
Εάν οι πατάτες είναι ψηλά στη λίστα με τα αγαπημένα σας λαχανικά, δεν είστε οι μόνοι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας , οι πατάτες κατατάσσονται στη Νο. 1 θέση ως το λαχανικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, ακολουθούμενες από τις ντομάτες. Μέρος της απήχησής τους είναι η ευελιξία τους στην κουζίνα, από πουρέ μέχρι τις τηγανητές πατάτες, δεν υπάρχει όριο στους δημιουργικούς τρόπους που μπορείτε να μαγειρέψετε και να τις απολαύσετε.
Οι πατάτες προσφέρουν επίσης μια ποικιλία βασικών διατροφικών θρεπτικών συστατικών , συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του καλίου και των φυτικών ινών. Δεδομένου ότι πολλά λαχανικά μπορούν να σερβιριστούν ωμά, μπορεί να αναρωτιέστε αν μπορείτε επίσης να προσθέσετε μερικές ωμές πατάτες στο πιάτο σας. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για την κατανάλωση ωμών πατατών.
Είναι ασφαλές να τρώτε ωμές πατάτες;
Η περιστασιακή κατανάλωση μιας μικρής μερίδας ωμής πατάτας είναι ασφαλής, αλλά η αμυλώδης και πικρή γεύση είναι πιθανό να σας αποτρέψει από το να τις φάτε. Εάν όμως είστε αρκετά τολμηροί για να δοκιμάσετε να φάτε ωμή πατάτα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσφορία όπως έμετο, φούσκωμα και διάρροια λόγω του δύσπεπτου ανθεκτικού αμύλου και άλλων ενώσεων όπως οι λεκτίνες και η σολανίνη.
Τι συμβαίνει αν τρώτε ωμές πατάτες;
Οι ωμές πατάτες έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο, το οποίο είναι «ανθεκτικό» στην πέψη, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, όπως υποστήριξη της υγείας του εντέρου, βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα και διαχείριση βάρους. Όταν τα βακτήρια διασπώνται και ζυμώνουν το ανθεκτικό άμυλο στις ωμές πατάτες, σχηματίζουν αέρια και λιπαρά οξέα μικρής αλυσίδας όπως το βουτυρικό. Το βουτυρικό βοηθά να τροφοδοτήσει τα κύτταρα που καλύπτουν το κόλον. Ωστόσο, η ζύμωση ανθεκτικού αμύλου στο έντερό σας θα μπορούσε να προκαλέσει φούσκωμα και αέρια, ειδικά αν καταναλώνετε σε μεγάλη ποσότητα.
Οι λεκτίνες είναι μια πρωτεΐνη που μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία τροφών φυτικής και ζωικής προέλευσης. Τα τρόφιμα με την υψηλότερη συγκέντρωση λεκτινών περιλαμβάνουν όσπρια, δημητριακά και λαχανικά (όπως οι πατάτες). Οι λεκτίνες είναι γνωστές ως «αντιθρεπτικό» επειδή μπορούν δυνητικά να αναστείλουν την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών όπως το ασβέστιο και ο σίδηρος.
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας λεκτίνης ταυτόχρονα από τροφές όπως ωμές πατάτες ή άψητα δημητριακά μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, στομαχικές διαταραχές, έμετο και διάρροια. Ευτυχώς, το μαγείρεμα και η ζύμωση καταστρέφουν κάποια ποσότητα από τις λεκτίνες. Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λεκτίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και οι πατάτες, υπερτερούν κατά πολύ των ενδεχόμενων αρνητικών αντιθρεπτικών επιδράσεων. Τούτου λεχθέντος, άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις ή πεπτικά προβλήματα θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για να μάθουν εάν πρέπει να αποφεύγουν τις λεκτίνες.

Οι πατάτες περιέχουν ενώσεις πικρής γεύσης που ονομάζονται γλυκοαλκαλοειδή, τα οποία μπορεί να είναι τοξικά εάν καταναλωθούν σε υψηλές ποσότητες. Οι πατάτες περιέχουν δύο τύπους γλυκοαλκαλοειδών: σολανίνη και σακονίνη. Η περιεκτικότητα σε γλυκοαλκαλοειδή των πατατών του εμπορίου παρακολουθείται στενά. Ωστόσο, όταν δεν αποθηκεύονται σωστά και εκτίθενται στο ηλιακό φως, η συγκέντρωση των γλυκοαλκαλοειδών μπορεί να φτάσει σε δυνητικά τοξικές ποσότητες.
Η οξεία δηλητηρίαση από σολανίνη είναι πιθανή, ειδικά στα παιδιά, όταν καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αυτής της ένωσης είτε από πράσινες είτε από ωμές πατάτες. Γενικά, τα συμπτώματα είναι ήπια, όπως έμετος, διάρροια και κοιλιακό άλγος, αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, έξαψη, σύγχυση και πυρετό. Η υπερβολική κατανάλωση σολανίνης έχει συνδεθεί με θανάτους, αν και είναι πολύ σπάνιο. Δυστυχώς, το μαγείρεμα δεν μειώνει την ποσότητα σολανίνης στις πατάτες, αλλά το ξεφλούδισμα οποιασδήποτε πατάτας έχει αρχίσει να πρασινίζει ή έχει φυτρώσει μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιεκτικότητας σε σολανίνη.
Επίσης οι οι πατάτες φιλοξενούν βρωμιά στις γωνίες και τις σχισμές τους, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα βακτήρια στο εξωτερικό. Όπως θα κάνατε με οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό, ξεπλύνετε καλά τις πατάτες, ανάλογα με το επίπεδο βρωμιάς, πριν τις φάτε—αυτό ισχύει για να τις απολαύσετε είτε ωμές είτε μαγειρεμένες.
Εάν αισθάνεστε τολμηροί, μπορείτε να τρώτε με ασφάλεια μια μικρή μερίδα ωμής πατάτας κάθε τόσο, καθώς είναι μια καλή πηγή ανθεκτικού αμύλου φιλικού προς το έντερο. Ωστόσο, η πικρή και αμυλώδης γεύση και η πιθανότητα για στομαχικές διαταραχές ή διάρροια ενδέχεται να σας αποτρέψουν. Θυμηθείτε να τις ξεπλύνετε καλά για να αφαιρέσετε τυχόν ακαθαρσίες που φιλοξενούν βακτήρια και κρύβονται στις γωνίες και τις σχισμές. Οι μαγειρεμένες πατάτες προσφέρουν εξίσου πολλά θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία με τις ωμές πατάτες χωρίς τον κίνδυνο δυσάρεστων παρενεργειών.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.