WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τροφική δυσανεξία: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και και πώς αντιμετωπίζεται


Τζουλιάννα Καρνέζη

26 Ιανουαρίου 2025

Τροφική δυσανεξία: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες και και πώς αντιμετωπίζεται
unsplash
Η τροφική δυσανεξία είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη ενέργεια που αντιμετωπίζετε μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Η τροφική δυσανεξία είναι διαφορετική από μια τροφική αλλεργία, καθώς δεν αφορά το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά την αδυναμία του πεπτικού συστήματος να επεξεργαστεί σωστά ορισμένα συστατικά ενός τροφίμου. Οι συνήθεις διατροφικοί ένοχοι είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το σιτάρι, οι ξηροί καρποί και η μαγιά. Παρακάτω είναι μερικές από τις σωματικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι δυσανεξίες.

Οι επιπτώσεις της τροφικής δυσανεξίας

Γαστρεντερικά συμπτώματα

Οι τροφικές δυσανεξίες συχνά οδηγούν σε γαστρεντερική δυσφορία και συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος, κράμπες και διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να εμφανιστούν λίγο μετά την κατανάλωση της προβληματικής τροφής.

Ναυτία και έμετος

Μερικά άτομα με τροφική δυσανεξία μπορεί να εμφανίσουν ναυτία και έμετο, ιδιαίτερα εάν καταναλώνουν σημαντική ποσότητα συγκεκριμένου τροφίμου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πεπτική δυσφορία και δυσφορία.

Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας ή της δυσκοιλιότητας . Αυτές οι αλλαγές συχνά συνδέονται με τη δυσκολία του οργανισμού στην επεξεργασία συγκεκριμένων συστατικών των τροφίμων.

Δυσαπορρόφηση

Σε περιπτώσεις τροφικής δυσανεξίας, το πεπτικό σύστημα μπορεί να δυσκολεύεται να απορροφήσει σωστά ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε βασικές βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας σε μια σειρά από προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου.

Φλεγμονή

Η χρόνια έκθεση σε τρόφιμα στα οποία ένα άτομο έχει δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή χαμηλού επιπέδου στον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε συνεχιζόμενη πεπτική δυσφορία και μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην υγεία. Η παρατεταμένη φλεγμονή χαμηλού επιπέδου στην εντερική οδό σχετίζεται με διάφορες ανησυχίες για την υγεία. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταστάσεων όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σύνδρομο διαρροής εντέρου όπου υπάρχει αυξημένη διαπερατότητα στα έντερα.

Κόπωση και γενική δυσφορία

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα που σχετίζονται με την τροφική δυσανεξία μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση και γενική δυσφορία. Το σώμα μπορεί να εκτρέψει ενέργεια και πόρους για να αντιμετωπίσει τα πεπτικά προβλήματα, αφήνοντας ένα άτομο να αισθάνεται κουρασμένο και αδιαθεσία.

Δερματικές παθήσεις και αλλεργικές αντιδράσεις

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί να εκδηλωθούν ως δερματικές παθήσεις, όπως κνίδωση ή έκζεμα. Αυτές οι αντιδράσεις είναι συχνά το αποτέλεσμα της προσπάθειας του οργανισμού να αποβάλει τις προβληματικές ουσίες.

Διάθεση και γνωστικές επιδράσεις

Μερικά άτομα με τροφική δυσανεξία αναφέρουν εναλλαγές στη διάθεση, ευερεθιστότητα και γνωστικά συμπτώματα όπως ομίχλη του εγκεφάλου ή δυσκολία συγκέντρωσης. Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να σχετίζονται με τη φλεγμονώδη απόκριση του σώματος ή με διαταραχές στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Jenny.Gr
pexels

Οι τροφικές δυσανεξίες μπορεί να προκληθούν από διάφορους λόγους, όπως ενδεικτικά

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια κοινή γαστρεντερική διαταραχή που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το IBS μπορεί να είναι άβολο στη ζωή και μπορεί να προκληθεί από συγκεκριμένη πρόσληψη τροφής. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους IBS τείνουν να επιδεινώνονται με την πρόσληψη ορισμένων τροφών.

