4 παθήσεις του εντέρου που προκαλούν διάρροια και δυσκοιλιότητα… ταυτόχρονα
Τζουλιάννα Καρνέζη
21 Φεβρουαρίου 2025

Είχατε ποτέ αυτό που μοιάζει με δυσκοιλιότητα και διάρροια ταυτόχρονα; Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι απολύτως εφικτό και συνήθως συμβαίνει σε άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα. Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει κατά καιρούς αυτή την κατάσταση, μερικοί είναι πιο πιθανό να έχουν χρόνια δυσκοιλιότητα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων άνω των 65 ετών, εκείνων που δεν τρώνε αρκετά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, εκείνων που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα ή ατόμων με νευρολογικές ή πεπτικές παθήσεις (όπως η νόσος του Πάρκινσον ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου).
Ποια είναι τα συμπτώματα της εναλλαγής διάρροιας- δυσκοιλιότητας
Η εναλλαγή διάρροιας- δυσκοιλιότητας είναι ένας τύπος διάρροιας που συμβαίνει όταν το παχύ έντερο είναι μερικώς μπλοκαρισμένο (συνήθως από δυσκοιλιότητα). Άλλα συμπτώματα —πέρα από τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα— μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
- Φούσκωμα
- Διάταση της κοιλιάς
- Κοιλιακή δυσφορία
Τι προκαλεί την εναλλαγή διάρροιας- δυσκοιλιότητας
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σύμπτωμα ενός άλλου υποκείμενου προβλήματος υγείας.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
Το IBS είναι μια χρόνια πάθηση του εντέρου και χαρακτηρίζεται από χρόνιο κοιλιακό άλγος που εμφανίζεται με αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (είτε δυσκοιλιότητα είτε διάρροια. Η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν τέσσερις υποτύποι IBS 3 :
- ΙBS με δυσκοιλιότητα (IBS-C)
- IBS με διάρροια (IBS-D)
- IBS με μικτές συνήθειες του εντέρου (IBS-M)
- Απροσδιόριστος υποτύπος (IBS-U): Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν μεταξύ όλων των παραπάνω.
Όταν έχετε IBS-C, συγκεκριμένα, η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να προκαλέσει μερική απόφραξη στα έντερα σας, και αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά σε διάρροια. Μαζί με τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια, τα άτομα με IBS θα εμφανίσουν επίσης αέρια και φούσκωμα. Πώς να το αντιμετωπίσετε. Μία από τις πρώτες γραμμές θεραπείας για το IBS περιλαμβάνει την πραγματοποίηση αλλαγών στη διατροφή σας όπως:
- Αύξηση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες . Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, δαμάσκηνων και ξηρών καρπών μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα.
- Περιορισμός των γαλακτοκομικών προϊόντων . Πολλοί με IBS έχουν δυσανεξία στη λακτόζη .
- Περιορίστε τις τροφές που μπορεί να σας προκαλέσουν αέρια για να κάνετε πιο εύκολη την κυκλοφορία του εντέρου σας.
- Αποφυγή της γλουτένης όταν είναι δυνατόν: Τα άτομα με IBS —ακόμα και αυτά που δεν έχουν κοιλιοκάκη— τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στη γλουτένη.
- Πίνοντας άφθονο νερό : Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση της λίπανσης του γαστρεντερικού σωλήνα και θα βοηθήσει στη θεραπεία ή στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Υπάρχουν επίσης και άλλες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, όπως φάρμακα (δηλαδή αντικαταθλιπτικά, συμπληρώματα φυτικών ινών , καθαρτικά ή φάρμακα που βοηθούν στους εντερικούς σπασμούς) και θεραπεία ομιλίας—για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση του στρες που μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα του IBS 4 .
Τροφικές αλλεργίες
Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στον πεπτικό σωλήνα με αποτέλεσμα τη διάρροια.. Ωστόσο, σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, η φλεγμονώδης απόκριση μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο των εντέρων, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πιθανή απόφραξη και ενδεχόμενη εναλλαγή διάρροιας- δυσκοιλιότητας. Επιπλέον, οι τροφικές αλλεργίες ή ευαισθησίες (όπως η δυσανεξία στη λακτόζη) μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του IBS και, όπως μάθαμε, τα άτομα με IBS-C είναι πιο επιρρεπή σε χρόνια δυσκοιλιότητα και πιθανώς σε εναλλαγή διάρροιας- δυσκοιλιότητας
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων για να παρακολουθείτε τα συμπτώματά σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ένα συγκεκριμένο τρόφιμο προκαλεί προβλήματα στην κοιλιά σας. Μόλις καταλάβετε ποια τρόφιμα προκαλούν προβλήματα, μπορείτε να τα περιορίσετε, με την καθοδήγηση και την υποστήριξη ενός ειδικού.

