WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Νοεμβρίου 2024

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων
pexels
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα ενέχουν «μοναδικούς κινδύνους» για συγκεκριμένους ανθρώπους.

Στους περισσότερους από εμάς αρέσουν οι γρήγορες απολαύσεις του περιστασιακού υπερεπεξεργασμένου σνακ, είτε πρόκειται για μια γλυκιά λιχουδιά είτε για ένα πακέτο πατατάκια. Και για τους περισσότερους από εμάς, το περιστασιακό εξαιρετικά επεξεργασμένο σνακ είναι εντάξει, αρκεί να ταιριάζει σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Οι διαβητικοί, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι όσον αφορά τις αιχμές της γλυκόζης στο αίμα. Είναι σημαντικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τρώνε τροφές που αλλάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει πώς τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μια ομάδα επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο του Τέξας ανακάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερων υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι «στενά συνδεδεμένη» με υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η ίδια η μελέτη εξέτασε τους πληθυσμούς των Αφροαμερικανών ειδικά, επειδή ο διαβήτης τύπου 2 τους επηρεάζει δυσανάλογα. Διαπίστωσε ότι οι Αφροαμερικανοί με διαβήτη τύπου 2 είχαν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετά από μια δίαιτα που περιείχε περισσότερα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν είχαν μετρήσιμη επίδραση στους διαβητικούς, ενώ όσοι έτρωγαν περισσότερα ολόκληρα τρόφιμα μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Το δελτίο του πανεπιστημίου σχετικά με τη μελέτη προσθέτει ότι η κατανάλωση περισσότερων εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται επίσης με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, παχυσαρκίας, διαταραχών ύπνου, άγχους, κατάθλιψης και πρόωρου θανάτου.

Jenny.Gr
pexels

Κατανόηση της διαφοράς μεταξύ εξαιρετικά και ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων

Όμως όλα αυτά δεν είναι χρήσιμα αν δεν ξέρετε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, των ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων και των ολόκληρων τροφίμων. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία παραδέχεται ότι η διαφορά μεταξύ «επεξεργασμένου» και «υπερεπεξεργασμένου» ακούγεται σαν πρόβλημα για το οποίο πολλοί μπορεί να διαφωνήσουν. Αλλά η επισήμανση αυτης της διαφοράς ειναι σημαντική. Γιατί; Επειδή μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι εντάξει μπορεί να βλάψουν την υγεία σας.

Πιο συγκεκριμένα οτιδήποτε αλλάζει τη θεμελιώδη φύση ενός γεωργικού προϊόντος – θέρμανση, κατάψυξη, κόψιμο σε κύβους, χυμός – είναι επεξεργασμένο τρόφιμο. Αυτό σημαίνει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά, το μπρόκολο που έχει κοπεί σε μπουκίτσες και τα μίνι καρότα που έχουν ξεφλουδιστεί πριν βγουν στα ράφια του σούπερ μάρκετ είναι όλα επεξεργασμένα τρόφιμα. Το φυστικοβούτυρο, το τυρί και τα κονσερβοποιημένα φρούτα είναι όλα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα πάνε ένα βήμα – ή πολλά βήματα – παραπέρα. Περιλαμβάνουν πολλαπλές διαδικασίες. Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούνται από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα ή προέρχονται από συστατικά τροφίμων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν συσκευασμένα πατατάκια, αναψυκτικά, καραμέλες, έτοιμα γεύματα και πολλά fast food. Αυτή η διαφορά μπορεί ίσως να εξηγήσει και γιατί τα περισσότερα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τα σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να τα αποφύγετε εντελώς. Και μερικές φορές οι επιλογές περιορίζονται από τη διαθεσιμότητα , τις αλλεργίες ή τη διατροφική δυσανεξία. Γι αυτό και το μέτρο είναι το κλειδί για να έχουμε υγεία και ευεξία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.