WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όλη η αλήθεια για τα γλυκά του Halloween


JTeam

31 Οκτωβρίου 2024

Όλη η αλήθεια για τα γλυκά του Halloween
pexels
Η τρομακτική αλήθεια για τα γλυκά του Halloween.

Με το Halloween να είναι μπροστά μας, πολλοί από εμάς πιθανότατα θα απολαύσουμε μερικές γλυκές λιχουδιές απόψε. Αλλά είναι εύκολο να παρασυρθείτε. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς είναι τα γλυκά του Halloween.

Όλη η αλήθεια για τα γλυκά του Halloween

Τα γλυκά του Halloween είναι κάτι περισσότερο από γλυκές απολαύσεις. Εμπίπτουν στην κατηγορία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Πρόκειται για βιομηχανικά προϊόντα που υποβάλλονται σε πολλαπλά στάδια επεξεργασίας και περιέχουν πολλά πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λίπη, τεχνητά αρώματα και χρώματα - συστατικά που απέχουν πολύ από οτιδήποτε βρίσκεται στη φύση. Η υψηλή πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με 55% μεγαλύτερη πιθανότητα οδοντικής τερηδόνας και με ελλείψεις σε ζωτικά μικροθρεπτικά συστατικά.

Μπορεί όμως να ξεγελαστείτε και να πιστεύετε ότι αυτές οι συσκευασίες «διασκεδαστικού μεγέθους» είναι μικρές, έτσι ώστε να μπορείτε να φάτε πολλά από αυτά τα ζαχαρωτά. Αλλά οι θερμίδες και τα πρόσθετα σάκχαρα είναι πολλά περισσότερα από όσα νομίζετε.

Τα καλά νέα είναι πως μια περιστασιακή απόλαυση σε λιχουδιές με υψηλότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια των γιορτών είναι απίθανο να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στη μακροπρόθεσμη υγεία. Ωστόσο, η τακτική κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ζαχαρωτών μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη, συμβάλλοντας δυνητικά στην υπερβολική κατανάλωση θερμίδων. Εάν τα ζαχαρωτά αντικαταστήσουν πιο θρεπτικά τρόφιμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών μακροπρόθεσμα.

Η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη βλάπτει την υγεία της καρδιάς των παιδιών

Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα και το φύλο, περίπου το 57-80% των παιδιών και των εφήβων υπερβαίνουν τα ημερήσια όρια πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης. Στην πραγματικότητα περίπου το 13-18% της ημερήσιας ενέργειας που καταναλώνουν τα παιδιά προέρχεται από την προσθήκη ζάχαρης.

Σύμφωνα με την American Heart Association (AHA) , τα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν τη συσχέτιση των προστιθέμενων σακχάρων με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στα παιδιά μέσω αυξημένης πρόσληψης ενέργειας, αυξημένης παχυσαρκίας (υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους) και δυσλιπιδαιμίας (μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα ).

Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες συνιστούν περιορισμό της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης στο 10% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Σε μια τυπική δίαιτα των 2.000 kcal, αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 12 κουταλάκια του γλυκού (50 γρ) πρόσθετων σακχάρων την ημέρα. Ωστόσο, η AHA αναφέρει ότι η πρόσληψη για τα παιδιά όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία θα πρέπει να είναι ακόμη χαμηλότερη, περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού (λιγότερο από 25 γρ) την ημέρα.

Τα γλυκά επιδόρπια και τα γλυκά σνακ όπως οι καραμέλες είναι οι δεύτεροι μεγαλύτεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην ημερήσια πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης, παρέχοντας περίπου το 19% της πρόσθετης ζάχαρης που καταναλώνεται από τον γενικό πληθυσμό.

Τα ζαχαρωτά του Halloween έχουν πρόσθετη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 3 και 8 κουταλιών του γλυκού (13-33 γρ.) ανά μερίδα, συμβάλοντας σε περισσότερο από το ήμισυ των ημερήσιων ορίων προστιθέμενης ζάχαρης . Αν λάβουμε υπόψη τη δήλωση της AHA για την προσθήκη ζάχαρης, μερικές από τις καραμέλες υπερβαίνουν τα ημερήσια συνιστώμενα όρια με μία μόνο μερίδα.

