WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Περιεμμηνόπαυση: Πώς οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν το βάρος σου και τι να κάνεις γι’ αυτό


Τζουλιάννα Καρνέζη

1 Απριλίου 2025

Περιεμμηνόπαυση: Πώς οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν το βάρος σου και τι να κάνεις γι’ αυτό
pexels
Κατανόηση της περιεμμηνόπαυσης και πώς οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη διαχείριση βάρους

Η περιεμμηνόπαυση είναι η μεταβατική φάση που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, η οποία ξεκινά συνήθως στα 40 αλλά μερικές φορές και νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης αλλάζουν πριν τελικά μειωθούν, οδηγώντας σε συμπτώματα όπως ακανόνιστες περιόδους, αλλαγές διάθεσης, εξάψεις και αύξηση βάρους κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.

Πώς η περιεμμηνόπαυση επηρεάζει το σωματικό βάρος

Η πτώση των οιστρογόνων και η επίδρασή τους στην ινσουλίνη

Τα οιστρογόνα διαδραματίζουν σημανικό ρόλο στη διατήρηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται κατά την περιεμμηνόπαυση, η λειτουργία της ινσουλίνης γίνεται λιγότερο αποτελεσματική, αυξάνοντας τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη, στην αύξηση βάρους και τις μεταβολικές διαταραχές.

Αυξημένη αποθήκευση λίπους, ειδικά στην κοιλιά

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes διαπίστωσε ότι οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βιώνουν μια αλλαγή στην κατανομή του λίπους, με αυξημένη συσσώρευση στην κοιλιά λόγω της μείωσης των επιπέδων οιστρογόνων.

Επιβράδυνση του μεταβολισμού

Οι ορμονικές διακυμάνσεις μπορεί να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό, καθιστώντας ευκολότερη την αύξηση του βάρους. Ωστόσο οι ορμονικές αλλαγές από μόνες τους δεν προκαλούν απαραίτητα την αύξηση βάρους. Αντίθετα, συνήθως αυτή η αύξηση σχετίζεται με τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες.

Εάν εισέρχεστε στην εμμηνόπαυση, είναι απαραίτητο να προσέχετε αυτά τα σημάδια

  • Ανεξήγητη αύξηση βάρους: Ειδικά γύρω από τη μέση, παρά τις σημαντικές αλλαγές στη διατροφή ή την άσκηση.
  • Αυξημένη λαχτάρα: Ιδιαίτερα για τρόφιμα με ζάχαρη ή πλούσια σε υδατάνθρακες, καθώς η αντίσταση στην ινσουλίνη διαταράσσει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
  • Κόπωση και ενεργειακές διαταραχές: Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, ειδικά μετά τα γεύματα, μπορεί να είναι σημάδι ότι το σώμα σας αγωνίζεται να ρυθμίσει αποτελεσματικά το σάκχαρο στο αίμα.
  • Περισσότερες ακανόνιστες περίοδοι: Ενώ αναμένονται αλλαγές στον κύκλο κατά την περιεμμηνόπαυση, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να τις κάνει πιο ασταθείς.
Jenny.Gr
pexels

Πώς να μειώσετε τα συμπτώματα στην περιεμμηνόπαυση

Δώστε προτεραιότητα σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη: Η διασφάλιση ότι κάθε γεύμα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και υγιή λίπη μπορεί να σταθεροποιήσει το σάκχαρο στο αίμα

Ασκηθείτε : Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας, που μειώνονται με την ηλικία.

Διαχειριστείτε το άγχος και τον ύπνο: Το χρόνιο στρες αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η εφαρμογή τεχνικών διαχείρισης του άγχους και η προτεραιότητα ποιοτικού ύπνου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Μικρές, σταθερές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υποστήριξη του σώματός σας κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης και πέρα ​​από αυτή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.