WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τρόποι για να προστατέψεις τον εγκέφαλό σου κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Ιανουαρίου 2025

5 τρόποι για να προστατέψεις τον εγκέφαλό σου κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση
Freepik
Δείτε πώς να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αλλά και μετά.

Εάν διανύετε εμμηνόπαυση , πιθανότατα γνωρίζετε καλά τις σωματικές αλλαγές που μπορεί να επιφέρει αυτή η περίοδος της ζωής. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων σας πέφτουν, το βάρος, η διάθεσή σας, οι συνήθειες ύπνου, ακόμη και η γνωστική σας λειτουργία μπορεί επίσης να αλλάξουν. Και ενώ η ομίχλη του εγκεφάλου είναι συνήθως το πιο συχνά αναφερόμενο γνωστικό σύμπτωμα, η εμμηνόπαυση και τα προβλήματα υγείας του εγκεφάλου μπορεί να έχουν μια ακόμη βαθύτερη και επιδραστική σχέση.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Menopause , το περιοδικό του The Menopause Society, βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ των σοβαρών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης (συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων και της κατάθλιψης ) και της γνωστικής λειτουργίας σε μετεμμηνοπαυσιακά άτομα. Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν στην απεικόνιση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ των ορμονικών, του τρόπου ζωής και άλλων παραγόντων που εμπλέκονται στην υγεία του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της εμμηνόπαυσης και της υγείας του εγκεφάλου και πώς να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε φόρμα κατά την εμμηνόπαυση και μετά.

5 τρόποι για να προστατέψετε τον εγκέφαλό σας κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση

Ενώ οι υποκείμενοι μηχανισμοί που συνδέουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τη γνωστική λειτουργία δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί, υπάρχουν μερικά καλά νέα εδώ. Η μελέτη για την εμμηνόπαυση πρότεινε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε τη φυσική κατάσταση του εγκεφάλου κατά την εμμηνόπαυση, αλλά και μετά. Όλα τα πράγματα για τα οποία λέμε ότι είναι καλά για την υγεία της καρδιάς είναι επίσης καλά για την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά τα ίδια αγγεία που είναι σημαντικά για την καρδιά σας είναι σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου σας. Τούτου λεχθέντος, εδώ είναι πέντε αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη ρουτίνα σας για να την υγεία του εγκεφάλου.

Κάντε επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής

Δεν πρέπει να σας εκπλήσσει το γεγονός ότι η φροντίδα του σώματός σας στο σύνολό του θα βοηθήσει και τον εγκέφαλό σας. Αυτό περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, την καθημερινή άσκηση, τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας και τη διασφάλιση ότι πράγματα όπως η αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης είναι όλα σε ένα υγιές εύρος — κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το αγγειοκινητικό σας σύστημα ( ένα μέρος του νευρικού σας συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε εξάψεις στην εμμηνόπαυση όταν δεν είναι ισορροπημένο) σταθερό. Όλα αυτά συμβάλλουν στη συνολική ευεξία - συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης λειτουργίας του εγκεφάλου κατά την εμμηνόπαυση.

Μειώστε το άγχος

Για πολλές γυναίκες, η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια περίοδος τόσο προσωπικών όσο και ορμονικών μεταπτώσεων. Προσπαθήστε να μειώσετε το ψυχικό σας φορτίο εξασκώντας τεχνικές ανακούφισης από το στρες. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια πρακτική ενσυνειδητότητας , διαλογισμό ή ακόμα και μια γρήγορη συνεδρία γιόγκα. Αυτές οι δραστηριότητες είναι επιστημονικά αποδεδειγμένες ότι είναι αποτελεσματικές μέθοδοι για τον μετριασμό των επιπτώσεων του στρες.

Jenny.Gr
Freepik

Προσπαθήστε να μάθετε νέα πράγματα

Οι συγγραφείς της μελέτης για την εμμηνόπαυση διαπίστωσαν ότι η εκμάθηση νέων πραγμάτων είναι ένας προστατευτικός παράγοντας όταν πρόκειται για την αποφυγή γνωστικών προβλημάτων μετά την εμμηνόπαυση. Αυτό ξεπερνά το να ανοίξετε ένα βιβλίο όπως κάνατε στο σχολείο. Το να παραμένετε ενεργές και συντονισμένες με τον κόσμο γύρω σας μπορεί να προσφέρει ώθηση στον εγκέφαλο σας, επίσης – ειδικά για τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Με άλλα λόγια, τονώστε τον εγκέφαλό σας και δοκιμάστε νέα πράγματα. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή οργάνου, να παρακολουθήσετε ένα μάθημα τέχνης ή να ξεκινήσετε ένα άλλο χόμπι που πάντα θέλατε να δοκιμάσετε.

Κοιμηθείτε καλά

Ο ύπνος σας προσφέρει μια αναζωογονητική ανανέωση κάθε βράδυ. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό και ποιοτικό ύπνο, κινδυνεύετε μακροπρόθεσμα με μια σειρά από πιθανές νευρολογικές επιπλοκές - συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της γνωστικής έκπτωσης. Εάν η ρουτίνα της υγιεινής του ύπνου σας χρειάζεται βοήθεια, τώρα είναι η ώρα να την αντιμετωπίσετε, για χάρη του εγκεφάλου σας. Η σύσταση είναι να κοιμάστε από 7 έως 9 ώρες τη νύχτα .

Δοκιμάστε την ορμονοθεραπεία

Τελευταίο, αλλά σίγουρα όχι λιγότερο σημαντικό, υπάρχει η ορμονοθεραπεία που πρέπει να εξετάσετε - η οποία είναι συχνά συμπληρωματικό οιστρογόνο που έρχεται με τη μορφή χαπιών, επιθεμάτων, κρεμών ή σπρέι. Ενώ η μελέτη στην εμμηνόπαυση δεν προσδιόρισε εάν η θεραπεία των εξάψεων με ορμονοθεραπεία θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας αργότερα στη ζωή, οι ειδικοί λένε ότι αξίζει να την εξετάσετε εάν τα συμπτώματα επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητά σας. Αν και η ορμονοθεραπεία μπορεί να μην είναι ιδανική για όλες, ρωτήστε τον γιατρό σας να δει εάν είναι κατάλληλη για εσάς.

Πότε να επισκεφτείτε έναν ειδικό

Η γνωστική έκπτωση μπορεί να επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, αν και μερικοί άνθρωποι είναι απλώς πιο γενετικά προδιατεθειμένοι σε πράγματα όπως η άνοια ή η απώλεια μνήμης, ανεξάρτητα από την κατάσταση της εμμηνόπαυσης. Ανεξάρτητα από το ποια είναι η βασική αιτία, αξίζει να αναφέρετε ζητήματα όπως η κακή συγκέντρωση, η μνήμη ή η χαμηλή διάθεση στον γιατρό σας, ώστε να λάβετε τη σωστή θεραπεία.

Επίσης, η εμμηνόπαυση είναι μια εξαιρετική περίοδος για να κάνετε έναν απολογισμό της γενικής σας υγείας και να κάνετε ορισμένες προσαρμογές εάν χρειαστεί. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να συζητήσετε τα συμπτώματα όπως οι εξάψεις και να καταλήξετε σε ένα σχέδιο που λειτουργεί για εσάς και τους στόχους υγείας σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.