το στομάχι σας αλλά και για άλλα όργανα του σώματός σας.

Το πολύ αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την πρόσληψη τροφής, το σώμα σας συνήθως μεταβολίζει ένα μόνο αλκοολούχο ποτό μέσα σε μία ώρα. Ένα τυπικό ποτό θεωρείται ότι είναι μια μπύρα 354 mL (5%) αλκοόλ, ένα ποτήρι κρασί (12% αλκοόλ) ή ένα σφηνάκι 1 αποσταγμένων οινοπνευματωδών ποτών (40% αλκοόλ). Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο ποτά για τους άνδρες την ημέρα.

Jenny.Gr
pexels

Όταν πίνετε περισσότερο από αυτό που μπορεί να μεταβολίσει το σώμα σας, φτάνει περισσότερο αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος και του εγκεφάλου σας, επηρεάζοντας τη σκέψη και την κίνησή σας. Το στομάχι σας μπορεί να αρρωστήσει για μια νύχτα, αλλά το να πίνετε πολύ συχνά μπορεί να διαβρώσει τον βλεννογόνο του στομάχου σας, προκαλώντας αλκοολική γαστρίτιδα.

Στη γαστρίτιδα η επένδυση του στομάχου σας έχει φθαρεί και γι αυτό μπορεί να αισθάνεστε συνεχή πόνο ή φούσκωμα, ειδικά όταν τρώτε. Αυτό μπορεί να σας κάνει να χάσετε την όρεξή σας. Θα μπορούσατε επίσης έχετε λόξυγγα πιο συχνά. Η γαστρίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αίμα στον εμετό σας καθώς αιμορραγεί η επένδυση του στομάχου σας.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί επίσης να βλάψει και άλλα όργανα

Επειδή το σώμα σας θεωρεί ότι το αλκοόλ είναι τοξίνη, αρχίζει γρήγορα να το αποβάλλει. Δύο ένζυμα στο σώμα σας διασπούν το μόριο αλκοόλης σε ακεταλδεΰδη, η οποία είναι τοξική. Αν και η ακεταλδεΰδη είναι βραχύβια στο σώμα σας πριν μετατραπεί σε οξικό, ωστόσο μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο συκώτι, στο γαστρεντερικό σωλήνα, στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.

Η υπερβολική χρόνια κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας, ορισμένων τύπων καρκίνου, καρδιαγγειακή νόσο και άλλα προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να δημιουργήσει χημικές ανισορροπίες σε ορισμένα νευροκυκλώματα στον εγκέφαλό σας και να βλάψει τις γνωστικές λειτουργίες όπως η μάθηση, η μνήμη και ο έλεγχος των παρορμήσεων.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό σας σύστημα, όπως αρρυθμίες, εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση. Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου λέει ότι το αλκοόλ θεωρείται καρκινογόνο, που σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Τέλος η έντονη χρήση αλκοόλ συνδέεται με καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, του οισοφάγου, του ήπατος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.