
Το ασβέστιο είναι το πιο άφθονο μέταλλο στο σώμα σας. Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το χρειάζεστε για γερά οστά και δόντια. Αλλά έχει επίσης πολλές άλλες σημαντικές λειτουργίες, όπως να βοηθάει τα νεύρα και τους μυς σας να λειτουργούν σωστά, να επιτρέπει στα αιμοφόρα αγγεία σας να συστέλλονται και να χαλαρώνουν και να σας βοηθά να εκκρίνετε ορμόνες.
Έτσι, εάν λίγο ασβέστιο είναι καλό, περισσότερο πρέπει να είναι καλύτερο, σωστά; Μη βιάζεστε να απαντήσετε. Γιατί αυτό που πρέπει να γνωρίσετε είναι πως τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, γνωστά και ως υπερασβεστιαιμία, μπορούν να οδηγήσουν σε αδύναμα οστά, πεπτικά προβλήματα, νεφρικά προβλήματα και πολλά άλλα συμπτώματα, από ήπια έως σοβαρά.
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παίρνετε πολύ ασβέστιο
Τι είναι η υπερασβεστιαιμία;
Η υπερασβεστιαιμία είναι η κατάσταση της υπερβολικής ποσότητας ασβεστίου στο αίμα. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου την ημέρα. Ωστόσο, θα χρειαστείτε περισσότερα εάν είστε μεγαλύτεροι σε ηλικία (1.200 mg την ημέρα για γυναίκες 51 ετών και άνω και άνδρες μετά τα 71). Τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι και το κεφίρ είναι οι πιο πλούσιες πηγές ασβεστίου στη διατροφή μας. Ωστόσο, εάν δεν τρώτε γαλακτοκομικά , θα βρείτε επίσης άφθονο ασβέστιο σε σαρδέλες και σολομό με κόκαλα και γάλα σόγιας ενισχυμένο με ασβέστιο, γάλατα ξηρών καρπών, τόφου και χυμό πορτοκαλιού (ελέγξτε τα συστατικά για να μάθετε σίγουρα). Μπορείτε επίσης να πάρετε μικρότερες ποσότητες από μπρόκολο, edamame και δημητριακά ενισχυμένα με ασβέστιο.
Έτσι, εάν χρειάζεστε περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η περισσότερη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, είναι απολύτως ασφαλές για υγιείς ενήλικες να καταναλώνουν έως και 2.500 mg ασβεστίου ημερησίως (2.000 mg για άτομα άνω των 51 ετών). Από την άλλη μεριά το πολύ ασβέστιο μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο (περισσότερα για αυτό σύντομα). Και το σώμα σας το ξέρει. Έτσι, δουλεύει σκληρά για να διατηρηθούν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σε πολύ στενό εύρος.
Εάν αναρωτιέστε πώς μπορεί το σώμα σας να διατηρήσει αυτό το εύρος, μπορείτε να ευχαριστήσετε τους παραθυρεοειδείς αδένες σας. Αυτοί οι τέσσερις μικροί αδένες που κάθονται πίσω από τον θυρεοειδή αδένα στο λαιμό σας παράγουν μια ορμόνη που ονομάζεται παραθυρεοειδική ορμόνη (PTH). Μαζί με τη βιταμίνη D, η PTH ρυθμίζει προσεκτικά τα επίπεδα ασβεστίου στο σώμα σας. Τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα σας συνήθως αυξάνονται όταν οι παραθυρεοειδείς αδένες σας δεν λειτουργούν σωστά, επομένως είναι απίθανο να υπάρχει πρόβλημα εκτός εάν έχετε ορισμένες υποκείμενες παθήσεις.
Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι λαμβάνοντας υπόψη ότι θα πρέπει να πίνετε δύο λίτρα γάλα για να υπερβείτε το ανώτατο όριο των 2.500 mg. Άρα είναι απίθανο κάποιος να λαμβάνει πάρα πολύ ασβέστιο από φυσικά πλούσιες σε ασβέστιο τροφές. Τα συμπληρώματα, ωστόσο, μπορεί να είναι μια άλλη ιστορία. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου από ό,τι θα λαμβάνατε από τα τρόφιμα.

Συμπτώματα υπερασβεστιαιμίας
Η υπερασβεστιαιμία μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί επειδή συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα, τουλάχιστον όχι στα αρχικά στάδια. Οι ήπιες περιπτώσεις υπερασβεστιαιμίας είναι συχνά ασυμπτωματικές. Οι μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις υπερασβεστιαιμίας μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, αδυναμία, ναυτία, έμετο, δυσκοιλιότητα, υπερβολική δίψα και συχνουρία, δυσκολία στη συγκέντρωση, προβλήματα μνήμης, πόνο στα οστά και στους μύες, κατάγματα οστών και πέτρες στα νεφρά. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μυϊκή αδυναμία και συσπάσεις. Επειδή η υπερασβεστιαιμία μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε σύγχυση. Ωστόσο όσο ανησυχητικό κι αν ακούγεται, είναι εξαιρετικά σπάνιο, και συμβαίνει μόνο στο 1% έως 2% των ανθρώπων.
Ενώ το υπερβολικό ασβέστιο από τα τρόφιμα είναι απίθανο να είναι πρόβλημα, η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στους νεφρούς σε άτομα που έχουν προδιάθεση για πέτρες οξαλικού ασβεστίου. Εκτός από τις πέτρες, ορισμένοι σοβαροί μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την υπερασβεστιαιμία περιλαμβάνουν νεφρική ανεπάρκεια, οστεοπόρωση, ακανόνιστο καρδιακό παλμό και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες.
Άλλες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Παγκρεατίτιδα
- Πεπτικά έλκη
- Υψηλή αρτηριακή πίεση
- Κατάθλιψη
- Σύγχυση ή δυσκολία συγκέντρωσης
- Κατάγματα οστών
Διάγνωση και θεραπεία
Ο καλύτερος τρόπος για τη διάγνωση της υπερασβεστιαιμίας είναι μέσω μιας εξέτασης αίματος που μετράει τα επίπεδα ασβεστίου, παραθυρεοειδούς ορμόνης και βιταμίνης D. Η θεραπεία θα στοχεύει σε οτιδήποτε προκαλεί την υπερασβεστιαιμία σας. Εάν ο υπερπαραθυρεοειδισμός είναι η υποκείμενη αιτία, ο ασθενής πιθανότατα θα ωφεληθεί από μια παραθυρεοειδεκτομή, τη χειρουργική αφαίρεση ενός ή περισσότερων παραθυρεοειδών αδένων.
Είναι σημαντικό να αποκαλυφθεί η υποκείμενη αιτία και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Η πλειοψηφία των ατόμων που έχουν υπερασβεστιαιμία έχουν καλή πρόγνωση. Εάν η υπερασβεστιαιμία είναι δευτερογενής σε έναν υποκείμενο καρκίνο, ο καρκίνος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί προκειμένου να ελεγχθεί η υπερασβεστιαιμία. Η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου ή η τοξικότητα της βιταμίνης D γενικά αντιμετωπίζονται με τη διακοπή του συμπληρώματος και την αύξηση της πρόσληψης υγρών. Όσο σπάνια και αν είναι η υπερασβεστιαιμία, αν νομίζετε ότι μπορεί να την έχετε, μην την αγνοήσετε. Επίσης, εάν παίρνετε ή σκέφτεστε ένα συμπλήρωμα ασβεστίου, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Αλλά αν είστε υγιείς και η διατροφή σας περιέζχει τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, συνεχίστε να την ακολουθείτε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.