WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πονάει το στομάχι σου μετά την κατανάλωση φρούτων και τι να κάνεις γι’ αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Νοεμβρίου 2024

Γιατί πονάει το στομάχι σου μετά την κατανάλωση φρούτων και τι να κάνεις γι’ αυτό
Freepik
Τα φρούτα είναι η γλυκιά απόλαυση της φύσης. Παρόλα αυτά δεν είναι και τόσο ευχάριστο αν έχετε πεπτικά προβλήματα κάθε φορά που τα καταναλώνετε. Γιατί λοιπόν πονάει το στομάχι σας αφού φάτε φρούτα και τι μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε την ενόχλησή σας;

Όλοι θα έχετε ακούσει ότι είναι καλό να τρώτε περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών . Αυτό συμβαίνει επειδή μια διατροφή πλούσια σε διάφορα φυτά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης πιθανό να εμφανίσετε δυσάρεστες παρενέργειες όπως πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση φρούτων (μαζί με άλλα πεπτικά συμπτώματα). Για να σας βοηθήσω να ξεπεράσετε τα πεπτικά προβλήματα, ακολουθούν οι πιθανοί λόγοι και θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.

6 λόγοι που πονάει το στομάχι σας μετά την κατανάλωση φρούτων και τι να κάνετε γι 'αυτό

Δεν μπορείτε να αφομοιώσετε τη φρουκτόζη

Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε στομαχόπονο μετά την κατανάλωση φρούτων είναι επειδή το σώμα σας δυσκολεύεται να αφομοιώσει τη φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι ένα από τα φυσικά σάκχαρα που βρίσκονται σε φρούτα, χυμούς φρούτων, ορισμένα λαχανικά και μέλι. Όταν το πεπτικό σας σύστημα δεν απορροφά σωστά τη φρουκτόζη, μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος, διάρροια και αέρια. Υπάρχουν δύο τύποι πεπτικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη φρουκτόζη που μπορεί να έχετε. Ο πρώτος είναι η δυσαπορρόφηση φρουκτόζης, μια κατάσταση όπου τα κύτταρα του λεπτού εντέρου δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά τη ζάχαρη και οδηγεί σε συμπτώματα όπως:

  • Αέρια

  • Φούσκωμα

  • Διάρροια

  • Δυσκοιλιότητα

  • Πόνος στο στομάχι

Ή μπορεί να έχετε κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη, μια γενετική πάθηση όπου σας λείπει ένα ένζυμο που διασπά το σάκχαρο. Η δυσανεξία στη φρουκτόζη εμφανίζεται κατά τη βρεφική ηλικία και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως ηπατική και νεφρική βλάβη λόγω της συσσώρευσης άπεπτης φρουκτόζης. Προκαλεί επίσης συμπτώματα όπως:

  • Ναυτία

  • Εμετός

  • Φούσκωμα

  • Διάρροια

  • Πόνος στο στομάχι

  • Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

  • Επιληπτικές κρίσεις ή κώμα (σε ακραίες περιπτώσεις)

Η φρουκτόζη μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στο στομάχι και άλλα συμπτώματα σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν τα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, όπως τα μήλα, τα αχλάδια και τα αποξηραμένα φρούτα.

Εάν εμφανίζετε τακτικά ανεπιθύμητα συμπτώματα μετά την κατανάλωση φρούτων, μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε εάν έχετε δυσανεξία στη φρουκτόζη ή δυσαπορρόφηση. Τα άτομα με κληρονομική δυσανεξία στη φρουκτόζη θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα τρόφιμα ή τα ποτά που περιέχουν φρουκτόζη. Εάν έχετε δυσαπορρόφηση, η κατανάλωση τροφών με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη και ο περιορισμός της πρόσληψης φρουκτόζης μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τις κράμπες στο στομάχι μετά την κατανάλωση φρούτων.

Μερικές επιλογές χαμηλότερης φρουκτόζης που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν:

  • Αβοκάντο

  • Μπανάνες

  • Cranberries

  • Λεμόνια και λάιμ

  • Πορτοκάλια

  • Ανανάς

  • Φράουλες

Καταναλώνετε πάρα πολλές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Και τα φρούτα είναι μια κύρια πηγή, αν και ορισμένα φρούτα περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από άλλα. Οι επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες περιλαμβάνουν:

  • Μήλα με φλούδα

  • Μπανάνες

  • Μάγκο

  • Πορτοκάλια

  • Αχλάδια

  • Σμέουρα

  • Φράουλες

Ωστόσο, ενώ οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, η υπερβολική κατανάλωση τους, μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή συμπτώματα όπως εντερικά αέρια, φούσκωμα και κράμπες. Μια λύση για την πρόληψη των συμπτωμάτων, είναι να αυξήσετε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών. Η σταδιακή αύξηση των φυτικών ινών βοηθά το πεπτικό σας σύστημα να προσαρμοστεί καλύτερα, αποφεύγοντας έτσι τα δυσάρεστα συμπτώματα. Επίσης φροντίστε να ενυδατώνεστε, καθώς το να πίνετε άφθονο νερό μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των πεπτικών προβλημάτων από την αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών.

