WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έχεις ελκώδη κολίτιδα; Να ποια μπαχαρικά να αποφεύγεις και ποια να εντάξεις στη διατροφή σου


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Μαρτίου 2025

Έχεις ελκώδη κολίτιδα; Να ποια μπαχαρικά να αποφεύγεις και ποια να εντάξεις στη διατροφή σου
unsplash
Ορισμένα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα ενώ άλλα σας βοηθούν να αισθάνεστε καλύτερα.

Εάν έχετε διαγνωστεί με ελκώδη κολίτιδα (UC), έναν από τους δύο κύριους τύπους φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), μπορεί να έχετε ακούσει ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που προκαλούν συμπτώματα - ένας από αυτούς είναι και κάποια πικάντικα μπαχαρικά. Στην πραγματικότητα, περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που ζούσαν με UC σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Crohn's and Colitis ανέφεραν ότι η κατανάλωση πικάντικων φαγητών ήταν ο κύριος παράγοντας υποτροπής και επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους.

Πώς τα μπαχαρικά επηρεάζουν την ελκώδη κολίτιδα

Τα μπαχαρικά είναι μια μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει καρυκεύματα που προέρχονται από σπόρους, ρίζες, φύλλα, άνθη (και πολλά άλλα) φυτών και χρησιμοποιούνται για να αρωματίσουν τα τρόφιμα. Τα μπαχαρικά έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην ελκώδη κολίτιδα. Για παράδειγμα, τα παραδοσιακά «καυτερά» μπαχαρικά, όπως το πιπέρι καγιέν, περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να είναι ερεθιστική για τα έντερα, συμβάλλοντας έτσι στη γαστρεντερική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους, ειδικά σε εκείνους που έχουν ελκώδη κολίτιδα. Σημαντικό να σημειωθεί: Αν και αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν ορισμένα συμπτώματα, δεν αυξάνουν τη φλεγμονή ούτε επιδεινώνουν την ασθένεια.

Σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένα μπαχαρικά, όπως ο κουρκουμάς, παρέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες για χρόνια φλεγμονή σε καταστάσεις όπως η UC. Όταν ενσωματώνετε καρυκεύματα σε μια δίαιτα για ελκώδη κολίτιδα , υπάρχουν ορισμένα που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα και μπορεί να χρειαστεί λίγος πειραματισμός για να καταλάβετε πώς αντιδρά το σώμα σας μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Μπαχαρικά που πρέπει να αποφεύγετε με την ελκώδη κολίτιδα

Για ορισμένα άτομα με ελκώδη κολίτιδα, ορισμένα μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα συμπτώματα. Αν αυτό ισχύει και για εσάς, είναι λογικό να τα αποφύγετε. Λάβετε υπόψη ότι η αντίδραση του καθενός στο φαγητό είναι διαφορετική, οπότε ενώ τα παρακάτω μπαχαρικά είναι γνωστό ότι προκαλούν συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους, για κάποιους άλλους μπορεί να είναι ανεκτά.

Καυτέρες πιπεριές

Εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα και ενεργά έλκη, ίσως είναι καλύτερα να αποφεύγετε τροφές που περιέχουν καψαϊκίνη, την ένωση που μυρμηγκιάζει τη γλώσσα, καθώς μπορεί να συμβάλλουν σε ερεθισμό του εντέρου που οδηγεί σε συμπτώματα γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Πιπέρι καγιέν
  • Τσίλι σε σκόνη
  • Ταμπάσκο

Μέντα

Όσοι εμφανίζουν ελκώδη κολίτιδα έχουν περίπου 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν UC, σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Clinical Medicine. Η καούρα ή η δυσπεψία μπορεί επίσης να είναι παρενέργειες των από του στόματος στεροειδών , τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία εξάρσεων ελκώδους κολίτιδας. Εάν βρίσκεστε σε αυτό το στρατόπεδο, είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε ποιες τροφές προκαλούν επίσης γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και μια αυτές τις τροφές μπορεί να είναι η μέντα. Αν και μπορεί να είναι καταπραϋντική για ορισμένες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όμως από την άλλη μεριά μπορεί να χαλαρώσει τους μυς μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου (επιτρέποντας στο οξύ να ρέει πιο εύκολα προς τα πάνω). Καλό είναι λοιπόν να μην πίνετε τσάι μέντας ή να χρησιμοποιείτε προϊόντα με γεύση μέντας εάν έχετε ελκώδη κολίτιδα.

Wasabi

Πολλοί με ελκώδη κολίτιδα δυσκολεύονται να ανεχθούν το wasabi. Εάν όμως σας αρέσει αλλά ανησυχείτε, μπορείτε να το εντάξετε ξανά στη διατροφή σας ξεκινώντας με μικρότερες δόσεις και να παρατηρήσετε πώς αντιδρά το σώμα σας.

