WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου


JTeam

28 Απριλίου 2025

delivery
Unsplash/Joshua Glass
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, πολλοί από εμάς, μάλλον κι εσύ, παραβιάζουμε κάποιους «κανόνες» ασφαλείας τροφίμων

Υπάρχουν οι άνθρωποι που σχεδόν καθημερινά παραγγέλνουν απ’ έξω φαγητό και εκείνοι που ακόμα κι αν δεν έχουν τίποτα στο σπίτι, θα βρουν τρόπο να μαγειρέψουν κάτι. Εάν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, αρχικά μπράβο σου. Επίσης, μπορείς να προσπεράσεις το άρθρο. Εάν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, ωστόσο, σίγουρα μην το προσπεράσεις. Γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων που παραγγέλνει απ’ έξω, δεν τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Είτε το πιστεύεις είτε όχι, πολλοί από εμάς, μάλλον κι εσύ, παραβιάζουμε κάποιους «κανόνες» ασφάλειας τροφίμων όταν παίρνουν delivery. Και η αμέλεια τους μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από το να μας ενοχλήσει απλώς η κοιλιά μας. Στη χειρότερη περίπτωση; Μπορεί να καταλήξουμε με μια ανεπιθύμητη παρενέργεια, όπως δηλητηρίαση.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;

  • Αφήνεις το φαγητό εκτός ψυγείου για πολλή ώρα

Όλοι το έχουμε κάνει. Παραγγέλνουμε, γυρνάμε σπίτι και εάν δεν καταναλώσουμε αμέσως το φαγητό ξεχνάμε να το βάλουμε ψυγείο. Αλλά γνώριζες ότι μερικά τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες; «Μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των leftovers, εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες», λέει η Δρ. Βανέσα Κόφμαν, διευθύντρια της Alliance to Stop Foodborne Illness. «Σε αυτό το διάστημα, και εάν η θερμοκρασία είναι υψηλή, τα βακτήρια όπως η E. coli και η σαλμονέλα πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Εάν το μαγειρεμένο φαγητό έχει μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες, είναι καλύτερο να το πετάξετε», προσθέτει η Δρ. Coffman.

  • Δεν αναθερμαίνεις σωστά το φαγητό

Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μαγικές εφευρέσεις, αλλά είναι επίσης γνωστές για το ότι θερμαίνουν λάθος τα τρόφιμα. Εάν μερικά κομμάτια είναι ζεστά και άλλα παραμένουν κρύα από το ψυγείο, δεν σκοτώνονται αποτελεσματικά τα βακτήρια που μπορεί να παραμένουν στα τρόφιμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κρέατα και αμυλούχα τρόφιμα, που είναι επιρρεπή στο να φιλοξενούν βακτήρια. Καλό είναι να βεβαιωθείς πως ανακατεύεις καλά το φαγητό κατά την αναθέρμανση στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο τηγάνι.

  • Καταναλώνεις μέρες μετά τα leftovers

Τα leftovers έχουν μια διάρκεια ζωής που είναι σημαντικό να παρακολουθείς. «Βεβαιωθείτε ότι τα υπολείμματα του takeout καταναλώνονται εντός 3 έως 4 ημερών», λέει η Δρ. Κόφμαν. «Τα βακτήρια συνεχίζουν να αναπτύσσονται στα τρόφιμα με το πέρασμα του χρόνου, ακόμα και στο ψυγείο. Μέχρι την τέταρτη μέρα, τα επικίνδυνα βακτήρια όπως η λιστέρια ή το staphylococcus aureus μπορεί να έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα».

  • Αναθερμαίνεις το φαγητό σε κουτιά από το delivery

Αυτό το μικρό πλαστικό κουτί όπου συνήθως έρχεται το φαγητό όταν παίρνουμε απ’ έξω, μπορεί να φαίνεται ως καλό σκεύος για να ξαναζεστάνεις το φαγητό σου. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κουτιά κατάλληλα για αναθέρμανση. Μερικά υλικά μπορεί να εκλύουν επιβλαβή χημικά, όπως μικροπλαστικά, φθαλικές ενώσεις ή BPA, στο φαγητό σου, ειδικά όταν θερμαίνονται.

  • Δεν πλένεις τα χέρια σου πριν φας

Τα χέρια σου είναι πρακτικά μαγνήτες μικροβίων. Πριν φας, έχεις αγγίξει τη σακούλα από το delivery, το κουτί με το φαγητό και ό,τι άλλο υπάρχει. «Πριν φάτε, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα», λέει η Δρ. Κόφμαν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.