Ο διαβήτης τύπου 2 αναπτύσσεται συνήθως σε ηλικία άνω των 40, αλλά τα τελευταία χρόνια το όριο ηλικίας αρχίζει να κατεβαίνει, εξαιτίας κυρίως του τρόπου ζωής. Όσοι έχουν διαβήτη 2 το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, αλλά ο οργανισμός δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Τα άτομα με αυτή τη μορφή διαβήτη έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, δηλαδή το πάγκρεας αναγκάζεται να παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη, με αποτέλεσμα μετά από λίγα χρόνια να εξαντλείται. Γι αυτό και κάποια στιγμή και οι διαβητικοί τύπου 2 ενδέχεται να μπουν σε ισνουλινοθεραπεία.
Όμως, όσο πιο σωστά διαχειρίζεστε τον τρόπο που ζείτε, τόσο πιο αργά θα αρχίσετε να κάνετε ενέσεις ινσουλίνης. Εάν όμως αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να μην είναι δικό σας λάθος. Ίσως να μην γνωρίζετε τα 4 λάθη για τα οποία κανείς δεν σας έχει πει.
Τα 4 πιο σημαντικά λάθη που κάνεετε όταν έχετε διαβήτη τύπου 2
Λάθος #1: Ακολουθείτε τα συμβατικά πρότυπα διατροφής
Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, πιθανότατα σας έχουν πει να τρώτε μικροσκοπικά γεύματα όλη την ημέρα. Αυτή η συμβουλή έχει στόχο να προσπαθήσει να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όμως δεν πετυχαίνει σε όλους. Οι περισσότεροι αναφέρουν απίστευτη λαχτάρα για πείνα με αυτή τη διατροφική στρατηγική. Και η λαχτάρα για πείνα οδηγεί σε αυξημένη όρεξη. Γι αυτό και το πιο σημαντικό είναι να ακολουθείτε ένα διατροφικό πρόγραμμα που λειτουργεί για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν τόσα πολλά διατροφικά σχέδια για τον διαβήτη τύπου 2, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνετε τι λειτουργεί για εσάς και τι όχι. Εάν λοιπόν νιώθετε συχνές λιγούρες και αυξημένη όρεξη, είναι πιθανό το διατροφικό σας πρόγραμμα να μην είναι για το σώμα σας. Συχνά, η πιο γρήγορη λύση είναι να δοκιμάσετε μια εξατομικευμένη, προσαρμοσμένη διατροφή.
Λάθος #2: Κόβετε τους υδατάνθρακες
Πολλοί λεγόμενοι ειδικοί υγείας λένε στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να κόψουν όσο το δυνατόν περισσότερες λευκές τροφές. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή είναι μια απλοϊκή προσέγγιση που σπάνια λειτουργεί, γιατί όσοι σταματάνε να τα καταναλώνουν υδατάνθρακες βλέπουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους να μη βελτιώνονται. Αυτό συμβαίνει επειδή, όταν πρόκειται για τον διαβήτη, σημασία έχει η συνολική περιεκτικότητα των γευμάτων σας σε υδατάνθρακες.
Είναι λοιπόν σημαντικό να συνεργαστείτε με τον διατροφολόγο σας για να αναπτύξετε έναν εφικτό ημερήσιο στόχο υδατανθράκων, έτσι ώστε να διατηρείτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας σταθερά, ενώ θα απολαμβάνετε τα φαγητά που αγαπάτε.
Λάθος #3: Κάνετε υπερβολική ή λάθος άσκηση
Η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα να παραμείνει σε φόρμα και να είναι υγιές. Επίσης μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιή τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης και γλυκόζης στο αίμα. Όμως καλό είναι να είστε προσεκτικοί εάν έχετε διαβήτη, για να μην επιδεινώσετε τα συμπτώματα. Για παράδειγμα είναι καλό να αποφεύγετε τη σωματική δραστηριότητα εάν τα επίπεδα γλυκόζης είναι 250 χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο ή μεγαλύτερα. Ομοίως, εάν τα επίπεδα γλυκόζης είναι κάτω από 100 mg/dL, συνιστάται να καταναλώσετε ένα σνακ πριν από την άσκηση – μια φέτα του τοστ με φυστικοβούτυρο ή γιαούρτι είναι μια καλή επιλογή. Ο καλύτερος τρόπος για να έχετε αποτελέσματα είναι να ενσωματώσετε την άσκηση σταδιακά, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης του διαβήτη.
Λάθος #4: Αποφεύγετε το λίπος
Όλοι έχουμε λίγο λίπος που θέλουμε να χάσουμε, αλλά το λίπος δεν σημαίνει απαραίτητα «κακό» όταν πρόκειται για το φαγητό. Στην πραγματικότητα, παρά τα όσα μπορεί να πιστεύετε, η κατανάλωση λίπους είναι απαραίτητη για την υγεία σας. Το κόλπο είναι να ξέρετε τι λίπη να τρώτε. Τα «καλά λιπαρά» – αυτά που βρίσκονται σε τροφές όπως το αβοκάντο, τα αυγά, οι ξηροί καρποί και τα ψάρια – μπορούν να διαδραματίσουν πολύ θετικό ρόλο στη διαχείριση των επιπτώσεων του διαβήτη τύπου 2.
Πού να βρείτε αξιόπιστες πληροφορίες για τον διαβήτη
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν πολλές πληροφορίες. Ωστόσο, πρέπει να υπάρχουν διασφαλίσεις για την αποφυγή παραπληροφόρησης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαχείριση μιας κατάστασης υγείας όπως ο διαβήτης. Ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο δεν ισχύει για όλους—ιδιαίτερα όσο αφορά τη διατροφή και τη διαχείριση του διαβήτη. Η διαχείριση του διαβήτη δεν είναι μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, αλλά είναι πολύ εξατομικευμένη.
Προτείνω λοιπόν να βρίσκετε αξιόπιστες πηγές στο διαδίκτυο—σκεφτείτε τους γιατρούς ή τους διαιτολόγους που ειδικεύονται στον διαβήτη, κυβερνητικούς οργανισμούς υγείας ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που επικεντρώνονται στον διαβήτη. Η λήψη μέτρων για τη βελτίωση της υγείας σας δεν θα πρέπει να είναι αγχωτική. Εάν αισθάνεστε ότι πιέζεστε, τότε κάντε ένα βήμα πίσω. Οι αλλαγές είναι σημαντικό να είναι χαλαρές, μικρές και σταδιακές, ώστε να είναι διαχειρίσιμες και βιώσιμες.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.