WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να αποκομίσεις τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας και να αποφύγεις την έκθεση σε βαρέα μέταλλα


Τζουλιάννα Καρνέζη

2 Φεβρουαρίου 2025

Πώς να αποκομίσεις τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας και να αποφύγεις την έκθεση σε βαρέα μέταλλα
Pexels
Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε το ζήτημα που αφορά τα βαρέα μέταλλα στη σοκολάτα, συγκεκριμένα τον μόλυβδο και το κάδμιο στη μαύρη σοκολάτα, ως απάντηση σε ένα άρθρο του Consumer Reports.

Είναι γεγονός πως δαπανώνται δισεκατομμύρια ετησίως σε όλο τον κόσμο για τη σοκολάτα. Με τόσο μεγάλη κατανάλωση σε εξέλιξη, είναι σημαντικό να κάνετε πιο έξυπνες επιλογές σχετικά με τα είδη που καταναλώνετε, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας λιχουδιές και να επωφεληθείτε από όλα τα οφέλη για την υγεία της μαύρης σοκολάτας.

Αν και ορισμένοι τύποι περιέχουν αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες , είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν δημιουργούνται όλες οι σοκολάτες με τον ίδιο τρόπο. Τα πιθανά προνόμια της επεξεργασμένης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι ελάχιστα έως καθόλου, αλλά αυτά μιας υψηλής ποιότητας μαύρης σοκολάτας είναι πολλά και αρκετά εντυπωσιακά.

Στην πραγματικότητα, δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικό να προσέχετε πραγματικά τη μαύρη σοκολάτα που αγοράζετε και τρώτε, λαμβάνοντας υπόψη μια ανάλυση του Consumer Reports του 2024 που διαπίστωσε ότι 23 από τις 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας που εξέτασαν οι ερευνητές βρέθηκαν θετικές σε ανησυχητικά επίπεδα βαρέων μετάλλων, ενώ και οι 28 είχαν τουλάχιστον ίχνη μολύβδου και καδμίου.

Είναι λοιπόν η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας υγιεινή ή επιβλαβής; Αποδεικνύεται ότι η μαύρη σοκολάτα είναι τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και σίδηρο, αλλά μπορεί επίσης να περιέχει επιβλαβή βαρέα μέταλλα.

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Προστασία από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ασθένειες

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας είναι η ικανότητά της να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι επιβλαβείς ενώσεις που δημιουργούνται από κυτταρικές διεργασίες στο σώμα και μπορούν να συμβάλουν σε φλεγμονές και χρόνιες ασθένειες. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ενώσεις που πιστεύεται ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το σώμα από βλάβες και ασθένειες.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών και των πολυφαινολών. Το κακάο, συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή που είναι ακόμη μεγαλύτερη από το κρασί και το τσάι. Επομένως, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό σε κακάο, τόσο πιο πολλά αντιοξειδωτικά θα παίρνετε.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Οι φλαβανόλες είναι ο κύριος τύπος φλαβονοειδών που βρίσκεται στη σοκολάτα. Σύμφωνα με την Cleveland Clinic, έρευνα έχει δείξει ότι οι φλαβανόλες έχουν θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά καθώς και στον εγκέφαλο, μειώνοντας έτσι τον συνολικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτές οι φλαβανόλες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της πήξης των αιμοπεταλίων, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cardiology είχε συμμετέχοντες να καταναλώνουν είτε μια ημερήσια δόση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε φλαβονοειδή, είτε λευκής σοκολάτας χωρίς φλαβονοειδή για δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών βελτίωσε σημαντικά την κυκλοφορία στους ενήλικες, ενώ η λευκή σοκολάτα δεν είχε θετικό αντίκτυπο στην υγεία.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 παρακολούθησε την υγεία πάνω από 20.000 ανθρώπων για 11 χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαύρης σοκολάτας συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Καλύτερη γνωστική λειτουργία

Κάποιες έρευνες έχουν προτείνει ότι η πλούσια σε φλαβονόλη μαύρη σοκολάτα θα μπορούσε να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη θεραπεία γνωστικών καταστάσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. Επίσης μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition σημείωσε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή - όπως η σοκολάτα και το τσάι - συνδέθηκε με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιωμένη γνωστική απόδοση. Αυτά τα αποτελέσματα βρέθηκαν επίσης και σε μια μελέτη του 2022 που αποκάλυψε ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης, οδηγώντας σε βελτιώσεις στην υγεία του εγκεφάλου και σε διάφορες γνωστικές λειτουργίες καθώς και στην ποιότητα ζωής.

