WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ελκώδης κολίτιδα: Ποια λαχανικά να τρως και ποια να αποφεύγεις


Τζουλιάννα Καρνέζη

20 Ιανουαρίου 2025

Ελκώδης κολίτιδα: Ποια λαχανικά να τρως και ποια να αποφεύγεις
unsplash
Εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα μπορεί να είστε σε θέση να ανεχτείτε ορισμένα λαχανικά, ενώ μπορεί κάποια άλλα να σας πειράζουν.

Η ελκώδης κολίτιδα (UC) είναι ένας χρόνιος τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Η ακριβής αιτιολογία δεν είναι γνωστή. Η τρέχουσα θεώρηση είναι πως παρουσιάζεται σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση και αφορά μια έντονη διέγερση του ανοσολογικού συστήματος, πιθανόν ενάντια στη μικροβιακή χλωρίδας του παχέος εντέρου.

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην ελκώδη κολίτιδα, και αυτό γιατί ορισμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων, ενώ η κατανάλωση άλλα μπορεί να βοηθήσουν το σώμα σας να παραμείνει σε ύφεση. Για παράδειγμα ορισμένα λαχανικά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας. Έτσι εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα απλά συνεχίστε την ανάγνωση.

Γενικά η τάση κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης είναι να περιορίσουμε τα λαχανικά για να βοηθήσουμε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, ενώ ο περιορισμός ορισμένων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων, ο υπερβολικός περιορισμός μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Και αυτές οι ελλείψεις μπορεί να σας θέσουν σε κίνδυνο επιπλοκών όπως δυσαπορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, απώλεια βάρους, οστεοπόρωση και αναιμία. Το Ίδρυμα της Crohn και της Κολίτιδας (CCF) συνιστά, κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης, να τρώτε λαχανικά που να είναι:

  • Μαγειρεμένα ή στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν
  • Κονσερβοποιημένα
  • Ξεφλουδισμένα
  • Χυμούς ή σούπες

Τα μαγειρεμένα λαχανικά που μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης περιλαμβάνουν :

  • Καρότα
  • Πατάτες
  • Φασολάκια
  • ΠαστινάκΙ
  • Γογγύλια
  • Μελιτζάνα
  • Κολοκύθι

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε να τρώτε τη φλούδα των λαχανικών, επειδή είναι συνήθως πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Αυτό είναι ένα είδος φυτικών ινών που είναι πιο δύσκολο να χωνέψετε, σε σχέση με τις διαλυτές ίνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διαλύονται στο νερό και ως εκ τούτου μπορεί να αυξήσουν τον όγκο, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα των κενώσεων σας. Τα ωμά λαχανικά είναι επίσης πιο δύσκολα στην πέψη και μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως κοιλιακό φούσκωμα και αέρια.

Jenny.Gr
pexels

Κατά τη διάρκεια της ύφεσης

Μια μελέτη υποδηλώνει ότι οι επαγγελματίες υγείας και τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα έχουν μερικές φορές αντικρουόμενες ιδέες σχετικά με το ρόλο της διατροφής. Σε αυτή τη μελέτη, το 71% των συμμετεχόντων με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ανέφεραν ότι η διατροφή επηρέασε την κατάστασή τους. Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας ανέφεραν επίσης ότι η διατροφή είχε ρόλο στην φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Ωστόσο, το 61% των συμμετεχόντων θεώρησε ότι οι γιατροί τους δεν αναγνώρισαν το ρόλο της διατροφής στην κατάστασή τους. Και μόνο το 26% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι έλαβε διατροφικές συμβουλές.

Το CCF συνιστά να προσθέτετε σταδιακά περισσότερα λαχανικά στη διατροφή σας κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Επίσης τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι καλό να αποφεύγονται μόνο κατά τη διάρκεια έξαρσης. Γενικά μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί πραγματικά να βοηθήσει το σώμα σας να διατηρήσει την ύφεση.

Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Γράψτε τι τρώτε και πώς νιώθετε μετά. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τις τροφές που προκαλούν έξαρση. Στη συνέχεια, μπορείτε να μοιραστείτε το ημερολόγιο διατροφής σας με τον γιατρό σας, ώστε να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διατροφή σας. Μέχρι να υπάρξουν σαφείς και συνεπείς οδηγίες για μια δίαιτα ύφεσης για την ελκώδη κολίτιδα, είναι καλύτερο να εστιάσετε στη διατήρηση μιας ποικιλόμορφης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής.

Λαχανικά προς αποφυγή

Ορισμένα είδη λαχανικών, όπως τα σταυρανθή και αυτά με σπόρους, περιέχουν αδιάλυτες φυτικές ίνες και έχουν σκληρούς μίσχους. Αυτά μπορεί να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σας σύστημα και να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως αέρια, φούσκωμα και κοιλιακό άλγος. Τα λαχανικά που είναι καλό να αποφεύγετε μπορεί να περιλαμβάνουν :

  • Μπρόκολο
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Κουνουπίδι
  • Αρακάς
  • Καλαμπόκι
  • Λάχανο
  • Ωμά κρεμμύδια και σκόρδο
  • Πιπεριές

Τέλος είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορεί να πυροδοτήσουν εξάρσεις, καμία ουσιαστική έρευνα δεν υποστηρίζει την ιδέα ότι οι διατροφικοί περιορισμοί μπορούν να διατηρήσουν την ύφεση ή να αποτρέψουν μια υποτροπή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.