WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 τροφές με περισσότερη βιταμίνη Α από ένα καρότο


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Μαρτίου 2025

4 τροφές με περισσότερη βιταμίνη Α από ένα καρότο
unsplash
Η βιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία των ματιών, το ανοσοποιητικό και πολλά άλλα, αλλά τα καρότα δεν είναι ο μόνος τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη αυτής της λιποδιαλυτής βιταμίνης.

Γονείς και δάσκαλοι μας παρότρυναν όταν ήμασταν μικροί να τρώμε καρότα για καλύτερη όραση. Αυτή η λεγόμενη «σούπερ δύναμη» των τραγανών πορτοκαλί καρότων προέρχεται από τη βιταμίνη Α, μια λιποδιαλυτή απαραίτητη βιταμίνη. Σε ένα μεγάλο καρότο, θα βρείτε 601 μικρογραμμάρια ή το 67% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόσληψης της βιταμίνης Α. Και τα οφέλη αυτής της βιταμίνης δεν αφορούν μόνο την όραση. Η βιταμίνη Α υποστηρίζει τα πάντα, από ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μέχρι την αναπαραγωγική υγεία και την υγιή λειτουργία της καρδιάς, των πνευμόνων και άλλων οργάνων.

Αλλά αν δεν είστε λάτρης των καρότων, μην ανησυχείτε, γιατί υπάρχουν πολλές άλλες τροφές στις οποίες τις μπορείτε να επιλέξετε για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της βιταμίνης Α. Τρόφιμα με βάση τα ζώα όπως το κρέας, τα αυγά και τα ψάρια περιέχουν προσχηματισμένη βιταμίνη Α, ενώ πολλά φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε ενώσεις προβιταμίνης Α, όπως βήτα καροτένια και άλλα αντιοξειδωτικά που έχουν επίσης καροτίνη. Το σώμα σας μετατρέπει τα καροτενοειδή σε χρησιμοποιήσιμη βιταμίνη Α, καθιστώντας τόσο τις φυτικές όσο και τις ζωικές τροφές πολύτιμες πηγές. Για να έχετε ποικιλία στη διατροφή σας, ακολουθούν 4 τροφές με περισσότερη βιταμίνη Α από ένα καρότο.

4 τροφές με περισσότερη βιταμίνη Α από ένα καρότο

Μοσχαρίσιο συκώτι

Μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Α είναι το μοσχαρίσιο συκώτι με 6.270 mcg ανά 1 μερίδα (81 γρ.) Τα βοοειδή, όπως και οι άνθρωποι, αποθηκεύουν λιποδιαλυτή βιταμίνη Α στο συκώτι, επομένως η κατανάλωση μοσχαρίσιου συκωτιού είναι ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να αυξήσετε την Α. Όμως πρέπει να είστε προσεκτικοί γιατί η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να είναι τοξική. Δεδομένου ότι το ανώτατο όριο για την προσχηματισμένη βιταμίνη Α τόσο από πηγές τροφίμων όσο και από συμπληρώματα είναι 3.000 mcg, καταναλώστε το συκώτι με μέτρο και να είστε προσεκτικοί όταν συνδυάζετε συμπληρώματα βιταμίνης Α με συχνή πρόσληψη συκωτιού.

Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και έχουν πολύ περισσότερη βιταμίνη Α από ένα καρότο -1.100 mcg ανά 1 μέτρια πατάτα ψημένη με φλούδα (114 γρ.)-. Σε αντίθεση με την προσχηματισμένη βιταμίνη Α από ζωικά προϊόντα και πολλά συμπληρώματα, η βιταμίνη Α στις γλυκοπατάτες προέρχεται από τη βήτα καροτίνη. Το σώμα μετατρέπει τη βήτα καροτίνη σε βιταμίνη Α όπως χρειάζεται, καθιστώντας την μη τοξική πηγή, ακόμη και σε υψηλές προσλήψεις. Η μόνη πιθανή παρενέργεια των υψηλών δόσεων είναι η καροτενοδερμία, μια αβλαβής κατάσταση όπου το δέρμα αποκτά μια κίτρινη-πορτοκαλί απόχρωση.

Jenny.Gr
unsplash

Σπανάκι

Όσον αφορά τα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι μπορεί να είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και πιο εύκολα στην κατανάλωση. Και ενώ το σπανάκι είναι φυσικά πλούσιο σε βιταμίνη Α, ο τρόπος παρασκευής του επηρεάζει το πόσο μπορεί να απορροφήσει το σώμα σας. Για παράδειγμα το μαγείρεμα του ωμού σπανακιού στον ατμό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α στη διάθεσή σας, ενώ το βράσιμο και το ψήσιμο σε μικροκύματα οδηγούν σε κάποια απώλεια θρεπτικών συστατικών. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή, εάν τρώτε σπανάκι με λίγο ελαιόλαδο ή αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει περισσότερη βιταμίνη.

Κολοκύθα

Ένα άλλο λαχανικό σε πορτοκαλί απόχρωση βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 955 mcg βιταμίνηες Α ανά 1/2 φλιτζάνι σε κονσέρβα. Η κολοκύθα είναι επίσης καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης Κ.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, ιδιαίτερα αυτά με πορτοκαλί και πράσινο χρώμα, είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία το σώμα μετατρέπει σε χρησιμοποιήσιμη μορφή βιταμίνης Α. Οι ζωικές τροφές, συμπεριλαμβανομένου του συκωτιού και του τόνου, παρέχουν προσχηματισμένη βιταμίνη Α, η οποία απορροφάται εύκολα και χρησιμοποιείται στον οργανισμό. Δεδομένου ότι η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, ο συνδυασμός τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Α με μια υγιή πηγή λίπους, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί ή το αβοκάντο, μπορεί να σας βοηθήσει να απορροφήσετε το μέγιστο από τα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.