Βακτηριακές λοιμώξεις
Ορισμένες βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, ουλές και πιθανή στένωση των εντέρων, με αποτέλεσμα την εναλλαγή διάρροιας- δυσκοιλιότητας. Αυτά περιλαμβάνουν:
- Clostridium difficile (C. diff): Εντερική λοίμωξη που εμφανίζεται συχνά μετά τη λήψη αντιβιοτικών, τα οποία σκοτώνουν άλλα χρήσιμα βακτήρια.
- Shigella: Μια εντερική λοίμωξη που προκαλείται από την επαφή με τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου ή την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.
- Salmonella και Campylobacter : Δύο συνήθεις τύποι τροφικής δηλητηρίασης.
Ενώ η διάρροια είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, μπορεί επίσης να εμφανίσετε πόνο στο στομάχι , ναυτία και έμετο με αυτές τις βακτηριακές γαστρεντερικές λοιμώξεις.
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Για τις περισσότερες βακτηριακές λοιμώξεις, θα χρειαστεί να δείτε έναν γιατρό ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό φάρμακο για να σκοτώσει τα μη φιλικά βακτήρια στο έντερο σας. Και επειδή ορισμένες από αυτές τις λοιμώξεις είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, όπως η σιγκέλα, συνιστάται να λάβετε θεραπεία το συντομότερο δυνατόν, για να αποφύγετε τη διάδοσή της σε άλλους ανθρώπους.
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD)
Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου είναι μια ομάδα ιατρικών καταστάσεων που συμβαίνουν όταν έχετε χρόνια φλεγμονή που βλάπτει τη γαστρεντερική οδό. Οι πιο συχνές είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, που και οι δύο μπορεί να προκαλέσουν ουλές και πιθανή στένωση των εντέρων, η οποία μπορεί να προκαλέσει εναλλαγή διάρροιας- δυσκοιλιότητας. Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό ή αιματηρά κόπρανα, απώλεια βάρους και κόπωση.
Πώς να το αντιμετωπίσετε: Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε IBD, επισκεφθείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να εκτελέσει διαγνωστικές εξετάσεις και να κάνει απολογισμό των συμπτωμάτων σας. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει συχνά μια πολύπλευρη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων φαρμάκων για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου του εντέρου και αλλαγές στον τρόπο ζωής - όπως η υιοθέτηση μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής και η μείωση του στρες.
Υπάρχουν μακροχρόνιες επιπλοκές της εναλλαγής διάρροιας- δυσκοιλιότητας;
Δυστυχώς, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, υπάρχουν κάποιες πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές της πέρα από το να νιώθετε απλώς άβολα. Μπορεί να συμβούν τα ακόλουθα:
- Αφυδάτωση και ελλείψεις θρεπτικών συστατικών από χρόνια απώλεια υγρών
- Αιμορροΐδες ή πρωκτικές ρωγμές
- Ακράτεια κοπράνων
- Ερεθισμός του δέρματος και πόνος γύρω από τον πρωκτό
- Βακτηριακή και μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος
Συμβουλές για την πρόληψη της ταυτόχρονης δυσκοιλιότητας και διάρροιας
Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την εναλλαγή διάρροιας- δυσκοιλιότητας είναι ο έλεγχος της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κρατήσετε τα έντερά σας σε κίνηση:
- Καταναλώστε ινώδεις τροφές . Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Στόχος να λαμβάνετε 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα.
- Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνοντας και τρώγοντας τροφές πλούσιες σε νερό, όπως το αγγούρι ή το καρπούζι θα βοηθήσετε στη λίπανση του γαστρεντερικού σωλήνα σας.
- Ασκηθείτε τακτικά: Όταν κινείστε, το γαστρεντερικό σας σύστημα κάνει επίσης. Και δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά. Ακόμη και η απλή κίνηση όπως το περπάτημα είναι εξαιρετική για την πέψη .
- Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά τρόφιμα και τους υπέρ- επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Η κατανάλωση πάρα πολλών τροφών υψηλής επεξεργασίας μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα και διάρροια ταυτόχρονα, αυτό είναι συνήθως σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το έντερό σας. Επομένως, μην αγνοείτε τα σημάδια του σώματός σας. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας αμέσως εάν έχετε εναλλαγή διάρροιας- δυσκοιλιότητας με συμπτώματα όπως μειωμένη όρεξη , ναυτία ή έμετο και μέτριο κοιλιακό άλγος.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.