WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως βατόμουρα κάθε μέρα


Τζουλιάννα Καρνέζη

10 Μαρτίου 2025

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως βατόμουρα κάθε μέρα
Shutterstock
Αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φρούτο προσφέρει μια ποικιλία από αξιοσημείωτα οφέλη για την υγεία.

Τα μούρα όλων των τύπων είναι μερικά από τα πιο θρεπτικά φρούτα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας. Τα βατόμουρα, ειδικότερα, ξεχωρίζουν ως κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών που προάγουν την υγεία και καταπολεμούν τις ασθένειες.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε βατόμουρα κάθε μέρα

Μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες

Οι ανθοκυανίνες είναι ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε αφθονία στα βατόμουρα. Αυτές οι φυτικές ενώσεις δίνουν στα βατόμουρα και σε άλλα προϊόντα, όπως το μωβ κουνουπίδι, τη βαθιά μπλε και μοβ απόχρωση τους. Ωστόσο, προσφέρουν περισσότερα οφέλη εκτός από το χρώμα. Οι ανθοκυανίνες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν θετικά τόσο την αγγειακή όσο και τη γνωστική λειτουργία. Έρευνες έχουν βρει ότι οι ανθοκυανίνες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των φλεγμονωδών δεικτών όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP). Η μείωση της χρόνιας φλεγμονής είναι απαραίτητη για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών.

Μπορεί να αυξήσετε την πρόσληψη των φυτικών ινών

Η πρόσληψη φυτικών ινών έχει πολλά οφέλη για την υγεία , όπως η βελτίωση της υγείας του εντέρου, η μείωση της LDL (γνωστής ως «κακής») χοληστερόλης και η σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Τα βατόμουρα είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και μπορούν να σας βοηθήσουν να πετύχετε τους καθημερινούς σας στόχους. Ένα φλιτζάνι φρέσκα βατόμουρα περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό είναι περίπου 12% έως 18% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

Μπορεί να ωφελήσετε την υγεία της καρδιάς σας

Η υψηλότερη πρόσληψη ανθοκυανινών, του αντιοξειδωτικού που βρίσκεται σε αφθονία στα βατόμουρα, έχει συσχετιστεί με μειωμένες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με μεγαλύτερη πρόσληψη ανθοκυανίνης μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Jenny.Gr
unsplash

Μπορεί να βελτιώσετε τη γνωστική σας υγεία

Ενώ υπάρχει πτώση στη γνωστική σας υγεία καθώς μεγαλώνετε, η διατροφή μπορεί να κρατήσει τον εγκέφαλό σας σε ακμή. Και η κατανάλωση βατόμουρων έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη γνωστική υγεία. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια ομάδα ηλικιωμένων ενηλίκων (65 έως 80 ετών) βελτίωσε τη γνωστική της λειτουργία μετά την κατανάλωση σκόνης βατόμουρου για έξι μήνες. Μια μικρότερη μελέτη που διεξήχθη σε μια νεότερη ομάδα ηλικίας 40 έως 65 ετών διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν 1 φλιτζάνι άγρια ​​βατόμουρα στο πρωινό παρουσίασαν βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, ιδιαίτερα στην επεισοδιακή μνήμη και την εκτελεστική λειτουργία.

Μπορεί να βελτιώσετε την υγεία του ανοσοποιητικού σας

Το ανοσοποιητικό σας σύστημα κάνει περισσότερα από το να αποκρούει ένα κοινό κρυολόγημα ή τη γρίπη. Σας προστατεύει επίσης από πιο σοβαρούς εισβολείς που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στο σώμα σας. Τα βατόμουρα περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στην υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού σας. Ένα φλιτζάνι έχει 12 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C—που ισοδυναμεί με το 13% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης των 90 mg για ενήλικες. Οι ανθοκυανίνες στα βατόμουρα μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού μέσω διαφόρων μηχανισμών, όπως η καταπολέμηση της φλεγμονής και η μείωση του οξειδωτικού στρες.

Μπορεί να βοηθήσετε την υγεία του εντέρου σας

Έρευνες διαπίστωσαν ότι η υγεία του εντέρου σας επηρεάζει πολλά συστήματα στο σώμα σας , από την ψυχική σας υγεία μέχρι τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας. Επίσης η διατροφή σας μπορεί να έχει ορισμένες επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου σας. Τα βατόμουρα μελετώνται για την επίδρασή τους στο έντερο. Ένα άρθρο του 2024 στο Frontiers in Nutrition έδειξε μια συστηματική ανασκόπηση 16 μελετών σε ζώα που υποδηλώνουν βελτίωση στο μικροβίωμα του εντέρου και μείωση της φλεγμονής με την κατανάλωση βατόμουρων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθούν αυτοί οι ισχυρισμοί.

Είναι τα βατόμουρα ασφαλή για κατανάλωση;

Τα βατόμουρα είναι ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά φρούτα, αλλά μπορεί να έχουν κινδύνους για ορισμένους ανθρώπους. Πολλά φυτά περιέχουν σαλικυλικά, συμπεριλαμβανομένων των βατόμουρων. Τα σαλικυλικά είναι μια φυσική φυτική χημική ουσία που προστατεύει ένα φρούτο, λαχανικό ή άλλο φυτό από μικρόβια και την ανάπτυξη ασθενειών. Μερικοί μπορεί να έχουν αλλεργία στα σαλικυλικά, επομένως είναι καλύτερο να τα αποφεύγετε, καθώς οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλαξία—μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Τα σαλικυλικά μπορεί επίσης να έχουν αρνητικές αλληλεπιδράσεις με ορισμένα φάρμακα, επομένως είναι καλύτερο να αναθεωρήσετε τα τρέχοντα φάρμακά σας με έναν γιατρό για να καθορίσετε εάν τα σαλικυλικά είναι ασφαλή για κατανάλωση. Τέλος, αν η κατανάλωση βατόμουρων προκαλεί αλλεργική αντίδραση όπως πρήξιμο, πόνο στο στομάχι, δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα ή φαγούρα, θα πρέπει να τα αποφύγετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.