Jenny.Gr
Freepik

Μπαχαρικά που μπορεί να ωφελήσουν την ελκώδη κολίτιδα

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμινοειδή, αντιοξειδωτικά συστατικά που είναι αντιφλεγμονώδη. Προσθέστε κουρκουμά στο φαγητό σας, όπως σούπες, μαγειρευτά, smoothies, lattes ή ρύζι.

Βότανα και μείγματα βοτάνων

Έρευνες δείχνουν ότι η ενσωμάτωση φρέσκων ή αποξηραμένων βοτάνων στη μαγειρική σας μπορεί να προάγει την υγεία του εντέρου. Τα βότανα περιέχουν πρεβιοτικές ίνες, που υποστηρίζουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου, καθώς και πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορεί να προάγουν την υγεία του εντέρου και να εξουδετερώσουν τη φλεγμονή. Συστήνω μείγματα βοτάνων σε άτομα με ελκώδη κολίτιδα για να βοηθήσουν στην επανεισαγωγή των φυτικών ινών στη διατροφή με ασφαλή και ωφέλιμο τρόπο. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε με:

  • Βασιλικό
  • Κόλιαντρο
  • Άνηθο
  • Ρίγανη
  • Μαϊντανό
  • Δενδρολίβανο
  • Θυμάρι

Τζίντζερ

Η λήψη δύο γραμμαρίων αποξηραμένης σκόνης τζίντζερ (που ισοδυναμεί με περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού ) καθημερινά για τρεις μήνες αποδείχθηκε ότι βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες (μια διαδικασία όπου υπάρχει ανισορροπία των ελεύθερων ριζών που καταστρέφουν τα κύτταρα και δεν υπάρχουν αρκετά αντιοξειδωτικά για να τις εξουδετερώσουν) και βελτιώνει τη δραστηριότητα της νόσου σε άτομα με ήπια έως μέτρια ελκώδη κολίτιδα. Τα άτομα στη μελέτη ανέφεραν επίσης ότι η λήψη τζίντζερ βοήθησε στην ανακούφιση από το φούσκωμα και τον κοιλιακό πόνο, αν και μερικοί είχαν επίσης παρενέργειες όπως καούρα. Το τζίντζερ περιέχει αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται τζινγκερόλες και σογκαόλες που μπορεί να προστατεύσουν την επένδυση του παχέος εντέρου και να βοηθήσουν στην καταπραϋνση των πεπτικών μυών.

Συμβουλές για τη διαχείριση της διατροφής σας με την ελκώδη κολίτιδα

Μαζί με το τι τρώτε, το πότε και το πώς τρώτε μπορεί να έχει αντίκτυπο στην τροφική ανοχή με την ελκώδη κολίτιδα. Ορισμένα διατροφικά πρότυπα και συνήθειες σχετίζονται με λιγότερες φλεγμονές και περισσότερη υγεία στο πεπτικό σύστημα. Εξετάστε αυτούς τους τρόπους για να ρυθμίσετε τη διατροφή σας όταν έχετε ελκώδη κολίτιδα.

Δοκιμάστε τη μεσογειακή διατροφή

Αυτός ο τρόπος διατροφής είναι πλούσιος σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες και φυτικές πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια και περιορίζει τα πρόσθετα σάκχαρα, τα κορεσμένα λίπη και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Λόγω των θετικών επιπτώσεών της στο μικροβίωμα του εντέρου, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των δεικτών της φλεγμονής και στη διατήρηση της ύφεσης.

Να τρώτε αργά

Συνιστώ να τρώτε αργά και να μασάτε προσεκτικά. Το να αφήνετε τα ένζυμα στο στόμα σας να διασπάνε λίγο περισσότερο την τροφή σας με το μάσημα, διευκολύνει κατά πολύ τη λειτουργία της πέψης. Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα που έτρωγαν γρήγορα είχαν λιγότερες πιθανότητες να βιώσουν επούλωση στο πεπτικό τους σύστημα από εκείνους που έτρωγαν πιο αργά.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Συμπτώματα όπως η διάρροια σας θέτουν σε κίνδυνο αφυδάτωσης. Επιπλέον, τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα είναι πιο ευάλωτα στο να αναπτύξουν πέτρες στους νεφρούς, γι αυτό και συνιστώ να πίνετε αρκετό νερό και γενικά υγρά ό όλη την ημέρα.

Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να καταλάβετε τι μπορείτε να χειριστείτε και στη συνέχεια προσαρμόστε τη διατροφή σας όπως χρειάζεται.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.