Με ποιο λάδι μαγειρεύεις; Η απάντηση μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου
Τζουλιάννα Καρνέζη
10 Μαρτίου 2025

Το λίπος δεν είναι απλώς ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για το σώμα σας, είναι επίσης βασικός παράγοντας στη μαγειρική. Μεταφέρει θερμότητα και βοηθά στο να μαγειρεύονται τα τρόφιμα γρήγορα και ομοιόμορφα. Καλύπτει επίσης τους γευστικούς κάλυκες, κάνοντας τη γεύση να παραμένει περισσότερο. Αλλά με ποιο λάδι είναι καλύτερο να μαγειρεύετε; Και ποιο είναι το πιο υγιεινό μαγειρικό λάδι; Με όλα τα διαφορετικά έλαια στην αγορά –έλαιο αβοκάντο, έλαιο σταφυλιού, φυστικέλαιο και άλλα– πώς ξέρετε πότε να χρησιμοποιήσετε το καθένα;
Μια σημείωση σχετικά με τη σωστή αποθήκευση των ελαίων σας - η θερμότητα και το φως μπορεί να καταστρέψουν το λάδι και μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση του, επομένως αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος για έως και ένα χρόνο. Φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τις ετικέτες, επειδή ορισμένα λάδια έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις αποθήκευσης. Το έλαιο σταφυλιού, για παράδειγμα, πρέπει να βρίσκεται στο ψυγείο.
Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για μαγείρεμα
Το καλύτερο: Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Τι είναι: Λάδι ψυχρής έκθλιψης από ώριμες ελιές. Τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο αντί για κορεσμένα λιπαρά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού – και χαμηλότερη χοληστερόλη. Γι' αυτό κερδίζει το βραβείο για το πιο υγιεινό λάδι. Έχει επίσης πιο φρουτώδη γεύση και άρωμα από τα περισσότερα λάδια, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για ντρέσινγκ σαλάτας και σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά. Παρόλα αυτά δεν είναι το καλύτερο για μαγείρεμα με υψηλές θερμοκρασίες λόγω του χαμηλότερου σημείου καπνού.
Έλαιο αβοκάντο
Τι είναι: Έλαιο που εξάγεται από ώριμα αβοκάντο μετά την αφαίρεση του φλοιού και των σπόρων. Η πράσινη απόχρωση του ελαίου αβοκάντο προέρχεται από καροτενοειδή και χλωροφύλλη. Με μια νότα γεύσης αβοκάντο, αυτό το λάδι λειτουργεί καλά για ντρέσινγκ σαλάτας, ενώ το υψηλό σημείο καπνού του το κάνει καλό για το τηγάνισμα ή το σοτάρισμα.
Έλαιο Canola
Τι είναι: Έλαιο που εξάγεται από τους θρυμματισμένους σπόρους του φυτού canola. Το λάδι Canola έχει τη μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και τα πιο υγιεινά για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από οποιοδήποτε από τα κοινά μαγειρικά έλαια. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών Ε και Κ. Με υψηλό σημείο καπνού, ελαφριά υφή και ουδέτερη γεύση, είναι μια εξαιρετική επιλογή για σοτάρισμα, ψήσιμο και τηγάνισμα. Η ουδέτερη γεύση του κάνει επίσης το canola μια καλή επιλογή για ορισμένα ντρέσινγκ.

Λάδι καρύδας
Τι είναι: Λάδι που εξάγεται από το κρέας ώριμων καρύδων. Είναι στερεό σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά υγρό πάνω από 24°C . Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε στερεή ή υγρή κατάσταση. Αν και το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, περιέχει ένα είδος λίπους που ανεβάζει την «καλή» χοληστερόλη HDL. Ωστόσο απαιτείται περισσότερη έρευνα για να υποστηριχθούν τα υποτιθέμενα θεραπευτικά οφέλη του λαδιού καρύδας - όπως οι πιθανές αντιμικροβιακές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Χρησιμοποιήστε το για ψήσιμο και σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά λόγω του σημείου καπνού του.
Σταφυλέλαιο
Τι είναι: Λάδι συμπιεσμένο από τους σπόρους των οινοποιητικών σταφυλιών. Πλούσιο σε πολυακόρεστα ωμέγα-6 λιπαρά, που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, το έλαιο σταφυλιού προσφέρει επίσης βιταμίνη Ε. Είναι ανοιχτόχρωμο και με μια νότα ξηρότητας. Έχει υψηλό σημείο καπνού, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για ψήσιμο, σοτάρισμα και τηγάνισμα.
Φυστικέλαιο
Τι είναι: Λάδι που εξάγεται από φιστίκια. Αν και σε μικρές ποσότητες, είναι το μόνο έλαιο που περιέχει ρεσβερατρόλη, μια ένωση που μπορεί να προστατεύει από ορισμένους καρκίνους και καρδιακές παθήσεις. Επίσης είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε. Χρησιμοποιήστε εξευγενισμένο φυστικέλαιο για τηγάνισμα, ψήσιμο στη σχάρα, σοτάρισμα ή τηγάνισμα λόγω του υψηλότερου σημείου καπνού του. Το μη ραφιναρισμένο έχει χαμηλότερο σημείο καπνού και είναι καλό για μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά ή σάλτσες.
Σογιέλαιο
Τι είναι: Έλαιο που εξάγεται από σόγια. Το σογιέλαιο είναι ένα από τα λίγα μαγειρικά έλαια που παρέχει ωμέγα-3 λιπαρά υγιεινά για την καρδιά. Είναι επίσης πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά και το πρωταρχικό έλαιο σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα (σάλτσες για σαλάτες, αρτοσκευάσματα, κατεψυγμένα τρόφιμα, μαγιονέζα). Η ουδέτερη γεύση του και το υψηλό σημείο καπνού καθιστούν το σογιέλαιο κατάλληλο για τις περισσότερες μεθόδους μαγειρέματος.
Ηλιέλαιο
Τι είναι: Έλαιο που εξάγεται από ηλιόσπορους. Το ηλιέλαιο έχει μια από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε από όλα τα έλαια. Όπως το σογιέλαιο, έτσι και το ηλιέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά και χρησιμοποιείται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
Φυτικό έλαιο
Τι είναι: Ένας γενικός όρος που μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό σόγιας και άλλων ελαίων όπως καλαμπόκι, κανόλα ή ηλίανθος. Νέες μελέτες έχουν βρει ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά, το λινολεϊκό οξύ, στο φυτικό έλαιο δεν προάγει τη φλεγμονή και μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά. Η γεύση είναι γενικά ουδέτερη, αλλά ποικίλλει ανάλογα με το μείγμα. Χρησιμοποιείται καλύτερα στο ψήσιμο, το σοτάρισμα και το τηγάνισμα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.