WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να συνδυάσεις τη νηστεία του Πάσχα με μια ισορροπημένη διατροφή


JTeam

13 Απριλίου 2025

Nisteia
Shutterstock
Η Γιούλη Ματσαμά καθηγήτρια φυσικής αγωγής και διατροφολόγος μας συστήνει την πιο υγιεινή και ισορροπημένη εκδοχή της νηστείας

Η περίοδος της Μεγάλης Σαρακοστής αποτελεί για πολλούς μια ευκαιρία όχι μόνο για πνευματικό στοχασμό και εσωτερική κάθαρση, αλλά και για ανανέωση των διατροφικών συνηθειών, καθώς μπορεί με τη βοήθεια της νηστείας να προσφέρει και σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η νηστεία του Πάσχα, με την αποχή από ζωικά προϊόντα, λειτουργεί ως μια φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης για τον οργανισμό. Παράλληλα, μας καλεί σε αυτοσυγκράτηση, ενδοσκόπηση και επανασύνδεση με πιο ουσιαστικές αξίες. Πώς μπορούμε, όμως, να ισορροπήσουμε τη θρησκευτική παράδοση με μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή;

Η νηστεία μπορεί να λειτουργήσει σαν μια μορφή «δίαιτας». Ωστόσο, αν δεν γίνεται με σωστό σχεδιασμό, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αύξηση βάρους ή σε διατροφικές ελλείψεις.

Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι της νηστείας


1. Έλλειψη πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών
Η αποχή από κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά μειώνει την πρόσληψη πρωτεΐνης και άλλων ζωτικών συστατικών (σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνη Β12). Αν δεν καταναλώνονται επαρκώς όσπρια, ξηροί καρποί και φυτικά υποκατάστατα, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις.


2. Υψηλή πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων
Πολλά νηστίσιμα τρόφιμα (όπως ψωμί, πατάτες, μακαρόνια, τηγανητά, γλυκά με ζάχαρη και ταχίνι) είναι πλούσια σε θερμίδες. Χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες και προτίμηση σε φυσικές, ανεπεξέργαστες επιλογές.


3. Κόπωση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας
Η μειωμένη θερμιδική και πρωτεϊνική πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης. Η ισορροπημένη κατανάλωση φυτικών πρωτεϊνών και υγιεινών λιπαρών είναι κρίσιμη.


4. Προβλήματα πέψης
Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών (λαχανικά, φρούτα, όσπρια) μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα, ιδίως αν δεν πίνουμε αρκετό νερό.


5. Μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών
Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα (π.χ. Β12, σίδηρος, ασβέστιο) απορροφώνται πιο αποτελεσματικά από ζωικές πηγές. Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.


6. Ψυχολογική πίεση
Η προσήλωση σε αυστηρούς διατροφικούς κανόνες μπορεί να δημιουργήσει άγχος, ενοχές ή ακόμα και επεισόδια υπερφαγίας μετά τη λήξη της νηστείας.


7. Απώλεια μυϊκής μάζας
Η χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, ιδίως για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να οδηγήσει σε απώλεια μυών, ειδικά αν δεν υπάρχει φυσική δραστηριότητα.


8. Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού
Η διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες A, C, σίδηρο και ψευδάργυρο, μπορεί να μειώσει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε λοιμώξεις.


Τα οφέλη της νηστείας για το σώμα και το πνεύμα


1. Πνευματική καθαρότητα και προσευχή
Η νηστεία βοηθά στην αποστασιοποίηση από τις υλικές απολαύσεις και ενισχύει την πνευματική σύνδεση μέσω της σιωπής, της προσευχής και της ταπεινότητας.


2. Αυτοπειθαρχία και συναισθηματική ευημερία
Ο έλεγχος της όρεξης ενισχύει την αίσθηση αυτοκυριαρχίας και αυτογνωσίας, κάτι που μεταφέρεται και σε άλλους τομείς της ζωής.


3. Αναζωογόνηση του σώματος
Η φυτική διατροφή ξεκουράζει το πεπτικό σύστημα και συμβάλλει στη φυσική αποτοξίνωση.


4. Απώλεια βάρους και βελτίωση υγείας
Η αποχή από επεξεργασμένα και ζωικά προϊόντα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και βελτίωση των επιπέδων χοληστερίνης και σακχάρου στο αίμα.


5. Υγεία του εντέρου και αποτοξίνωση
Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου και βοηθά στην αποβολή τοξινών.


6. Πρόληψη χρόνιων παθήσεων
Η κατανάλωση λιγότερων ζωικών προϊόντων και η αυξημένη πρόσληψη φυτικών τροφών (όσπρια, φρούτα, λαχανικά) με βάση τα φυτικά προϊόντα έχουν συνδεθεί με μείωση της πίεσης, της χοληστερίνης και του κινδύνου εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2.


7. Ψυχική γαλήνη
Η νηστεία, συνδυασμένη με πνευματική άσκηση και προσευχή, μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και εσωτερικής γαλήνης. Η συνειδητή αποχή από τη ζωική τροφή μπορεί να βοηθήσει στην αποδέσμευση από τα καθημερινά άγχη και να ενισχύσει τη διαύγεια και την επικοινωνία με τον εσωτερικό μας κόσμο.


8. Ενίσχυση της κοινωνικότητας και της αλληλεγγύης
Τα κοινά νηστίσιμα γεύματα και οι παραδοσιακές συνήθειες φέρνουν πιο κοντά οικογένειες και κοινότητες.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως αυτή που συχνά ακολουθείται κατά τη διάρκεια της νηστείας του Πάσχα, είχαν καλύτερη διαχείριση του βάρους και μειωμένα επίπεδα λίπους στην κοιλιακή χώρα.

food-salad-dinner-eating.jpg

Να θυμάσαι λοιπόν:


Η νηστεία για το Πάσχα δεν έχει μόνο πνευματική σημασία – είναι και μια ευκαιρία για ευεξία. Όταν εφαρμόζεται με σύνεση και ισορροπία, μπορεί να ωφελήσει σώμα, πνεύμα και ψυχή. Η ποιότητα της διατροφής είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα. Σε συνδυασμό με σωματική δραστηριότητα, η νηστεία μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό μας και να ενισχύσει την υγειά μας.
Η ισορροπημένη διατροφή της νηστείας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από την γιορτή του Πάσχα. Ας απολαύσουμε τα παραδοσιακά φαγητά παρέα με τους αγαπημένους μας χωρίς ενοχές, και με καλή διάθεση ας επιστρέψουμε στο πρόγραμμά μας μετά τις γιορτές.


Συνταγή: Νηστίσιμη γέμιση κινόα με λαχανικά ιδανική για το πασχαλινό τραπέζι


Υλικά:
1 φλιτζάνι κινόα
2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ή νερό
1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι καρύδια, ψιλοκομμένα
½ φλιτζάνι σταφίδες ή cranberries
½ κ.γλ. κανέλα (προαιρετικά)
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση


Εκτέλεση:
1. Βράζουμε την κινόα σε ζωμό ή νερό για 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
2. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5-7 λεπτά.
3. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με την κινόα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.
4. Σερβίρουμε τη γέμιση ζεστή, είτε ως συνοδευτικό είτε ως κύριο πιάτο, μαζί με ψητά λαχανικά ή φρέσκο ψωμί.

Γιούλη Ματσαμά, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών), MSc Διατροφή & Άσκηση (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών) Health & Wellness Life Coach

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.