Jenny.Gr

Κορεσμένα λίπη στα γλυκά: Μια ανησυχία που αγνοείται

Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές τονίζουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά πρέπει να αντικαθίστανται με ακόρεστα λιπαρά για άτομα ηλικίας 2 ετών και άνω και ότι η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από το 10% των θερμίδων την ημέρα. Σε μια τυπική δίαιτα των 2.000 kcal, αυτό θα ισοδυναμούσε με περίπου 20 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα.

Ορισμένες επιστημονικές αναφορές υποδηλώνουν ότι η αντικατάσταση ακόμη και του 5% της ενέργειας από κορεσμένα λίπη με ακόρεστα λιπαρά οξέα από φυτικές πηγές σχετίζεται με 9-25% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου αργότερα στη ζωή.

Οι διατροφικές οδηγίες τονίζουν επίσης ότι τα επιδόρπια και τα γλυκά σνακ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή κορεσμένων λιπαρών οξέων στην καθημερινή διατροφή. Στην πραγματικότητα, η ανάλυση που παρέχεται από τις αμερικανικές διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές δείχνει ότι περίπου το 78-88% των παιδιών διαφόρων ηλικιών υπερβαίνει την ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Και τα περισσότερα από τα ζαχαρωτά του Halloween περιέχουν μερικά κορεσμένα λίπη, που κυμαίνονται από 1 έως 7 γραμμάρια ανά μερίδα.

Δεδομένου ότι ένα υψηλό ποσοστό παιδιών και εφήβων υπερβαίνει ήδη τις συστάσεις για την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών καθημερινά , τα γλυκά θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτήν την αύξηση, ειδικά κατά τη διάρκεια του Halloween.

Γλυκά σνακ ως πηγές νατρίου

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου κατά την παιδική ηλικία συνιστάται για την πρόληψη της υπέρτασης και των καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή. Οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες προτείνουν περιορισμό της πρόσληψης νατρίου σε 1.200–2.300 mg/ημέρα, ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα.

Επιστημονικά μοντέλα προτείνουν ότι η μείωση της πρόσληψης νατρίου, ακόμη και κατά 1 και 2 γραμμάρια την ημέρα στην παιδική ηλικία, θα μπορούσε να μειώσει τις στεφανιαίες παθήσεις κατά 3-6%, τα εγκεφαλικά κατά 3-5% και τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακή νόσο κατά 4-9% αργότερα στη ζωή.

Μόνο ένα μικρό ποσοστό της συνολικής πρόσληψης νατρίου προέρχεται από νάτριο που είναι ήδη εγγενές στα τρόφιμα και ακόμη και από το αλάτι που χρησιμοποιείται στη μαγειρική στο σπίτι. Το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου καταναλώνεται μέσω των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων.

Σύμφωνα με τις διατροφικές οδηγίες, περίπου το 8% της συνολικής περιεκτικότητας σε νάτριο προέρχεται από διάφορα σνακ. Και ενώ μπορεί να αναμένεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του νατρίου προέρχεται από αλμυρά σνακ, οι έρευνες δείχνουν ότι τα γλυκά σνακ συμβάλλουν εξίσου στην ημερήσια πρόσληψη νατρίου με τα αλμυρά σνακ. Επίσης το 77–97% των παιδιών και των εφήβων υπερβαίνουν την ημερήσια πρόσληψη νατρίου, με το ποσοστό να ποικίλλει ανάλογα με το φύλο και την ηλικιακή ομάδα.

Η περιεκτικότητα σε νάτριο των γλυκών του Halloween κυμαίνεται μεταξύ 10 και 150 mg ανά μερίδα. Γι αυτό και η μετριοπάθεια είναι το κλειδί, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Halloween όταν η απόλαυση για γλυκά τείνει να είναι πιο έντονη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.