Για μερικούς, μια δίαιτα εξάλειψης μπορεί να βοηθήσει να καθοριστεί εάν ορισμένα τρόφιμα επιδεινώνουν τα συμπτώματα του IBS. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε IBS και αναρωτιέστε εάν ορισμένες τροφές επιδεινώνουν τα γαστρικά σας συμπτώματα, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μια διαισθητική προσέγγιση, καθώς το IBS είναι απίστευτα εξατομικευμένο. Έτσι, εάν αισθάνεστε ανακούφιση από τον περιορισμό της πρόσληψης γαλακτοκομικών, είναι πιθανό να είναι χρήσιμο να το κάνετε, είτε έχετε πραγματική δυσανεξία στα γαλακτοκομικά είτε όχι.

Στρες και υγεία του εντέρου

Η ψυχολογική ευεξία μπορεί να επηρεάσει τη γενική υγεία και την κατάσταση του πεπτικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση εάν κάποιος έχει τροφικές δυσανεξίες, όταν, στην πραγματικότητα, η ψυχολογική δυσφορία και/ή το στρες μπορεί να είναι ο ένοχος της επιδείνωσης των στομαχικών προβλημάτων.

Επιπλέον, εάν κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν τροφική δυσανεξία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα προσοχής ή γενικό άγχος σχετικά με την πρόσληψη τροφής, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, εάν ανησυχείτε για την κατανάλωση πολλών τροφών όπως η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά λόγω τροφικής δυσανεξίας, μπορεί να είναι πιο αγχωτικό να δειπνήσετε έξω, επιδεινώνοντας επίσης τα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Γενετική

Στην έρευνα γύρω από τις τροφικές δυσανεξίες και τη γενετική, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να ανακαλυφθούν. Υπάρχει κάποια έρευνα γύρω από τις τροφικές αλλεργίες και τη γενετική. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι τροφικές δυσανεξίες συνδέονται γενετικά. Γενικά, εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα τροφικής δυσανεξίας, μπορεί να είναι χρήσιμο να εξετάσετε τι συμβαίνει γενετικά. Για παράδειγμα, εάν οι γονείς σας έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και παρατηρείτε επίσης συμπτώματα δυσφορίας μετά την κατανάλωση λακτόζης, μπορεί να υπάρχει γενετική σύνδεση με την ανεπάρκεια του ενζύμου λακτάσης στην οικογένεια. Επειδή αυτή η σχέση εξακολουθεί να αμφισβητείται, γενικά συνιστάται να εξετάζετε τις τροφικές δυσανεξίες στο πλαίσιο των συγκεκριμένων συμπτωμάτων σας και της πρόσληψης τροφής.

Τροφές που συνδέονται συνήθως με τροφικές δυσανεξίες

Μερικά από τα πιο κοινά τρόφιμα που σχετίζονται με τροφικές δυσανεξίες περιλαμβάνουν:

  • Τρόφιμα υψηλής ζύμωσης, ολιγο-, δι-, μονοσακχαρίτες και πολυόλες
  • Σιτάρι
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη (αυτές είναι τροφές όπως το λουκάνικο, ο τόνος, το τυρί, η μελιτζάνα, το αβοκάντο και το ξύδι)
  • Τρόφιμα με φυσικές ή πρόσθετες χημικές ουσίες (αυτές είναι τροφές όπως τυρί, σοκολάτα, μπανάνα, ντομάτα, μήλο, έλαια, ζελέ και αναψυκτικά)

Επειδή οι τροφικές δυσανεξίες και τα σχετικά συμπτώματα είναι ιδιαίτερα εξατομικευμένα, είναι καλύτερο να συνεργαστείτε με μια ομάδα ειδικευμένων επαγγελματιών για να καταλάβετε ποια επόμενα βήματα είναι πιο κατάλληλα για εσάς.

Διαχείριση και πρόληψη των συμπτωμάτων τροφικής δυσανεξίας

Τελικά, η διαχείριση και η πρόληψη των τροφικών δυσανεξιών θα πρέπει να επιτευχθεί με τη βοήθεια μιας ομάδας ειδικευμένων. Συχνά, η χρήση στρατηγικών διαίτων αποβολής μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε τα συμπτώματα χωρίς πολύ κόπο. Εάν αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, μπορεί να χρησιμοποιηθούν περισσότερες δοκιμές για να προσδιοριστεί περαιτέρω ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη πορεία δράσης. Επειδή οι δυσανεξίες διαφέρουν από τις αλλεργίες, πρέπει να είστε σε θέση να διαχειριστείτε τα συμπτώματα, αλλά τα συμπτώματα της τροφικής δυσανεξίας δεν θέτουν απειλητικούς για τη ζωή κινδύνους για τη γενική σας ευεξία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.