Jenny.Gr
pexels

Προστατεύει την υγεία του δέρματος

Ένα από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για το δέρμα αποδίδεται στη φλαβονόλη που περιέχει και στην ικανότητά της να προστατεύει από τις βλάβες από τον ήλιο. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη από το Λονδίνο διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης που προκαλείται από το υπεριώδες φως. Εν τω μεταξύ, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί επίσης να μειώσει την τραχύτητα του δέρματος, να ενισχύσει την ενυδάτωση και να βελτιώσει τη ροή του αίματος στο δέρμα.

Μειώνει το άγχος

Μια μελέτη του Ιουνίου 2022 που δημοσιεύτηκε στο Nutritional Neuroscience αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας στο στρες μεταξύ των αρουραίων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα διατροφικά μοτίβα, συμπεριλαμβανομένης της μαύρης σοκολάτας, ανέτρεψαν την επιβλαβή επίδραση του χρόνιου στρες. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με την επίδραση της σοκολάτας στο στρες στους ανθρώπους, αυτή η μελέτη δείχνει ότι μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του εγκεφάλου να αντιμετωπίζει το χρόνιο στρες. Άλλες μελέτες έχουν επίσης προσφέρει παρόμοια ευρήματα. Για παράδειγμα, μια ελεγχόμενη κλινική μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας για δύο εβδομάδες φαινόταν να μειώνει το αντιληπτό άγχος στις γυναίκες. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η μαύρη σοκολάτα θεωρείται ένα χαρούμενο φαγητό .

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Παρά τα πολλά οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία, υπάρχουν και αρκετές παρενέργειες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Συγκεκριμένα, η σοκολάτα έχει συνδεθεί με:

  • Αύξηση βάρους
  • Αέρια και φούσκωμα
  • Πονοκεφάλους
  • Διαταραχές ύπνου
  • Αλλαγές διάθεσης
  • Δυσκοιλιότητα
  • Νευρικότητα

Επίσης υπάρχει η ανάλυση των Consumer Reports που έδειξε ότι πολλές δημοφιλείς μάρκες μαύρης σοκολάτας περιέχουν βαρέα μέταλλα . Σε αυτήν την αναφορά, η CR εξέτασε 28 μπάρες σοκολάτας από διάφορες μάρκες. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η κατανάλωση 30 γραμμαρίων την ημέρα από αυτές τις μάρκες θα έβαζε έναν ενήλικα σε ένα επίπεδο που οι αρχές δημόσιας υγείας και οι ειδικοί της CR λένε ότι μπορεί να είναι επιβλαβές, λόγω των βαρέων μετάλλων.

Η τακτική έκθεση σε βαρέα μέταλλα μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ανάπτυξης και να έχει περισσότερες αρνητικές παρενέργειες. Όπως επεσήμανε η CR , η συχνή έκθεση σε μόλυβδο σε ενήλικες, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα του νευρικού συστήματος, υπέρταση, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, νεφρική βλάβη και αναπαραγωγικά προβλήματα.

Τι σημαίνει λοιπόν όλο αυτό;

Η μαύρη σοκολάτα συνιστάται συχνά για την περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή και τα οφέλη για την υγεία, τα τελευταία εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη υποστηριχθεί από βιβλιογραφία υψηλής ποιότητας σύμφωνα με μια συστηματική ανασκόπηση του 2021. Υπάρχει όντως υψηλότερη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα στη μαύρη σοκολάτα, λόγω του υψηλότερου ποσοστού κακάο σε πιο μαύρες μορφές σοκολάτας. Όμως αυτά τα επίπεδα είναι εντός της συνιστώμεης ποσότητας από τον FDA και των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ είναι μερικές προτάσεις:

  • Δεν υπάρχει ανάγκη να δαιμονοποιούνται συγκεκριμένα τρόφιμα και όλα τα τρόφιμα μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή
  • Εάν ένα άτομο δεν τρώει ήδη μαύρη σοκολάτα, δεν χρειάζεται να τη προσθέσει στη διατροφή του για οφέλη της στην υγεία, καθώς τα στοιχεία είναι ακόμη ασαφή.
  • Όπως και με πολλά άλλα προϊόντα διατροφής που μπορεί να είναι μολυσμένα με βαρέα μέταλλα, η μετριοπάθεια είναι το κλειδί.
  • Οι έγκυες και τα μικρά παιδιά μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν τη μαύρη σοκολάτα με υψηλό ποσοστό κακάο ή να την καταναλώσουν σε μικρές ποσότητες, όπως 1 τετραγωνάκι ή λιγότερο την ημέρα.

Για εκείνους που ανησυχούν υπερβολικά για τους ρύπους βαρέων μετάλλων στην αγαπημένη τους μαύρη σοκολάτα, μπορούν να επιλέξουν να τρώνε τις μάρκες που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε μόλυβδο και κάδμιο από το άρθρο Αναφορές Καταναλωτών ή να επιλέξουν να τρώνε μια μεγάλη ποικιλία επωνυμιών με διαφορετική περιεκτικότητα σε κακάο. Μπορείτε επίσης να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή από διάφορες πηγές.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.