WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

12 Νοεμβρίου 2024

Εμμηνόπαυση και οστεοπόρωση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις
Freepik
Από τις ρυτίδες του γέλιου και τις γκρίζες τρίχες μέχρι τις δύσκαμπτες αρθρώσεις, όλες οι γυναίκες βλέπουν και νιώθουν αλλαγές στο σώμα τους καθώς μεγαλώνουν. Αλλά ένα πράγμα που όλες βιώνουν αλλά δεν μπορούν να δούνε είναι μια αλλαγή στην οστική πυκνότητα (ή απώλεια οστού).

Οι αλλαγές στην οστική πυκνότητα είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η λήψη μέτρων για την προστασία των οστών σας – όπως η λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και η τακτική σωματική δραστηριότητα – είναι τόσο σημαντική. Αλλά μερικοί άνθρωποι βιώνουν περισσότερη οστική απώλεια από άλλους, γεγονός που μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο οστεοπόρωσης . Πιο συγκεκριμένα οι γυναίκες που έχουν περάσει από την εμμηνόπαυση μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου για αυτή την πάθηση, η οποία πιο συγκεκριμένα ονομάζεται μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Παρακάτω, εξηγούμε τη σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της οστεοπόρωσης, τους παράγοντες κινδύνου, τον τρόπο αντιμετώπισής της και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε την μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση και να βελτιώσετε την υγεία των οστών σας.

Τι είναι η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση

Η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση είναι αυτό που ακούγεται: Είναι η ανάπτυξη οστεοπόρωσης μετά την εμμηνόπαυση. Η οστεοπόρωση συμβαίνει όταν τα οστά σας αρχίζουν να χάνουν περισσότερη μάζα (και με ταχύτερο ρυθμό) από αυτό που είναι φυσιολογικό για την ηλικία σας. Και αυτή η απώλεια οδηγεί σε πιο εύθραυστα οστά και σε υψηλότερο κίνδυνο καταγμάτων.

Η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση είναι η οστεοπόρωση που σχετίζεται με τη μείωση της παραγωγής οιστρογόνων που εμφανίζεται κατά την εμμηνόπαυση. Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα βοηθούν στην επιβράδυνση της οστικής απώλειας. Έτσι, καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, η απώλεια οστικής μάζας μπορεί να επιταχυνθεί. Αυτό σημαίνει ότι μετά την εμμηνόπαυση, μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε οστική απώλεια που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

Jenny.Gr
unsplash

Συμπτώματα μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, κάποια απώλεια οστικής μάζας καθώς μεγαλώνετε είναι φυσιολογική. Αλλά ακόμα κι αν χάνεται περισσότερη οστική μάζα από το κανονικό, μπορεί να μην παρατηρήσετε κανένα σύμπτωμα μέχρι να συμβεί ένα κάταγμα. Τα πιο συνηθισμένα κατάγματα είναι τραυματισμοί ισχίου, καρπού και σπονδυλικής στήλης.Για άλλους, αξιοσημείωτα σημάδια οστεοπόρωσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια ύψους
  • Αλλαγές στάσης
  • Μια καμπύλη στο πίσω μέρος
  • Πόνος στην πλάτη

Πώς αντιμετωπίζεται η μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση

Η θεραπεία για την μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση εξαρτάται συνήθως από την πιθανότητα μελλοντικών καταγμάτων. Εάν ο κίνδυνος σας είναι χαμηλός, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη διαχείριση της απώλειας οστικής μάζας, την αποκατάσταση της οστικής πυκνότητας και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου πτώσεων μπορεί να είναι το μόνο που προτείνει ο γιατρός σας. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνιστώνται ορισμένα φάρμακα ή θεραπείες.

Πώς να αποτρέψετε την οστεοπόρωση πριν και μετά την εμμηνόπαυση

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστικής απώλειας καθώς και στην αναδόμηση της οστικής πυκνότητας και της αντοχής των οστών, εάν έχετε ήδη διαγνωστεί με οστεοπόρωση. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Άσκηση – Η προπόνηση δύναμης μπορεί να βελτιώσει τη δύναμη των μυών και των οστών , ενώ η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει τον συντονισμό και την προετοιμασία του κάτω μέρους του σώματος και οι ασκήσεις ισορροπίας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των πτώσεων.
  • Διατροφή – Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής που είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι σημαντική τόσο για την πρόληψη όσο και για τη διαχείριση της οστεοπόρωσης . Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και της αντοχής και η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο. Στην ιδανική περίπτωση, θα λαμβάνετε όλες τις βιταμίνες που χρειάζεστε από τα τρόφιμα που τρώτε. Ωστόσο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει συμπληρώματα βιταμινών για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα. Για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες – συνήθως συνιστώνται 1.200-1.500 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου και 800-1.000 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D την ημέρα.
  • Περιορισμός τοξινών – Η χρήση καπνού και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Τέλος εάν ανησυχείτε για την υγεία των οστών σας ή παρατηρείτε περίεργα συμπτώματα, μην περιμένετε μέχρι την επόμενη ετήσια φυσική σας κατάσταση. Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας αμέσως.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.