Jenny.Gr
pexels

Έχετε τροφική δυσανεξία

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να αισθάνεστε άβολα μετά την κατανάλωση φρούτων είναι ότι έχετε τροφική δυσανεξία. Πράγματι, τα άτομα με τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία δυσκολεύονται να αφομοιώσουν ορισμένα τρόφιμα ή χημικές ουσίες στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει σε χημικές ουσίες που ονομάζονται ισταμίνες, οι οποίες βρίσκονται φυσικά τρόφιμα, όπως οι μπανάνες και οι ανανάδες. Τα σημάδια μιας τροφικής δυσανεξίας περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια

  • Αέρια

  • Φούσκωμα

  • Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες

  • Ναυτία

  • Στομαχικές διαταραχές

  • Καούρα

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν φταίει ένα συγκεκριμένο τρόφιμο - ή σε αυτήν την περίπτωση, ένα φρούτο. Αντίθετα, μπορεί να έχετε δυσανεξία στα σάκχαρα των φρούτων, όπως η φρουκτόζη, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν έχετε συγκεκριμένη τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία. Τυπικά, μπορείτε να διαχειριστείτε συμπτώματα όπως τον πόνο στο στομάχι μετά την κατανάλωση φρούτων, μειώνοντας ή εξαλείφοντας την τροφή ενεργοποίησης από τη διατροφή σας.

Έχετε αλλεργία στα φρούτα

Αν και ασυνήθιστο, ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο αισθάνεστε άρρωστοι μετά την κατανάλωση φρούτων είναι ότι είστε αλλεργικοί. Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, μπορεί να προκαλέσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Κνησμός ή μυρμήγκιασμα στο στόμα

  • Κνίδωση ή έκζεμα

  • Πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου, της γλώσσας, του λαιμού ή άλλων μερών του σώματος

  • Κοιλιακός πόνος, διάρροια, ναυτία ή έμετος

  • Ζάλη ή λιποθυμία

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια τροφική αλλεργία δεν είναι το ίδιο πράγμα με μια τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία. Οι τροφικές δυσανεξίες τείνουν να οδηγούν σε πεπτικά προβλήματα, ενώ οι αλλεργικές αντιδράσεις συχνά έχουν περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα ή συμπτώματα που σχετίζονται με το δέρμα. Τα φρούτα συνδέονται επίσης με το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας, το οποίο είναι μια αντίδραση στη γύρη και όχι στο ίδιο το φρούτο. Αν και δεν προκαλεί πόνο στο στομάχι, μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα στο στόμα και στον λαιμό μετά την κατανάλωση φρούτων. Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση κατά την κατανάλωση φρούτων. Εάν ένα συγκεκριμένο φρούτο προκαλεί αλλεργική αντίδραση, η αποφυγή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων.

Προειδοποίηση: Τα άτομα με τροφική αλλεργία μπορεί να έχουν μια ακραία αλλεργική αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία, όπου ο λαιμός σας πρήζεται και περιορίζει την αναπνοή σας. Αναζητήστε αμέσως ιατρική φροντίδα εάν σας συμβεί αυτό.

Έχετε παλινδρόμηση οξέος

Εάν έχετε μια υποκείμενη πάθηση όπως η παλινδρόμηση οξέος - όταν το οξύ στο στομάχι σας διαρρέει πίσω στον οισοφάγο σας - ορισμένα φρούτα και άλλες τροφές μπορεί να οδηγήσουν σε επιβαρυντικά συμπτώματα. Τα άτομα με χρόνια παλινδρόμηση οξέος, που ονομάζεται επίσης γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή ΓΟΠΝ, μπορεί να εμφανίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα, ειδικά μετά την κατανάλωση όξινων, πικάντικων ή τηγανητών τροφών:

  • Καούρα

  • Παλινδρόμηση

  • Αίσθηση ότι το φαγητό πιάστηκε στο λαιμό σας

  • Βήχας

  • Πόνος στο στήθος

  • Δυσκολία στην κατάποση

  • Εμετός

  • Πονόλαιμος και βραχνάδα

Και μια κοινή αίσθηση που συνοδεύει την καούρα είναι - το μαντέψατε - ο πόνος στο στομάχι, σύμφωνα, που μπορεί να ευθύνεται για τις στομαχικές διαταραχές που σχετίζονται με τα φρούτα.

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα παλινδρόμησης ή χρειάζεστε βοήθεια για την καλύτερη διαχείριση της πάθησης. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που μειώνουν την οξύτητα ή να συστήσει την αποφυγή τροφών που προκαλούν πυροδότηση.

Φρούτα που καλό είναι να αποφεύγετε με ΓΟΠΝ

Τα φρούτα που επιδεινώνουν την παλινδρόμηση οξέος διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά τα όξινα φρούτα τείνουν να προκαλούν συμπτώματα. Ακολουθούν ορισμένα φρούτα που είναι καλό να αποφύγετε εάν έχετε ΓΟΠΝ:

  • Ντομάτες και τρόφιμα με βάση την ντομάτα

  • Λεμόνια

  • Λαίμ

  • Πορτοκάλια

  • Γκρέιπφρουτ

Έχετε τροφική δηλητηρίαση

Περιστασιακά, τα ωμά φρούτα μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια σαλμονέλας , που είναι μια κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων . Συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, πυρετός, έμετος και διάρροια μπορεί να ξεκινήσουν από έξι ώρες έως έξι ημέρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου φρούτου, επομένως δεν είναι πάντα εύκολο να πούμε από πού προήλθαν τα συμπτώματά σας.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης συνήθως υποχωρούν από μόνα τους. Εν τω μεταξύ, φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνετε λόγω εμετού και διάρροιας. Σκεφτείτε να προσθέσετε μερικούς ηλεκτρολύτες στο νερό σας εάν ανησυχείτε για την αφυδάτωση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.