Να γιατί δεν είναι καλό να συνδυάζεις τον καφέ σου με τα αυγά για πρωινό
Τζουλιάννα Καρνέζη
28 Απριλίου 2025

Τα αυγά σε συνδυασμό με τον καφέ είναι μια δημοφιλής επιλογή πρωινού, που πιστεύεται ότι παρέχει πολλές βιταμίνες και πρωτεΐνες. Ωστόσο, αυτός ο συνδυασμός τους μπορεί να μην είναι και η καλύτερη εύλογή .
Γιατί είναι καλύτερο να αποφεύγετε να συνδυάζετε τα αυγά και τον καφέ για πρωινό
Τα αυγά με τον καφέ φαίνεται ως η τέλεια επιλογή για πρωινό. Πολλοί είναι εκείνοι που αγαπούν να τρώνε αυγά μαζί με ένα φλιτζάνι καφέ για πρωινό, καθώς τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, D και Β12 και πρωτεΐνης, ενώ ο καφές παρέχει αντιοξειδωτικά αλλά και μια ώθηση ενέργειας το πρωί. Αν και αυτό φαίνεται σαν το τέλειο, απέχει πολύ από το τέλειο για το σώμα σας.
Αν και δεν χρειάζεται να κόψετε τη συνήθεια του καφέ σας ή να σταματήσετε να τρώτε το αγαπημένο σας πρωινό με βάση τα αυγά, ίσως θέλετε να αφήσετε κάποια χρονική απόσταση μεταξύ τους όταν τα καταναλώνετε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ενώ αυτός ο συνδυασμός μπορεί να φαίνεται σαν το ονειρεμένο πρωινό για να ξεκινήσετε τη μέρα σας, μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση βασικών θρεπτικών συστατικών. Πιο συγκεκριμένα ο καφές περιέχει ενώσεις που ονομάζονται τανίνες και πολυφαινόλες, οι οποίες μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου, που βρίσκονται στα αυγά.
Για αυτόν τον λόγο, είναι καλύτερο να πίνετε τον καφέ σας μισή με μία ώρα μετά την κατανάλωση των αυγών. Μπορείτε επίσης να προτιμήσετε ένα ποτήρι χυμό πορτοκαλιού που είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, για να επιταχύνετε την απορρόφηση του σιδήρου, που υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία και τα επίπεδα ενέργειας.
Οφέλη των αυγών
Τα αυγά είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη. Απλά φανταστείτε ότι ένα αυγό περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά για να μετατρέψει ένα μόνο κύτταρο σε κοτόπουλο. Τα αυγά παρέχουν επίσης και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα - τα δομικά στοιχεία του σώματος - και γι' αυτό τα αναφέρουμε ως πηγή πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας. Αυτό είναι σημαντικό γιατί τα απαραίτητα αμινοξέα τα παίρνουμε μόνο από τις τροφές. Επίσης η κατανάλωση αυγών, ειδικά εκείνων που είναι εμπλουτισμένα με ορισμένα λιπαρά οξέα (όπως τα ωμέγα-3), φαίνεται να μειώνει επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε και τη χολίνη που υπάρχει στα αυγά. Η χολίνη παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. (Ο νευροδιαβιβαστής είναι μια χημική ουσία που βοηθά στη μετάδοση των νευρικών σημάτων μεταξύ των κυττάρων.) Η ακετυλοχολίνη παίζει βασικό ρόλο στη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, καθώς και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και σε άλλες λειτουργίες του νευρικού συστήματος.
Εκτός από το ρόλο της στην υγεία των κυττάρων και στο νευρικό σύστημα, η χολίνη βοηθά να διατηρείται το συκώτι σας υγιές. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για τη μετακίνηση των λιπών από το συκώτι καθώς και για να βοηθήσει το ήπαρ να μεταβολίσει τη χοληστερόλη και το αλκοόλ.
Οφέλη του καφέ
Ο καφές είναι, στην πραγματικότητα, μια αντιοξειδωτική δύναμη. Στον καφέ έχουν ανιχνευθεί περισσότερες από 1.000 ουσίες, που χαρακτηρίζονται ως αντιοξειδωτικά. Οι κύριες αντιοξειδωτικές ουσίες του καφέ ανήκουν στην κατηγορία των πολυφαινολών και είναι τα διτερπένια (καφεστόλη και καχεόλη) και τα χλωρογενικά οξέα. Η ποικιλία, το ψήσιμο των καρπών και ο τρόπος παρασκευής του παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική συγκέντρωση του σε αντιοξειδωτικά.
Επίσης η κατανάλωση καφέ όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, αλλά νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπορεί ακόμη και να προσφέρει οφέλη από τη στιγμή που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Journal JAMA Oncology διαπίστωσε ότι όταν τα άτομα με μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου κατανάλωναν περίπου 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αύξησαν τον χρόνο που χρειαζόταν για να επιδεινωθεί η ασθένεια καθώς και τις πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο. Άλλα πιθανά οφέλη του καφέ μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, μειωμένος κίνδυνος για πέτρες στους νεφρούς και ηπατικές επιπλοκές. Ο καφές συνδέεται επίσης με αυξημένη εστίαση, ταχύτερους χρόνους αντίδρασης και καλύτερη συγκέντρωση - κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη.
Εν κατακλείδι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε κανένα από τα δυο, ούτε τον καφέ εφόσον τον αγαπάτε, ούτε την ομελέτα το πρωί. Μπορείτε όμως εάν θέλετε να έχετε τα μέγιστα οφέλη να τα καταναλώνετε με μισή ώρα διαφορά το ένα από το άλλο. Αυτό είναι δική σας επιλογή.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.