Ποια είναι η διαφορά μεταξύ βιολογικού και κανονικού γάλακτος και ποιο να επιλέξεις
Τζουλιάννα Καρνέζη
10 Απριλίου 2025

Η ζήτηση για βιολογικά τρόφιμα έχει αυξηθεί με τα χρόνια. Οι άνθρωποι επιλέγουν βιολογικά τρόφιμα (όπως βιολογικό γάλα) για διάφορους λόγους, όπως η υγεία, το περιβάλλον και η καλή διαβίωση των ζώων. Σύμφωνα με την Organic Trade Association (OTA), οι πωλήσεις βιολογικών τροφίμων το 2023 ξεπέρασαν τα 63 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά ήρθαν στη δεύτερη θέση για τις πωλήσεις βιολογικών τροφίμων μετά τα βιολογικά προϊόντα.
Λοιπόν, ποια είναι η διαφορά μεταξύ βιολογικού και κανονικού γάλακτος; Είναι καλύτερο το βιολογικό γάλα; Ας εξερευνήσουμε τις ομοιότητες και τις διαφορές τους από γεωργική και διατροφική άποψη.
Βιολογικό γάλα vs κανονικό γάλα: Ποια είναι η διαφορά;
Το βιολογικό γάλα και το κανονικό γάλα έχουν κάποιες ομοιότητες και διαφορές. Η έντονη διαφορά μεταξύ των δύο τύπων γάλακτος έγκειται στις γεωργικές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Κανονικά οι αγρότες μπορούν να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για να ελέγξουν την ανάπτυξη των ζιζανίων στις καλλιέργειές τους. Οι κτηνοτρόφοι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν συνθετική αυξητική ορμόνη βοοειδών (BGH), επίσης γνωστή ως σωματοτροπίνη βοοειδών (BST), ένα φάρμακο για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος και αντιβιοτικά για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης στα βοοειδή.
Από την άλλη πλευρά, οι παραγωγοί βιολογικού γάλακτος πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες για τα βιολογικά προϊόντα. Σύμφωνα με αυτά τα πρότυπα, οι κτηνοτρόφοι που θέλουν να παράγουν βιολογικό γάλα πρέπει να διαχειρίζονται το κοπάδι τους ως βιολογικό για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν την παραγωγή γάλακτος. Οι αγελάδες πρέπει να τρέφονται με πιστοποιημένη βιολογική τροφή και δεν μπορούν να τους χορηγηθούν αυξητικές ορμόνες ή αντιβιοτικά.
Είναι το κανονικό γάλα ασφαλές για κατανάλωση;
Επειδή τα φυτοφάρμακα, οι συνθετικές αυξητικές ορμόνες και τα αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη συμβατική παραγωγή γάλακτος, υπολείμματα αυτών των ουσιών θα μπορούσαν ενδεχομένως να υπάρχουν στο γάλα που πωλείται στους καταναλωτές. Κάποιες έρευνες, όπως μια μελέτη του 2019 στο Public Health Nutrition , υποδηλώνουν ότι οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες στις οποίες γίνεται ένεση με συνθετικές αυξητικές ορμόνες μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα 1 που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF-1).
Υπό κανονικές συνθήκες, ο IGF-1 είναι μια αυξητική ορμόνη που προάγει την ανάπτυξη των οστών και των ιστών. Ωστόσο, αρκετές μελέτες - συμπεριλαμβανομένης μιας ανασκόπησης του 2020 στο European Journal of Nutrition - σημειώνουν ότι τα αυξημένα επίπεδα IGF-1 μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Τα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή στα οποία γίνεται ένεση με συνθετικές αυξητικές ορμόνες μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις, αυξάνοντας την ανάγκη τους για αντιβιοτικά. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των καταναλωτών συμβατικού γάλακτος για μεγαλύτερη έκθεση στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τη μελέτη του 2019 στο Public Health Nutrition .
Όμως ενώ η κατανάλωση κανονικού γάλακτος μπορεί να εγκυμονεί κάποιους κινδύνους για την υγεία για ορισμένα άτομα, τα στοιχεία είναι ανάμικτα και απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία. Τούτου λεχθέντος, το συμβατικό γάλα εξακολουθεί να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Αυτό οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό στα όρια που τίθενται όσο αφορά την ποσότητα των ιχνών αντιβιοτικών που υπάρχουν.
Από την άλλη μεριά σύμφωνα με τη μελέτη στο Public Health Nutrition , το βιολογικό γάλα είναι απαλλαγμένο από φυτοφάρμακα, συνθετικές ορμόνες και αντιβιοτικά λόγω των γεωργικών προτύπων που πρέπει να τηρούν οι αγρότες. Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι το βιολογικό γάλα που αγοράζετε είναι πραγματικά βιολογικό ελέγχοντας για το πιστοποιημένο βιολογικό σύμβολο στη συσκευασία.

Διατροφικές διαφορές μεταξύ κανονικού και του βιολογικού γάλακτος
Τόσο το κανονικό όσο και το βιολογικό γάλα παρέχουν 16 βασικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμίνης Α, βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D, καθιστώντας τα εξαιρετικά θρεπτικά. Ενώ τα δύο είδη γάλακτος έχουν παρόμοια διατροφικά προφίλ, ορισμένες μελέτες -όπως μια μελέτη του 2021 στο περιοδικό Foods - υποδηλώνουν ότι το βιολογικό γάλα έχει υψηλότερα επίπεδα υγιών λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και πολυακόρεστων λιπαρών. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στις ζωοτροφές που παρέχουν οι αγρότες.
Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το βιολογικό γάλα έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις συζευγμένου λινολεϊκού οξέος (CLA). Το CLA είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά και το βοδινό κρέας που μπορεί να υποστηρίξει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, παχυσαρκίας και οστεοπόρωσης.
Οι βιολογικοί κτηνοτρόφοι προσφέρουν επίσης περισσότερη φρέσκια τροφή στα βοοειδή και τους επιτρέπουν να βόσκουν, γι' αυτό ίσως το βιολογικό γάλα έχει πιο ευνοϊκή σύνθεση λιπαρών οξέων από το κανονικό. Αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτών αυξάνει τον αριθμό των διαφορετικών θρεπτικών συστατικών που καταναλώνουν τα βοοειδή. Αυτό στη συνέχεια περνά στο γάλα τους (και στο κρέας). Η ίδια μελέτη Foods του 2021 υποδηλώνει ότι η εποχή του έτους παραγωγής γάλακτος μπορεί επίσης να συμβάλει στα διαφορετικά επίπεδα λιπαρών οξέων που υπάρχουν μεταξύ του κανονικού και του βιολογικού γάλακτος.
Λοιπόν, είναι καλύτερο το βιολογικό γάλα;
Ενώ υπάρχουν κάποιες μελέτες σχετικά με τις διαφορές μεταξύ βιολογικού και κανονικού γάλακτος, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διευκρινιστούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία. Η μεγαλύτερη ποσότητα λιπαρών οξέων που βρίσκονται στο βιολογικό γάλα δεν είναι αρκετά πειστική ώστε η επιστημονική κοινότητα να προτείνει την επιλογή του βιολογικού γάλακτος έναντι του συμβατικού.
Το είδος του γάλακτος που αγοράζετε είναι τελικά προσωπική επιλογή. Μπορείτε να κλίνετε προς την επιλογή βιολογικών τροφίμων έναντι συμβατικών για διάφορους λόγους. Τόσο το βιολογικό όσο και το κανονικό γάλα είναι θρεπτικά, παρέχουν παρόμοιες διατροφικές ιδιότητες και μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.