WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς η κατανάλωση περισσότερου κόκκινου κρέατος επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Φεβρουαρίου 2025

Πώς η κατανάλωση περισσότερου κόκκινου κρέατος επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου σου
unsplash
Οι κίνδυνοι γνωστικής εξασθένησης και άνοιας μπορεί να είναι υψηλότεροι για τα άτομα που τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας - ειδικά επεξεργασμένα προϊόντα.

Εάν απολαμβάνετε τακτικά να τρώτε κόκκινο κρέας - ιδιαίτερα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως μπέικον, λουκάνικο, χοτ ντογκ - οι πιθανότητες να εμφανίσετε διανοητική εξασθένιση είναι σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε μικρότερες ποσότητες κόκκινου κρέατος, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Neurology, το περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Τα ευρήματα της μελέτης μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία ότι η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ειδικά η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και κίνδυνο άνοιας. Επιπλέον, υπογραμμίζουν τα οφέλη της αντικατάστασης του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις, όπως ξηρούς καρπούς και όσπρια, για την υποστήριξη της γνωστικής υγείας.

Η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας

Για τη μέτρηση του κινδύνου άνοιας από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η ερευνητές παρακολούθησαν περίπου 134.000 άτομα για έως και 43 χρόνια. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο ηλικίας 49 ετών και δεν είχαν άνοια όταν ξεκίνησε η έρευνα. Συμπλήρωναν ένα ημερολόγιο τροφίμων κάθε δύο με τέσσερα χρόνια, αναφέροντας τι έτρωγαν και πόσο συχνά. Μέχρι το τέλος της μελέτης, 11.173 (8,3 τοις εκατό) είχαν αναπτύξει άνοια.

Ως επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα ορίστηκαν προϊόντα όπως το μπέικον, τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα, το σαλάμι, ενώ ως μη επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα ορίστηκαν το βοδινό, το χοιρινό, το αρνί και το χάμπουργκερ. Για την ανάλυση του επεξεργασμένου κρέατος, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.

Κατά μέσο όρο, η ομάδα χαμηλής κατανάλωσης έτρωγε λιγότερο από το ένα δέκατο της μερίδας την ημέρα (ή περίπου τρεις μερίδες το μήνα), η μεσαία ομάδα έτρωγε το ένα δέκατο έως λιγότερο από το ένα τέταρτο της μερίδας την ημέρα και η ομάδα υψηλής κατανάλωσης έτρωγε το ένα τέταρτο ή περισσότερες μερίδες την ημέρα (ή περίπου δύο μερίδες τουλάχιστον την εβδομάδα). Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν το πιο επεξεργασμένο κρέας είχαν 13 τοις εκατό μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας χαμηλής κατανάλωσης.

Για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο άνοιας σε σχέση με το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, οι ερευνητές συνέκριναν άτομα που έτρωγαν κατά μέσο όρο λιγότερο από μισή μερίδα την ημέρα με αυτά που έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες την ημέρα. Δεν βρήκαν διαφορά στον κίνδυνο άνοιας.

Γιατί το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον εγκέφαλο;

Η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά στα κόκκινα κρέατα - είτε επεξεργασμένα είτε μη - μπορεί να συμβάλλει πρωταρχικά στην ψυχική εξασθένηση. Επίσης η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προειδοποιεί ότι μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά αυξάνει την LDL χοληστερόλη και τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η υψηλή χοληστερόλη LDL και ο διαβήτης είναι και οι δύο γνωστοί παράγοντες κινδύνου για άνοια, σύμφωνα με το Ίδρυμα Alzheimer's Drug Discovery Foundation.

Jenny.Gr
pexels

Η διαφορά μεταξύ επεξεργασμένων και μη επεξεργασμένων κόκκινων κρεάτων μπορεί να οφείλεται στα συστατικά που προστίθενται σε επεξεργασμένα προϊόντα. Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει συντηρητικά που δεν υπάρχουν στο φρέσκο ​​κρέας, όπως νιτρώδη άλατα , τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε επιβλαβείς ενώσεις που αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Το επεξεργασμένο κρέας έχει επίσης υψηλά επίπεδα νατρίου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση , έναν καλά εδραιωμένο παράγοντα κινδύνου για άνοια.

Για παράδειγμα, μια έκθεση στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ (AAIC) διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε μεγάλες ποσότητες υπερεπεξεργασμένων τροφών έχουν ταχύτερη πτώση στη γνωστική τους ικανότητα. Περισσότερο από το 20 τοις εκατό της ημερήσιας πρόσληψης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων οδήγησε σε 28 τοις εκατό ταχύτερη μείωση των παγκόσμιων γνωστικών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης και της λεκτικής ευχέρειας.

Αντικατάσταση κόκκινου κρέατος με πιο υγιεινές εναλλακτικές

Οι συγγραφείς της μελέτης εξέτασαν επίσης τα δεδομένα για να δουν πώς οι άνθρωποι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο και διαπίστωσαν ότι η αντικατάσταση μιας μερίδας την ημέρα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με μία μερίδα ξηρών καρπών και φασολιών την ημέρα συσχετίστηκε με 19% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας και 1,37 λιγότερα χρόνια γνωστικής γήρανσης. Η αντικατάσταση της ίδιας ποσότητας με ψάρια συνδέθηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.

Τέλος γνωρίζουμε ήδη ότι η αύξηση της κατανάλωσης φυτών συνδέεται με καλύτερη υγεία. Γιατί καθώς αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, φασολιών και δημητριακών ολικής αλέσεως, αυξάνουμε τόσο τις φυτικές μας ίνες, που είναι αντιφλεγμονώδεις, όσο και τα φυτοχημικά, φυσικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την καταστροφή των κυττάρων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.